3 κινήσεις που κάνεις διαρκώς μέσα στην ημέρα και γιατί ο φυσικοθεραπευτής θέλει να τις σταματήσεις

Πατούλια Κατερίνα
3 κινήσεις που κάνεις διαρκώς μέσα στην ημέρα και γιατί ο φυσικοθεραπευτής θέλει να τις σταματήσεις

Fitness FAQs: Πολλές από τις συνήθειες που έχουμε καθημερινά, μας κάνουν κακό σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές.

Από τον τρόπο που περπατάς μέχρι τον τρόπο που στέκεσαι ή κοιτάζεις το τηλέφωνό σου, υπάρχουν «τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακό στο σώμα σου, σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές.

1. Στρίβεις το κεφάλι σου διαρκώς για να κάνεις scroll στο κινητό σου

Λίγο πολύ όλοι μας το κάνουμε κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, αν όχι πολλές ώρες κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο συνηθισμένο που έχει όνομα: tech neck.

Και ενώ η πιο προφανής επίπτωση - ο πόνος στον λαιμό - μπορεί να φαίνεται ενοχλητική αλλά αβλαβής, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Το να ζορίζεις το κεφάλι σου για να κοιτάζεις το τηλέφωνό σου είναι μια συνήθεια που «καταστρέφει» την υγεία πολλών ανθρώπων και δημιουργεί προβλήματα στο σαγόνι, στον λαιμό, ακόμα και με πονοκέφαλο.

Οι μύες του λαιμού έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν ένα κεφάλι που ζυγίζει περίπου 11 κιλά αλλά όταν το κεφάλι κινείται προς τα εμπρός, έστω και μερικές μοίρες, η μετατοπισμένη γωνία ασκεί μεγαλύτερη πίεση πάνω του και αρχίζει να αισθάνεται πιο βαρύ και όλα αυτά χάρη στη φυσική. Έτσι, οι μύες του λαιμού αναγκάζονται να υποστηρίξουν ένα κεφάλι σαν να είναι πιο βαρύ από το προβλεπόμενο - ας πούμε, 15 ή 16 κιλά. Αυτοί οι μύες δεν είναι φτιαγμένοι για να δουλεύουν τόσο σκληρά, οπότε όταν αναγκάζονται να δέχονται την επιπλέον πίεση, τότε είναι που μπορεί να προκύψουν προβλήματα.

Τα κυριότερα παραδείγματα περιλαμβάνουν προβλήματα γνάθου καθώς και αυξημένες πιθανότητες για πονοκεφάλους, επειδή οι μύες του λαιμού που προσκολλώνται στη βάση του, σφίγγονται.

Τι να κάνεις αντ 'αυτού: Στο ιδανικότερο σενάριο, πρέπει να κρατάς το κινητό στο ύψος των ματιών σου ώστε να μην χρειάζεται να τεντώνεις το κεφάλι προς τα εμπρός για να το δεις.

Πρόσεξε μόνο να μην ανεβάζεις πολύ ψηλά το βλέμμα, καθώς πας το πρόβλημα στο άλλο άκρο.

2. Αφήνεις τους ώμους να πέφτουν προς τα εμπρός όταν χαλαρώνεις στον καναπέ ή όταν κάθεσαι μπροστά στο λαπ τοπ.


Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να καμπουριάζουν, ιδιαίτερα όταν κάθονται και κάνουν πράγματα όπως η εργασία σε υπολογιστή ή το binge watching σε κάποια σειρά στο Netflix στον καναπέ.

Αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να τεντώσει τους τένοντες και τους συνδέσμους που βοηθούν στη σταθεροποίηση των ώμων. Όταν οι σύνδεσμοι τεντώνονται με την πάροδο του χρόνου, δεν συστέλλονται από μόνοι τους, γεγονός που καθιστά τον ώμο πιο άκαμπτο και το καμπούριασμα μεγαλώνει σε ένταση.

Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στους ώμους και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών εκεί. Η τοποθέτηση προς τα εμπρός δημιουργεί επίσης μεγαλύτερη ένταση στους τένοντες και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στους ώμους.

Τι να κάνεις αντ 'αυτού: Επανάφερε τους ώμους προς τα πίσω με μια απλή κίνηση: Μπες σε καθιστή θέση χωρίς τίποτα μπροστά από τα χέρια σας. Βάλε τους αγκώνες στα πλάγια, με τις παλάμες προς τα πάνω.

Κρατώντας τους αγκώνες στο πλάι, περίστρεψε τις παλάμες μακριά από τον κορμό σας όσο πιο άνετα γίνεται. Στη συνέχεια, γύρισε τις παλάμες προς τα κάτω και φέρε τις πίσω προς το κέντρο του σώματος.

3. Σταυρώνεις το ίδιο πόδι πάνω από το άλλο μόνιμα

Είτε εργάζεσαι σε ένα γραφείο, είτε χαλαρώνεις στον καναπέ, είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις να κάθεσαι με σταυρωμένα τα πόδια.

Και οι πιθανότητες είναι ότι συνήθως τοποθετείς το ίδιο πόδι από πάνω.

Το να προτιμάς πάντα τη μία πλευρά μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την ανισορροπία προκαλώντας τους μύες του ισχίου στην άλλη πλευρά να μικρύνουν ακόμη περισσότερο, γεγονός που μπορεί να περιορίσει περαιτέρω την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.

Και παρόλο που πολλοί από εμάς δεν είμαστε εντελώς συμμετρικοί από τη μία πλευρά στην άλλη, εάν αυτή η ανισορροπία γίνει πιο σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει πόνο στους γοφούς και να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού και σε άλλες περιοχές όπως η πλάτη.

Τι να κάνεις αντ 'αυτού: Κάθισε με τα δύο πόδια επίπεδα στο πάτωμα και με τα οστά της λεκάνης να είναι κολλημένα πάνω στην καρέκλα και τα γόνατα ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς. Όσο εξασκούμαστε- μπορεί να πάρει και εβδομάδες, μπορεί να συνηθίσεις να αποφεύγεις το σταυροπόδι. Αν η δική σου συνήθεια υπερισχύσει, αφιέρωσε ίσο χρόνο σε κάθε πόδι πάνω από το άλλο, μειώνοντας ασυμμετρίες και ανισορροπίες μεταξύ των πλευρών.