Προσωπικότητα και οικονομικά: Ποιο χρηματικό προφίλ περιγράφει την οικονομική σου νοοτροπία;
Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα χρήματα είναι συχνά αποτέλεσμα της επιρροής των γονέων μας, των πρώτων εμπειριών της ζωής μας ή των αλληλεπιδράσεων με τους συνομηλίκους μας.
Οι ψυχολόγοι συχνά χρησιμοποιούν κατηγορίες για να κατανοήσουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά, βασιζόμενοι στα ατομικά χαρακτηριστικά των ατόμων. Για παράδειγμα, κάποιος όπως ο Μπομπ μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξωστρεφής, επειδή επιτυγχάνει υψηλή βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο που μετρά την κοινωνικότητα.
Οι κατηγορίες προσωπικότητας είναι χρήσιμες γιατί προσφέρουν έναν «οδικό χάρτη» που βοηθά τους ψυχολόγους και τους ανθρώπους να προβλέψουν πώς θα αντιδράσει κάποιος σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Αντίστοιχα, όπως κατηγοριοποιούμαστε σύμφωνα με την προσωπικότητά μας ή το στυλ προσκόλλησης, μπορούμε να κατανεμηθούμε και σε κατηγορίες βάσει των οικονομικών μας πεποιθήσεων. Οι οικονομικοί θεραπευτές εντοπίζουν ότι η «οικονομική προσωπικότητα» ενός ατόμου συχνά ανήκει σε μία από τέσσερις κύριες κατηγορίες
Αυτές οι οικονομικές προσωπικότητες, γνωστές και ως «χρηματικά προφίλ», διαμορφώνονται από τις πολιτισμικές επιρροές και τις εμπειρίες μας κατά την παιδική ηλικία, με βάση τον τρόπο που οι γονείς μας ή οι συνομήλικοί μας διαχειρίζονται τα χρήματα.
Διάβασε τις παρακάτω περιγραφές για να δεις σε ποια κατηγορία ανήκεις:
Αποφυγή των χρημάτων
Άτομα που αποφεύγουν τα χρήματα τείνουν να μη θέλουν να ασχολούνται με τα οικονομικά τους, και συνήθως συμφωνούν με φράσεις όπως: «Τα χρήματα είναι πηγή κακού». Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά τους, οδηγώντας τους να αποφεύγουν τη διαχείριση των χρημάτων, την αποταμίευση, και τον προγραμματισμό για το μέλλον.
Συχνά αποφεύγουν να ελέγχουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δεν τηρούν προϋπολογισμό και συνήθως προσπαθούν να αγνοήσουν οικονομικά ζητήματα. Τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτή τη συμπεριφορά περιλαμβάνουν φόβο, αηδία και άγχος όταν πρόκειται για χρήματα.
Λατρεία των χρημάτων
Οι άνθρωποι που λατρεύουν τα χρήματα πιστεύουν ότι θα είναι πιο ευτυχισμένοι αν έχουν περισσότερα χρήματα. Πιστεύουν πως η ευτυχία είναι συνυφασμένη με την απόκτηση πλούτου και ότι η οικονομική ασφάλεια μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Για αυτούς, η αίσθηση ασφάλειας και δύναμης συνδέεται άμεσα με το υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Αυτή η νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως αποθησαύριση ή υπερβολική εργασία, ενώ οι λάτρεις των χρημάτων μπορεί να έλκονται από κινήσεις γρήγορου κέρδους όπως τυχερά παιχνίδια ή επενδύσεις υψηλού κινδύνου.
Οικονομικό status
Οι άνθρωποι που θεωρούν πως τα χρήματα είναι δείκτης κοινωνικής θέσης τείνουν να πιστεύουν ότι η αποδοχή και η εκτίμηση των άλλων βασίζονται στα υλικά αγαθά τους. Το οικονομικό status συνδέεται με υλιστικές αντιλήψεις, με έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και την κατοχή πολυτελών αγαθών, όπως αυτοκίνητα, ρούχα και κοσμήματα.
Αυτή η πεποίθηση είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα νεαρής ηλικίας, λιγότερο μορφωμένα ή ανύπαντρα, αλλά και στους πολύ πλούσιους. Παρά το υψηλό τους εισόδημα, συχνά προέρχονται από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, κάτι που επηρεάζει τη σύνδεση μεταξύ χρημάτων και προσωπικής αξίας.
Εγρήγορση για τα χρήματα
Οι επαγρυπνούντες για τα χρήματα διαχειρίζονται τα οικονομικά τους με προσοχή και σύνεση. Έχουν ισορροπημένη σχέση με τα χρήματα, δίνοντας αξία στην αποταμίευση, αλλά χωρίς να είναι εμμονικοί με το πώς τα ξοδεύουν ή τα αποταμιεύουν. Αυτή η ομάδα συνήθως διατηρεί εβδομαδιαίο ή μηνιαίο έλεγχο των οικονομικών τους και προτιμά να αποφεύγει τα χρέη ή τη χρήση πιστωτικών καρτών. Άτομα από την ανώτερη μεσαία τάξη ή επαγγελματίες των επιχειρήσεων τείνουν να ακολουθούν αυτό το μοντέλο. Αν και βιώνουν κάποιο άγχος σχετικά με τα οικονομικά, αυτό το άγχος είναι διαχειρίσιμο και τους βοηθά να διατηρούν υγιείς οικονομικές συνήθειες.
Οπότε: ποιο σενάριο χρημάτων σού ταιριάζει περισσότερο; Και από πού πιστεύεις ότι πηγάζει; Για πολλούς ανθρώπους, οι υποσυνείδητες στάσεις απέναντι στα χρήματα προέρχονται από την παιδική τους ηλικία. Συχνά κληρονομούμε το χρηματικό μας προφίλ από τους γονείς μας, τους στενούς μας φίλους ή τον/τη σύντροφό μας. Μπορεί να μην έχουμε πλήρη επίγνωση των βαθύτερων πεποιθήσεών μας για τα χρήματα ή να μη γνωρίζουμε πώς αυτές διαμορφώθηκαν.
Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις το χρηματικό σου προφίλ είναι να ολοκληρώσεις αυτές τις ελλιπείς προτάσεις:
Οι πλούσιοι άνθρωποι έφτασαν σε αυτό το σημείο από το ___________________________________.
Οι φτωχοί άνθρωποι είναι φτωχοί επειδή _____________________________________.
Δεν πρέπει ποτέ να ξοδεύει κανείς χρήματα για _________________________________.
Παρόμοια με τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, τα χρηματικά προφίλ μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και δεν είναι σταθερά. Η κατανόηση της στάσης μας απέναντι στα προσωπικά οικονομικά μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των συναισθημάτων που νιώθουμε σχετικά με την αποταμίευση και τις δαπάνες. Όπως συμβαίνει και με άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η κατανόηση των πεποιθήσεών μας για τα οικονομικά και του από πού προέρχονται μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτογνωσία.