Η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου ζωγραφίζει θηλές και κάνει τατουάζ στις γυναικείες ψυχές μετά τη μαστεκτομή
Μας μίλησε η tattoo artist που μετατρέπει σημάδια πολέμου σε σύμβολα ειρήνης.
«Κάνω αναδόμηση θηλής με ιατρικό τατουάζ για τις γυναίκες που έχουν περάσει μαστεκτομή», ξεκίνησε να μας λέει η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου, η tattoo artist που λίγο πριν ανοίξει το Tattoo studio με την κολλητή της, Μαίρη, την είδε να μπαίνει για μία επέμβαση ρουτίνας και μετά από 8 ώρες να βγαίνει έχοντας αφαιρέσει ενάμιση στήθος.
Κάπως έτσι, κάθε Οκτώβριο (με αποκορύφωμα την 25η Οκτωβρίου), ο οποίος είναι ο μήνας που έχει αφιερωθεί στην πρόληψη και την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, μέσω του Celebrate Your Scars, η Ρεβέκκα μαζί με την ομάδα της παρέχει εντελώς δωρεάν ιατρικό τατουάζ θηλής και τατουάζ φρυδιών, piercing, προτάσεις για το πώς να φορέσουν οι κυρίες τις μαντήλες τους, αλλά κυρίως μία μέρα αγάπης.
Πέρα από το Celebrate Your Scars, υπάρχει και ένα ηλεκτρονικό συνέδριο ενημέρωσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από τους ασθενείς, όπου από τις 11 μέχρι τις 6, κάθε 10 λεπτά, θα μιλάνε ογκολόγοι, ολιστικοί ψυχολόγοι και άνθρωποι της τέχνης.
«Δουλεύω 20 χρόνια στον χώρο του τατουάζ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ασχοληθώ με θηλές και ακόμα και στο μάθημα στο Παρίσι που πέρασα ξώφαλτσα, μου φάνηκε τόσο εξωπραγματικό να αγγίξω τη θηλή μίας γυναίκας. Έτυχε, όμως, στην κολλητή μου να περάσει καρκίνο του μαστού και έζησα όλη τη διαδικασία μαζί της από την ώρα που το ανακοίνωσαν, το ψυχολογικό χάος που συμβαίνει. Έζησα τον χωρισμό με τον άντρα της και έναν καινούργιο άντρα στη ζωή της -γιατί υπάρχουν και αυτοί οι άντρες που δεν τους νοιάζει αν σου λείπει το μισό ή ολόκληρο το στήθος-. Έζησα την καταπίεση της γυναίκας που κλαίει σιωπηλά γιατί ‘έτσι πρέπει’, ‘να παντρευτείς, να είσαι καλός άνθρωπος, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου και να το βουλώνεις'», είπε η Ρεβέκκα περιγράφοντας τον βαθμό στον οποίο τα «κακώς κείμενα» της κοινωνίας επηρεάζουν μία γυναίκα και μάλιστα σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της.
Μπορεί σήμερα η Ρεβέκκα να έχει κάνει επιστήμη το ιατρικό τατουάζ στις θηλές, όμως, ξεκίνησε με μία πολύ πιο απλή λογική. «Κενό εδώ, χρώμα, μπαίνει χρώμα σε κενό», είπε και αναφέρθηκε στη στιγμή που συνειδητοποίησε το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να έχει η δουλειά της σε μία ασθενή με καρκίνο του μαστού.
«Όταν ήρθε η ώρα να γίνει το τατουάζ, ήταν ένα διαδικαστικό πράγμα, πολύ χαζό, δηλαδή κενό εδώ, χρώμα, μπαίνει χρώμα σε κενό. Τέλος. Είτε το χρώμα είναι μία ωραία πεταλουδίτσα είτε είναι ένα στρογγυλό πράγμα που κάνει μία θηλή, για μένα δεν έλεγε κάτι. Αυτό, όμως, που με έκανε να πω ‘Όπα, εδώ κάτι συμβαίνει’, είναι όταν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη. Εκεί κατάλαβα ότι ή είχα κάνει κάτι λάθος ή γινόταν κάτι πολύ μεγάλο. Εκείνη δεν ήταν cool, αλλά προσπαθούσε να δείξει ότι είναι, για να μη φανεί η θλίψη της προς τα έξω. Κοιτάχτηκε, λοιπόν, στον καθρέφτη και μου είπε ‘Ωχ, μήπως το ονειρεύτηκα ή αλήθεια έγινε πραγματικά; Μπήκα νοσοκομείο, με κόψανε, με ράψανε;’ Σκεφτόταν μήπως ήταν εφιάλτης. Είδα όλη τη συγκίνηση, όλο το μετά και συνειδητοποίησα ότι σε αυτόν τον κόσμο της διττότητας με μαύρο – άσπρο, μέρα – νύχτα, το τατουάζ είχε και το συναίσθημα του να δίνεις τη σεξουαλικότητα πίσω σε αυτές τις γυναίκες», είπε.
