Η αυτοσυμπόνια και 6 πιθανοί λόγοι που δεν είσαι ευγενική με τον εαυτό και σε κρίνεις αυστηρά

Pixabay

Το να βλέπεις τον εαυτό σου με ευγένεια και φροντίδα μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται.

Με πολλούς τρόπους, η αυτοσυμπόνια φαίνεται πιο σημαντική για την ευτυχία ενός ατόμου από την αυτοεκτίμηση. Ενώ η αυτοεκτίμηση βασίζεται στην ευνοϊκή σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους, η αυτοσυμπόνια είναι μια καθολικά θετική έννοια, που υπερβαίνει τη συγκριτική αξιολόγηση με τους άλλους.

Όσο κρίσιμη και αν είναι η αυτοσυμπόνια για μια (μη ναρκισσιστική) αγάπη προς τον εαυτό, παραμένει άπιαστη και εκπληκτικά δύσκολη για πολλούς ανθρώπους να την κατακτήσουν. Ακόμη και άτομα που συνήθως δείχνουν συμπόνια προς τους άλλους, μπορεί να αντιμετωπίζουν κάθε είδους εσωτερικά εμπόδια όταν πρόκειται να επιδείξουν την ίδια συμπόνια στον εαυτό τους.

Είναι σαν να αξιολογούν τον εαυτό τους με μια αντίστροφη κλίμακα, όπου η βασική τους γραμμή αντιπροσωπεύει την αντίληψη ότι είναι αποτυχημένοι, ανεπαρκείς ή ανάξιοι.

Κοιτάς το κινητό σου με το που ξυπνάς; Πώς αυτή η συνήθεια επηρεάζει όλη τη μέρα σου αρνητικά

Ακολουθούν 6 εξηγήσεις, όπως τις αναφέρει το Psychology Today, για αυτό το δυσάρεστο έλλειμμα στην ικανότητά σου να είσαι εξίσου ευγενική με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους:

Αποφυγή της ευαλωτότητας με κάθε κόστος.

Αν μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον όπου η προσωπική αδυναμία συνδεόταν με την ευαλωτότητα και η αναζήτηση συμπόνιας θεωρούνταν ένδειξη αδυναμίας, ίσως βλέπεις την αυτοσυμπόνια ως αυταρέσκεια. Επιπλέον, μπορεί να την θεωρείς αδικαιολόγητη.

Ίσως οι γονείς σου πίστευαν ότι η ανθεκτικότητα απαιτεί σκληρότητα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, χωρίς όμως να σου προσφέρουν την απαραίτητη συναισθηματική υποστήριξη. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να σε έχει κάνει να βλέπεις την αυτοσυμπόνια με αρνητικό τρόπο.

Αποφυγή του δικού σου πόνου.

Η αυτοσυμπόνια προϋποθέτει να ανοίγεσαι σε όλα σου τα συναισθήματα. Αν καταπιέζεις τα επώδυνα συναισθήματα, μπορεί να κλείνεσαι στην ιδέα της αυτοσυμπόνιας, φοβούμενος ότι αν τα βιώσεις, θα σε κατακλύσουν.

Διαρκής προσκόλληση σε υπερβολικά υψηλά πρότυπα.

Αν είσαι τελειομανής, μπορεί να φοβάσαι ότι η αυτοσυμπόνια θα σε οδηγήσει σε μείωση των προτύπων σου, κάτι που θεωρείς απαράδεκτο. Ενδέχεται να ανησυχείς ότι μια πιο ρεαλιστική, λιγότερο αυστηρή προσέγγιση των αδυναμιών σου θα ισοδυναμούσε με αποτυχία.

Έλλειψη ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού με τους γονείς σου.

Αν μεγάλωσες χωρίς έναν ασφαλή δεσμό με τους γονείς σου, ίσως να μην έχεις εσωτερικεύσει την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και υποστήριξης. Αυτό μπορεί να σε κάνει να βλέπεις την ανάγκη για συμπόνια ως αδυναμία και όχι ως ευκαιρία για θεραπεία.

Έλλειψη ασφαλούς δεσμού με τον εαυτό σου.

Αν κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου και έχεις συχνά αρνητική αυτο-ομιλία ή αισθάνεσαι ντροπή, το να δείξεις ευγένεια προς τον εαυτό σου είναι δύσκολο, επειδή αυτά τα συναισθήματα δεν αφήνουν χώρο για αυτοσυμπόνια.

Φόβος για κοινωνική απόρριψη.

Αν ανησυχείς υπερβολικά για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι, μπορεί να φοβάσαι ότι η αυτοσυμπόνια θα σε κάνει να φαίνεσαι εγωιστής ή αδύναμος. Αυτή η υπόθεση λειτουργεί ως άμυνα ενάντια στην αποδοκιμασία ή την απόρριψη.

Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, αυτό που φαίνεται απλό στην πράξη μπορεί να είναι γεμάτο από εμπόδια και προκαταλήψεις.

Το πόσο κακό κάνεις στον εαυτό όταν κάνεις ανελέητο scrolling σε κακές ειδήσεις έχει 5 παραμέτρους

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης