Πότε ζυγιζόμαστε; Και πόσο συχνά πρέπει να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά;

Ψάχνεις την καλύτερη ώρα για να ζυγιστείς;
Προσπαθώντας να χάσεις βάρος κατανοείς πως το κλειδί της επιτυχίας είναι να κάνεις υγιεινές επιλογές ζωής, όπως η λήψη καλών θρεπτικών συστατικών και το να μένεις σωματικά ενεργή τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αλλά αν ο αριθμός στη ζυγαριά εξακολουθεί να είναι σημαντικός για εσένα ή αν χρειάζεσαι απλά ένα μικρό κίνητρο, η παρακολούθηση του βάρους θα μπορούσε να είναι χρήσιμη.
Η συνέπεια είναι το κλειδί, λέει η διαιτολόγος Maxine Smith, RD, LD κι αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του βάρους.
Η Smith εξηγεί πώς να κάνεις τη ζυγαριά σου να λειτουργήσει για τους δικούς σου προσωπικούς στόχους.
Πότε πρέπει να ζυγίζεσαι;
Η καλύτερη στιγμή για να ζυγιστείς είναι μόλις ξυπνήσεις το πρωί, αφού έχεις πάει στην τουαλέτα, αλλά πριν φας ή πιεις οτιδήποτε. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το σώμα σου είχε αρκετό χρόνο να χωνέψει όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωσες από την προηγούμενη ημέρα.
Όταν ζυγίζεσαι το πρωί, πρέπει να φοράς όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα ή τουλάχιστον να φοράς τα ίδια ρούχα κάθε φορά που ανεβαίνεις στη ζυγαριά.
Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεσαι;
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το να ζυγίζεσαι τακτικά οδηγεί στις μεγαλύτερες αλλαγές στο βάρος. Σε ορισμένους ανθρώπους αρέσει να ζυγίζονται μια φορά την εβδομάδα, ενώ σε άλλους αρέσει να ζυγίζονται κάθε πρωί. Το πόσο συχνά προτιμάς να ζυγίζεσαι εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα, απλά να είσαι συνεπής.
Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι καθημερινές μετρήσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με ομάδες ανθρώπων που έχουν λιγότερο συχνές συνήθειες. Και η ζυγαριά στο πάτωμα δεν είναι το μόνο εργαλείο μέτρησης που έχεις στη διάθεσή σου.
Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι η χρήση ψηφιακών μέσων αυτοπαρακολούθησης (όπως τα smartwatches και τα apps γυμναστικής σχετίζεται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με το να κρατάς ημερολόγιο διατροφής, ενώ μια μελέτη του 2018 'εδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση των συσκευών παρακολούθησης δραστηριότητας μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους σε σχέση με το τυπικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που εξέτασε τη συμβολή που είχε η αυτοπαρακολούθηση στην απώλεια βάρους, πιο θετικά αποτελέσματα προκύπτουν ότι φέρνει ένας συνδυασμός συνεπούς συμπεριφοράς, όπως το να ζυγίζεσαι τακτικά, να καταγράφεις τι τρως και να πραγματοποιείς τουλάχιστον 60 λεπτά προπόνησης καθημερινά.

4 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς κάθε φορά που θέλεις να ζυγιστείς
Όλες αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι αν παραμείνεις συνεπής στον τρόπο που ζυγίζεσαι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις θετικές αλλαγές στο τι τρως, πόσο συχνά τρως και πόσο δραστήρια είσαι με την πάροδο του χρόνου. Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στην απλή ιδέα του να κρατάς τον εαυτό σου υπόλογο σε μια τακτική ρουτίνα.
«Η τακτική ζύγιση του εαυτού σου μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνειε σε καλό δρόμο όσον αφορά τους στόχους σου που αφορούν για την απώλεια βάρους ή τη διαχείριση του βάρους».
Αν επιλέξεις να ζυγίζεσαι σε καθημερινή βάση, βεβαιώσου ότι ζυγίζεσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα και ότι φοράς τα ίδια ρούχα ή καθόλου και ότι χρησιμοποιείς την ίδια ζυγαριά κάθε φορά. Αν επιλέξεις να ζυγίζεσαι μία φορά την εβδομάδα, απλά προσπάθησε να ζυγίζεσαι τις ίδιες ή παρόμοιες ημέρες, δηλαδή κάθε εβδομάδα την Τετάρτη για παράδειγμα, αντί για την Παρασκευή και τη Δευτέρα.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετική ρουτίνα τα Σαββατοκύριακα. Μπορεί να τρως περισσότερο έξω, να πίνεις αλκοόλ ή να τσιμπολογάς περισσότερο. Σύγκρινε μια Δευτέρα με μια Παρασκευή, όπου είχες τέσσερις ή πέντε ημέρες σταθερών δραστηριοτήτων και διατροφικών συνηθειών και θα δεις μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ημερών», τονίζει η ειδικός.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι για ορισμένους ανθρώπους, το να παρακολουθούν τόσο στενά τους αριθμούς της ζυγαριάς, μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαχείριση του βάρους με αυτοπαρακολούθηση ήταν η παρεξήγηση των καθημερινών διακυμάνσεων του βάρους μας, η αδυναμία να δούμε τη συνολική εικόνα του πώς αλλάζει το βάρος με την πάροδο του χρόνου και το να ξεχνάς να κάνετε μετρήσεις με συνέπεια.
