Ο σολομός και τα καρύδια δεν βοηθούν τελικά τον εγκέφαλο
Μια έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα
Εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι το να τρώμε λιπαρά ψάρια αλλά και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια βοηθούσαν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα μείωνε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου .Ωστόσο τώρα Αμερικανοί επιστήμονες ανατρέπουν τα πάντα.
Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες , η τελευταία δείχνει ότι τα ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα , που βρίσκονται στα ψάρια όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί , δεν μπορούν να σταματήσουν την πνευματική πτώση.
Ο συγγραφέας της μελέτης Eric Ammann του Πανεπιστημίου της Αϊόβα , δήλωσε : «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα οξέα λιπαρά δεν καταφέρνουν να έχουν μια προστατευτική επίδραση σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όσον αφορά τον εγκέφαλό τους».
Ωστόσο , οι επιστήμονες δεν συστήνουν στους ανθρώπους να αλλάξουν τη διατροφή τους με βάση αυτά τα αποτελέσματα .
Προηγούμενες μελέτες έχουν πιστώσει ότι τα λιπαρά ψάρια έχουν την ικανότητα να σταματήσουν τη μεταγεννητική κατάθλιψη, να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου Altzheimer και διαβήτη , την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου και την αρθρίτιδα καθώς και να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις ακόμα και να προσθέσουν ακόμη δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου .
Στη μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology , συμμετείχαν 2.157 γυναίκες ηλικίας 65 έως 80. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ των γυναικών με υψηλά και χαμηλά επίπεδα τσε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα στο αίμα τους κατά τον χρόνο του πρώτου τεστ μνήμης .Επίσης δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τις δεξιότητες της σκέψης.