Γυμναστική και διαλειμματική νηστεία: Είναι ένας συνδυασμός που αξίζει όντως να δοκιμάσεις;
Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις γυμναστική και διαλειμματική νηστεία μαζί, οι ειδικοί δίνουν την απάντηση αν αυτή είναι μια πρακτική που αξίζει τον κόπο. Όσα πρέπει να προσέχεις, αν αποφασίσεις να το κάνεις πράξη.
Μπορείς να συνδυάσεις τη γυμναστική με τη διαλειμματική νηστεία; Ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος που έχεις σκεφτεί για να χάσεις γρήγορα τα κιλά που τόσο πολύ θες να διώξεις από πάνω σου, αλλά είναι πραγματικά μια ωφέλιμη πρακτική που αξίζει να δοκιμάσεις;
Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να είναι trend αλλά οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη για το fasting
Η διαλειμματική νηστεία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής
Η διαλειμματική νηστεία έχει «ανέβει» αρκετά στις διατροφικές τάσεις με την άνοδό της να έχει οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών πολλών ανθρώπων, οι οποίοι επιλέγουν να παραλείπουν το πρωινό. Η ιδέα αυτή υπόσχεται έναν πιο αποδοτικό μεταβολισμό μαζί με μια αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου του βάρους. Ωστόσο, ο συνδυασμός του τρόπου ζωής με έντονες προπονήσεις έχει εγείρει αμφιβολίες στους ειδικούς και σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Independent, προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα της πρακτικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ατομικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η φυσιολογία και τα επίπεδα στρες. Τι σημειώνεται πιο συγκεκριμένα από τους ειδικούς;
Η διαλειμματική νηστεία πρόκειται ουσιαστικά παρατεταμένες περιόδους χωρίς τροφή, επιτρέποντας στο σώμα να αντλήσει ενέργεια από τα εσωτερικά αποθέματα. Αυτή η στρατηγική έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής με οφέλη όπως η βελτίωση της συγκέντρωσης, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος του βάρους και ένας πιο ισορροπημένος μεταβολισμός.
Ωστόσο, τα οφέλη είναι πράγματι τα ίδια για όλους;
Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα δεν είναι ίδια σε κάθε άτομο και έχουν να κάνει με τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και τις καθημερινές απαιτήσεις. «Η διαλειμματική νηστεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή ή για όσους αντιμετωπίζουν μεταβολικά προβλήματα», εξηγεί η Stacy Sims, PhD, ερευνήτρια διατροφικής επιστήμης και ειδικός στο biohacking.
Γυμναστική και διαλειμματική νηστεία: Είναι ένας συνδυασμός που μπορείς να κάνεις;
Οι προπονήσεις, ειδικά οι προπονήσεις υψηλής έντασης, απαιτούν σημαντικά επίπεδα ενέργειας που το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχει κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης κατάστασης νηστείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ενεργειακών αποθεμάτων του σώματος και των σωματικών απαιτήσεων, αυξάνοντας τους κινδύνους κόπωσης, ορμονικών ανισορροπιών ή ακόμη και απώλειας μυϊκής μάζας, εάν το σώμα δεν έχει επαρκή ενέργεια.
Αυτές είναι οι 5 τροφές που δεν πρέπει να τρως πριν τη γυμναστική και δεν είναι αυτές που φαντάζεσαι
Οι επιστήμονες δηλώνουν διχασμένοι για το αν η γυμναστική και η διαλειμματική νηστεία είναι ένας πράγματι καλός συνδυασμός, αλλά κατά βάση αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Σύμφωνα με την Δρ Sims, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους έχουν καθιστική ζωή ή μεταβολικές ασθένειες. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από τον συνδυασμό της διαλειμματικής νηστείας με την άσκηση». Επιπλέον, για τις γυναίκες, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι επιζήμιος, επηρεάζοντας τη σωματική τους απόδοση και τη συνολική τους υγεία.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Endocrinology, ένας από τους βασικούς παράγοντες σε αυτό το πλαίσιο είναι η συμμετοχή του νευροπεπτιδίου κισπεπτίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση ορμονών, της όρεξης και των επιπέδων γλυκόζης στο σώμα.
Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ιδίως υδατανθράκων, η διέγερση της κισπεπτίνης μειώνεται.
Ο Sergii Putsov, personal trainer και διευθυντής της αθλητικής επιστήμης στο Torokhtiy Weightlifting, δήλωσε ότι ενώ η νηστεία πριν από την άσκηση μπορεί να είναι ασφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αντίκτυπός της εξαρτάται από παράγοντες όπως οι συγκεκριμένοι στόχοι, το είδος της προπόνησης και το σώμα του ατόμου. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο χρόνιας κόπωσης και αυξημένης διάσπασης των μυϊκών πρωτεϊνών, εάν ο οργανισμός δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα γλυκογόνου.
Τι να προσέχεις αν αποφασίσεις να κάνεις γυμναστική σε περίοδο (διαλειμματικής) νηστείας
Αν και η προπόνηση σε κατάσταση νηστείας μπορεί να είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν είναι όλες οι ασκήσεις εξίσου κατάλληλες για προπόνηση χωρίς να έχει καταναλωθεί τροφή. Για την Edwina Jenner, personal trainer και σύμβουλο υγείας, οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως η yoga ή το pilates, μπορούν να γίνουν εύκολα σε περίοδο νηστείας, καθώς οι απαιτήσεις σε ενέργεια είναι μέτριες.
Ωστόσο, η ίδια προειδοποιεί ότι είναι καλό να αποφεύγονται ασκήσεις υψηλής έντασης, καθώς απαιτούν προηγουμένως επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και την αποφυγή πρόωρης κόπωσης.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν μπορούν όλοι να προσαρμοστούν στην προπόνηση σε περίοδο νηστείας και αυτό φυσικά και δεν είναι κακό. Το πιο σημαντικό που έχεις να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου και να μην ξεχνάς πως το να κάνεις γυμναστική με άδειο στομάχι δε θα σου φέρει ένα απαραίτητα υγιές αποτέλεσμα.