«Έχε κατά νου ότι το βάρος σου αντανακλά τις αλλαγές στο σωματικό λίπος, αλλά και τις αλλαγές στους μυς και την κατακράτηση υγρών. Για παράδειγμα, αν αρχίσεις να γυμνάζεσαι περισσότερο, το βάρος σου μπορεί να αυξηθεί επειδή αυξάνεις την μυϊκή σου μάζα, πράγμα που είναι καλό! Η ποσότητα αλατιού ή υδατανθράκων που τρως μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος των υγρών που κατακρατώνται, καθώς και ορισμένα φάρμακα».
Το να περιμένεις ότι το βάρος σου θα διαφέρει ένα ή δύο κιλά από μέρα σε μέρα, παρά τις θερμίδες που έφαγες ή έκαψες την προηγούμενη μέρα, είναι ρεαλιστικό και υγιές.
Και αν έχεις ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή έχεις άγχος και δεν θες να ανέβεις στη ζυγαριά, η αποφυγή αυτών του αριθμού που θα δεις σε αυτή και η συζήτηση με έναν ειδικό σε θέματα συμπεριφορικής υγείας μπορεί να είναι χρήσιμη. Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψεις ποιες ρουτίνες λειτουργούν καλύτερα για εσένα και να βεβαιωθείς ότι η ρουτίνα σου δεν εμποδίζει οποιαδήποτε θετική πρόοδο.
«Η ζυγαριά χρησιμεύει ως εργαλείο μέτρησης για να ενθαρρύνει τη διερεύνηση της συμπεριφοράς και των επιλογών σου. Απόφυγε πάση θυσία να κρίνεις τον εαυτό σου με βάση έναν αριθμό. Αντ' αυτού, θέσε στόχους αλλαγής συμπεριφοράς που είναι μικροί, ρεαλιστικοί και τους οποίους μπορείς να μετρήσεις για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το να κάνεις πρόοδο, χωρίς να πετυχαίνεις τους στόχους σου στην ολότητά τους, είναι μια νίκη», τονίζει ο ειδικός.
Ποια μέρα της εβδομάδας είναι η καλύτερη;
Κάποιοι λένε ότι η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας για να ζυγιστείς είναι η Τετάρτη, επειδή η μέση της εβδομάδας είναι ένα καλό ενδιάμεσο σημείο για να δεις πού βρίσκεσαι και πώς μπορείς να προσαρμοστείς ανάλογα ακόμα κι αν θέλεις να ζυγιστείς την Παρασκευή.
« πολλούς ανθρώπους αρέσει να βλέπουν πόσο ζυγίζουν την Παρασκευή, επειδή είχαν μια σταθερή ρουτίνα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Βλέπεις πού βρίσκεται το βάρος σου αφού έχεις κρατήσει μια ρουτίνα για πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, μπορείς να προσαρμόσεις τη ρουτίνα σου αν χρειαστεί.
Έχε κατά νου ότι οι ξαφνικές αλλαγές στο βάρος «εν μία νυκτί» έχουν να κάνουν με κατακράτηση υγρών που μπορεί να οφείλονται:
- Σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
- Στην κατανάλωση αλκοόλ.
- Στα υαξίδια, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων ή των μεγάλων διαδρομών.
- Στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)
Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συμβάλει στην ξαφνική αύξηση του βάρους.
Πώς να ζυγίζεσαι σωστά
Να θυμάσαι, εφόσον είσαι συνεπής, δεν μπορείς να κάνεις μεγάλο λάθος στο ζύγισμα ακολουθώντας αυτά τα εύκολα βήματα:
- Ζυγίσου το πρωί αφότου πας στην τουαλέτα.
- Φόρα λίγα έως καθόλου ρούχα ή το ίδιο ρούχο κάθε φορά.
- Τοποθέτησε τη ζυγαριά επίπεδη σε σκληρό δάπεδο. Η κλίση της ζυγαριάς ή η τοποθέτησή της σε χαλί μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή ένδειξη.
- Φρόντισε να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή του βάρους σου και να στέκεσαι όρθια και ακίνητη στη ζυγαριά με τα δύο πόδια σταθερά και σε ίση απόσταση μεταξύ τους.
Είναι το βάρος σου ο μόνος σημαντικός παράγοντας;
Το βάρος δεν είναι το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για τη συνολική σου υγεία, αλλά είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ.
Η ζυγαριά είναι μόνο ένας παράγοντας και δεν αντανακλά όλες τις θετικές αλλαγές που κάνεις. Ίσως το αγαπημένο σου τζιν να εφαρμόζει καλύτερα, παρόλο που δεν έχεις χάσει πολύ βάρος ή ίσως έχεις περισσότερη ενέργεια για να παίξεις με τα παιδιά σου, νίκες που δεν σχετίζονται με το νούμερο της ζυγαριάς αυτό καθέ αυτό.