Αν περάσεις αυτό το γρήγορο τεστ αντίληψης έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Αν περάσεις αυτό το γρήγορο τεστ αντίληψης έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Pexels

Το να μπορείς να διαβάζεις τη σκέψη των άλλων είναι μια απόλυτη υπερδύναμη.

Ο γιατρός Dr Sermed Mezher με έδρα το Λονδίνο δήλωσε ότι η σωστή απάντηση σε τεστ μπορεί να σηματοδοτήσει ότι έχεις «υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη». Την ίδια ώρα οι χαμηλότερες βαθμολογίες στο εν λόγω τεστ συνδέονται πολύ στενά με τον αυτισμό, με το «Reading the Mind in the Eyes Test» - ή RMET - να χρησιμοποιείται ευρέως για να βοηθήσει στον εντοπισμό της νευροδιαφοροποίησης μεταξύ των ενηλίκων.

Χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του στο TikTok είπε: «Ψυχολογικό τεστ. Μπορείτε να διακρίνετε τα συναισθήματα κάποιου μόνο από την έκφραση των ματιών του; Οι χαμηλές βαθμολογίες έχουν συσχέτιση με τον αυτισμό και οι υψηλές βαθμολογίες έχουν συσχέτιση με την ενσυναίσθηση και το να είσαι γυναίκα. Πιστεύετε λοιπόν ότι αυτή η έκφραση είναι παιχνιδιάρικη, παρηγορητική, εκνευρισμένη ή βαριεστημένη;».

Μήπως τα social media σαμποτάρουν την ευτυχία σου; Η κατανόηση της χρήσης & η ισορροπία είναι το παν

Ο Δρ Mezher έκανε αρχικά ζουμ στην ακόλουθη ασπρόμαυρη εικόνα των ματιών ενός μόνο άνδρα, τα οποία κοιτούν κατευθείαν προς το φακό της κάμερας. Η εικόνα αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κέντρο Έρευνας για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Cambridge, μετά τη μελέτη του 1997, στην οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το RMET.

test.png

Αυτός ο άνδρας δείχνει παιχνιδιάρης, παρηγορητικός, εκνευρισμένος ή βαριεστημένος; (Εικόνα: RMET)

Ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πεις ότι αυτός ο άνδρας είναι «παρηγορητικός» ή «βαριεστημένος», η σωστή απάντηση είναι στην πραγματικότητα «παιχνιδιάρης».

Ο Δρ Mezher συνέχισε: «Πιστεύετε ότι αυτή η έκφραση είναι τρομοκρατημένη, αναστατωμένη, αλαζονική ή ενοχλημένη;».

Στη συνέχεια, κάνει ζουμ σε μια άλλη ασπρόμαυρη εικόνα που φαίνεται να είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος σμίγει το μέτωπό του.

Το μάντεψες; Η απάντηση είναι «αναστατωμένος».

Ο Δρ Mezher εξήγησε: «Η ικανότητα να αποκρυπτογραφείτε την έκφραση κάποιου αποκλειστικά μέσω των ματιών του είναι μια αξιοσημείωτη ικανότητα που συσχετίζεται στενά με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Τα μάτια μας συχνά αναφέρονται ως τα "παράθυρα της ψυχής", καθώς μπορούν να αποκαλύψουν πληθώρα πληροφοριών για τη συναισθηματική κατάσταση και τις εσωτερικές σκέψεις ενός ατόμου.

Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται, να κατανοεί και να διαχειρίζεται κανείς τα δικά του συναισθήματα, καθώς και να αναγνωρίζει και να συμπάσχει με τα συναισθήματα των άλλων. Όταν πρόκειται για την ανάγνωση των εκφράσεων μέσα από τα μάτια, η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο».

Τελειοποιώντας αυτή τη δεξιότητα, ο γιατρός υποστήριξε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν «βαθύτερες συνδέσεις με τους άλλους», αποκτώντας «πολύτιμες πληροφορίες» για τη συναισθηματική ευημερία και τις προθέσεις ενός ατόμου.

«Μπορούν να επιδείξουν ενσυναίσθηση και κατανόηση, προσφέροντας υποστήριξη και παρηγοριά όταν χρειάζεται. Η ικανότητα ανάγνωσης των εκφράσεων των ματιών βοηθά επίσης στην επίλυση συγκρούσεων, καθώς βοηθά στον εντοπισμό των υποκείμενων συναισθημάτων και προάγει την αποτελεσματική επικοινωνία».

Πώς να τα βγάλεις πέρα όταν αισθάνεσαι «περίεργα» ή «εκτός»