Γυμνάζοντας το σώμα, ο Σταμάτης Λένης στοχεύει στην ψυχική υγεία των γυναικών που τον εμπιστεύονται
Ένας γυμναστής με χρόνια εμπειρία στην άσκηση που υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου μάς μιλάει για τη συνεργασία του με ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Δεν είναι μυστικό ότι η γυμναστική είναι ευεργετική για το σώμα και την υγεία σε ευρύτερο πλαίσιο. Στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, ωστόσο, τα οφέλη της είναι πολλά περισσότερα από αυτά που φαντάζεται κανείς, κόντρα στην ανησυχία αρκετών σχετικά με το κατά πόσο αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν.
Ο Σταμάτης Λένης υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου (1994 - 2004) και είναι ιδρυτής του Συλλόγου Α.Ο.Κάλλιστος και του Action Training SL. Τα τελευταία χρόνια είναι γυμναστής και συνεργάζεται με γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού λόγω των παρενεργειών των θεραπειών αλλά και των βασικών συμπτωμάτων του καρκίνου συνήθιζαν να έχουν μία παθητικότητα. Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη και οι πολλές έρευνες που έχουν γίνει μας έχουν βοηθήσει να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής τους και το μέλλον για τους ασθενείς με καρκίνο φαίνεται να έχει πολύ περισσότερες φυσικές δραστηριότητες. Η σωματική άσκηση πλέον διαδραματίζει ενεργό ρόλο, τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ασθενή με καρκίνο του μαστού και στη ψυχολογία, όσο και στη σημαντική μείωση των επιπλοκών», άρχισε να μας εξηγεί ο γυμναστής.
Αφού πρώτα μία γυναίκα έχει συμβουλευτεί τον γιατρό που την παρακολουθεί, έρχεται σε συνεννόηση μαζί του και αρχίζουν να ακολουθούν ένα πρόγραμμα άσκησης με στόχο τη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης.
«Ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο μοντέλο αντιμετώπισης του καρκίνου πλέον περιλαμβάνει και κατευθυντήριες οδηγίες άσκησης και διατροφής. Οι ασθενείς μου με καρκίνο του μαστού, λοιπόν, αφού παρακολουθούνται κατάλληλα από τους γιατρούς τους και ελέγχουν τακτικά τη σωστή λειτουργία του μυοκαρδίου αλλά και συνολικά της καρδιακής λειτουργίας, εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας με αντιστάσεις και ενδυνάμωσης με στόχο τη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης. Είναι μια ασφαλής μέθοδος αποκατάστασης, ακόμη και μετά από ένα χειρουργείο και μάλιστα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών και να μειώσει αισθητά και τα συμπτώματα της πάθησης. Να τονίσω ξανά, όταν έχει πραγματοποιηθεί επαρκής καρδιολογικός έλεγχος και πάντα με την παράλληλη παρακολούθηση του γιατρού τους. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η κλινική κατάσταση του ασθενούς να επιτρέπει τη σωματική άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάμε ήπια με ασκήσεις κινητικότητας και ένα διατατικό πρόγραμμα και συνεχίζουμε με προγράμματα προοδευτικών ασκήσεων με αντίσταση», είπε.
Η προπόνηση αρχίζει από ένα πολύ σημαντικό στάδιο: την απόφαση της ίδιας της γυναίκας να προσεγγίσει τον γυμναστή, να βρει τη δύναμη να κάνει αυτό το βήμα. Και αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που λέει ο Σταμάτης Λένης.
«Της λέω ότι το πιο δύσκολο το έχει ήδη καταφέρει. Από τη στιγμή που μία ασθενής παίρνει την απόφαση να έρθει να γυμναστεί, έχει βρει ήδη τη δύναμη να αφήσει πίσω της τις δυσκολίες, και ψάχνει τρόπους να βελτιώσει τη ζωή της. Το πρώτο βήμα ζητάω λοιπόν, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε μαζί με κατάλληλη καθοδήγηση και παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλον», σχολίασε.
Μπορεί το σώμα να είναι το πρώτο που δέχεται τα οφέλη της γυμναστικής σε πρώτο και πιο εμφανές επίπεδο, όμως, τα οφέλη της άσκησης -πρέπει να- έχουν απώτερο σκοπό την ψυχική υγεία. Και όχι μόνο.
«Ο βασικός στόχος είναι η ψυχική μας υγεία, που σίγουρα σ' αυτήν συμβάλλει η γυμναστική. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης, όμως, είναι πολυπαραγωγικά και ίσως ακόμη πιο εμφανή σ' έναν ασθενή.
Μία από τις πιο κοινές παρενέργειες των θεραπειών της νόσου είναι η κόπωση. Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 80%-90% των ασθενών με καρκίνο. Παρ΄όλα αυτά, η τακτική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί όχι μόνο ότι βελτιώνει μακροπρόθεσμα τη σωματική και τη συναισθηματική λειτουργία αλλά μειώνει ακόμα και την αίσθηση κόπωσης του ασθενούς. Οπότε τίθενται και άλλοι στόχοι σταδιακά, όπως η βελτίωση της αντοχής, η μυϊκή δύναμη, παράμετροι που θα βοηθήσουν και στην ανοσοποιητική λειτουργία και στην καρδιαγγειακή υγεία. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου, της εμφάνισης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, καθώς και να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης (Lakoski et al., 2012)», είπε ο γυμναστής.
Η προσφορά της γυμναστικής στην καθημερινότητα φαίνεται ακόμα και στις πιο απλές και ενίοτε μηχανικές κινήσεις που κάνει μία γυναίκα, όπως, για παράδειγμα, οι δουλειές ή η κοινωνικοποίηση.
«Θα αναφέρω ένα περιστατικό που έχει παρατηρήσει μία ασκούμενή μου και μου το συζήταγε συχνά, ότι τις ημέρες που κάνουμε προπόνηση αντί να νιώθει κατάκοπη κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας, η ενέργειά της ήταν αισθητά αυξημένη, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί περισσότερο, να έχει διάθεση για κοινωνικοποίηση και να οργανώνει τις δουλειές και τα ψώνια της τις ημέρες που κάνει και τη γυμναστική της. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά αυτό βασίζεται στο ότι ο οργανισμός οξυγονώνεται καλύτερα και αυξάνονται οι ενδορφίνες κατά τη διάρκεια της άσκησης που είναι οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ψυχολογική μας κατάσταση»
Αν θέλεις να κλείσεις ραντεβού με τον Σταμάτη Λένη ή να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να μπεις στο website του Αθλητικού Ομίλου Κάλλιστος ή στα social media του Ομίλου και του γυμναστή.