Το πόσο κακό κάνεις στον εαυτό όταν κάνεις ανελέητο scrolling σε κακές ειδήσεις έχει 5 παραμέτρους
Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου την προηγούμενη εβδομάδα να κάνεις doomscroll για τον τυφώνα milton, για τον πόλεμο, ακόμα και για τις τραυματικές ιστορίες που βιώνουν άγνωστοι σε σένα στο Tik Tok.
Δεν χρειάζεται να στο πούμε εμείς αλλά υπάρχουν πολλά κακά νέα εκεί έξω. Κάθε μέρα φαίνεται σαν να μας βομβαρδίζει μια νέα καταστροφή για την οποία πρέπει να ανησυχούμε και ενώ θέλουμε να παραμένουμε ενημερωμένοι, το να ξοδεύουμε πολύ χρόνο σκρολάροντας σε άσχημες ειδήσεις, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επιβλαβές.
Η νευροψυχολόγος Dr. Sanam Hafeez με έδρα τη Νέα Υόρκη που εργάζεται στενά και με παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από PTSD, μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, προβλήματα προσοχής και μνήμης, τραύμα, εγκεφαλική βλάβη και κακοποίηση τονίζει σε σχέση με το doomscroll.
«Το να ζεις σε μια συνεχή ροή αρνητικών ειδήσεων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την ψυχική υγεία».
Και δεν είναι ότι πέφτεις απλά και μόνο πάνω σε κακές ειδήσεις. Ο αλγόριθμος του Tik Tok για παράδειγμα, εφόσον παρακολουθήσεις ένα - δύο τέτοια βιντεάκια, θα σε ακολουθεί πιστά, δίνοντας στην οθόνη σου κι άλλες τέτοιες παράμοιες αρνητικές ειδήσεις.
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάνεις Doomscroll;
Αυξημένα επίπεδα άγχους: Η η παρακολούθηση κακών ειδήσεων μπορεί να ενεργοποιήσει την αμυγδαλή, το κέντρο φόβου του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας την άμεσω αντίδρασή σου για μάχη ή φυγή.
Αυτή η συνεχής ροή κακών ειδήσεων, ειδικά αρνητικών ιστοριών για προβλήματα άλλων ανθρώπων, μπορεί να ενσταλάξει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης ή ακόμα και τρόμου, καθιστώντας πιο δύσκολο να αισθάνεσαι ασφάλεια ή χαλάρωση.
Απευαισθητοποίηση: Εάν διαβάζεις συνεχώς τέτοιο περιεχόμενο, μπορεί να απευαισθητοποιηθείς σε συναισθηματικά ερεθίσματα, τα οποία μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σας να συμπάσχεις και να νοιάζεσαι πραγματικά για τους άλλους.
Αρνητικά Γνωστικά Μηνύματα: Το Doomscrolling μπορεί να εδραιώσει αρνητικά γνωστικά μηνύματα, όπως η καταστροφολογία, όπου προβλέπεις το χειρότερο δυνατό σενάριο ή τη σκέψη «όλα ή τίποτα», όπου βλέπεις τα πράγματα ως μαύρα ή άσπρα και δεν λαμβάνεις υπόψη τη μέση λύση ή οδό.
Αυτοί οι τύποι γνωστικών στρεβλώσεων μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο απαισιόδοξη κοσμοθεωρία, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και κάνοντας τις προκλήσεις να φαίνονται ανυπέρβλητες, ακόμα κι αν μιλάμε για απολές προκλήσεις της καθημερινότητάς σου.
Απορρύθμιση ντοπαμίνης: Το Doomscrolling μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ντοπαμίνης, καθώς η αναμονή νέων πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο αναζήτησης πληροφοριών που τελικά προκαλούν στενοχώρια παρά ικανοποίηση.
Διαταραγμένος ύπνος: Ειδικά αν κάνεις scrolling πριν κοιμηθείς, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά τόσο από το μπλε φως της οθόνης όσο και από το διεγερτικό περιεχόμενο. Και τα δύο αυτά μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο και να μειώσουν τη διάρκεια του ύπνου, επιδεινώνοντας με τη σειρά τους το στρες και το άγχος.
Πόσο διαρκούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις;
Οι επιπτώσεις σίγουρα έχουν να κάνουν με προηγούμενες εμπειρίες, το περιεχόμενο που κοιτούσες και πώς το αντιμετωπίζεις.
«Εάν χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου για να παρακολουθείς τα τρέχοντα γεγονότα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και μπορεί να εμφανίσεις αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης -ένας κοινός δείκτης άγχους - μέσα σε λίγα λεπτά από την προβολή των αρνητικών ειδήσεων.
Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να χρειαστούν 30 έως 90 λεπτά για να επιστρέψουν σε επίπεδα χαλάρωσης μετά το doomscroll.
Μακροπρόθεσμα, η συνεχής έκθεση σε αγχωτικό περιεχόμενο μπορεί να έχει πιο σημαντικές επιπτώσεις, όπως το χρόνιο άγχος ή οι εναλλαγές της διάθεσης.
Η ουσία είναι η εξής: Η ενημέρωση για τα τρέχοντα γεγονότα είναι θεμιτή αλλά το να «καταναλώνεις» τόσο αρνητικό περιεχόμενο, είναι μια άλλη ιστορία.
Ο ειδικός δίνει και μια λύση:
«Για να μετριαστεί η επιρροή των κακών ειδήσεων, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ειδήσεων, να αναζητήσουν πιο θετικές μορφές περιεχομένου και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες που θεραπεύουν το μυαλό, όπως η άσκηση ο διαλογισμός και η διατήρηση στενών κοινωνικών σχέσεων».