Όσο για το αν μπορεί η κάθε γυναίκα να κάνει τατουάζ μετά τη μαστεκτομή, η Ρεβέκκα επεσήμανε ότι πρέπει πρώτα να το συζητήσει με τον γιατρό της και μετά να προβεί στην όποια ενέργεια. Αμέσως μετά, εξομολογήθηκε τον «ύπουλο» απώτερο στόχο της για όλες τις κυρίες που συνεργάζονται μαζί της.
«Το μόνο πράγμα που προσπαθώ να κάνω και ίσως ύπουλα μερικές φορές είναι να την ξαναρίξω, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο όμορφα, στον κόσμο της σεξουαλικότητας, του αισθησιασμού και στο κρεβάτι του εκάστοτε συντρόφου της. Όλο το έργο που από την ώρα που μπαίνει μέσα στο στούντιο μέχρι την ώρα που φεύγει και μέχρι να ολοκληρωθεί το στήθος της, φανερά ή μη, δουλεύω με αυτήν τη σκέψη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την ομάδα μου. Η θηλή είναι αντιπερισπασμός», σχολίασε με ένα γλυκό γέλιο.
Με τη δουλειά της, η Ρεβέκκα λειτουργεί ενισχυτικά στην ψυχολογία των γυναικών και βοηθάει στην αναπτέρωση του ηθικού και της σεξουαλικότητάς τους μετά τη μαστεκτομή.
«Η νέα ζωή είναι εκεί. Απλά θα τη δει ή δε θα τη δει. Εγώ προσπαθώ να της ανοίξω το παράθυρο, να της καθαρίσω τα γυαλιά. Κάθε χρόνο παίρνω ένα νέο μάθημα. Αυτό που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και το συζητάμε με το ‘διδυμάκι μου’, τον Γιώργο Δασκαλόπουλο, είναι αυτό το δέος. Σε κάνει όλο αυτό το πράγμα και αισθάνεσαι τόσο μικρός. Είναι σαν οι άνθρωποι να είναι μεγάλες μυρμηγκοφωλιές που δεν έχουν ιδέα πού πάνε και τι κάνουν, σε αντίθεση με τα μυρμήγκια που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν», είπε.
Μέσα από την πολυετή εμπειρία της, η Ρεβέκκα έχει συλλέξει πολλές ιστορίες γυναικών σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν εκείνες και οι σύζυγοί τους το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους μετά τη μαστεκτομή και τον τρόπο με τον οποίο το ιατρικό τατουάζ βοήθησε στην ψυχολογία τους.
«Η γυναίκα είναι το θηλυκό και είναι πολύ σημαντικό να κρατήσει αυτήν την έννοια μέσα της. Όταν της ξεριζώνεις το ένα της σύμβολο, το στήθος της, πέφτει σε λήθαργο. Αυτές οι γυναίκες μπαίνουν σε μία φάση διαδικαστική για να ξεχάσουν και να θάψουν τα συναισθήματά τους. Όλες οι ιστορίες που έχω είναι ιστορίες στον καθρέφτη. Δηλαδή, μία γυναίκα που δύο χρόνια δε γδυνόταν μπροστά στον άντρα της, ντρεπόταν να το συζητήσει και σκεφτόταν ‘Να κάνουμε έρωτα; Θα σου αρέσω γυμνή; Θα σου αρέσει που δεν έχω στήθος; Που έχω ουλές;’. Δεν τα συζητάνε καν τις περισσότερες φορές. Η εν λόγω γυναίκα, όταν ξεκίνησε να κάνει τατουάζ, ήθελε να κάνει κι ένα μικρό σχέδιο, κάτι που να δώσει χαρά στο συγκεκριμένο σημείο. Ξεκίνησαν να το συζητάνε με τον σύζυγό της ως τατουάζ και όχι ως καρκίνο και έτσι άνοιξε ένας διάλογος μεταξύ τους. Όταν το κάναμε και γύρισε σπίτι της, το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο άντρας της ήταν ‘Να το δω; Να το δω;’. Ενώ όταν μιλούσαμε για στήθος και θηλή, δεν τολμούσε να ρωτήσει, για να μην τη στενοχωρήσει. Πήγε και του έδειξε το στήθος της κι εκείνος το επεξεργαζόταν με περιέργεια και θαυμασμό και εκείνη αισθανόταν τόσο όμορφα. Το ένα έφερε το άλλο και επιτέλους μετά από τόσο καιρό έκαναν έρωτα»
Λίγο πριν τελειώσει η κουβέντα, η Ρεβέκκα έδωσε το δικό της μήνυμα για όλους τους ανθρώπους που ενδεχομένως κατακρίνουν μία γυναίκα μετά από τη μαστεκτομή αλλά και για κάθε τι που σχετίζεται με κάτι τόσο ρηχό και μεταβλητό, όπως η εξωτερική εμφάνιση.
«Αν δεν τη δέχεται έτσι όπως είναι ο περίγυρός της, μπορούν να πάνε και αλλού. Δε χρειάζεται ούτε αποκατάσταση στήθους, ούτε tattoo ούτε τίποτα. Εννοείται πως όλα αυτά θα την κάνουν να αισθανθεί καλύτερα, αλλά αυτοί είμαστε. Με ένα πόδι; Δύο πόδια; Έναν όρχι; Με στήθος; Χωρίς στήθος; Άι στο καλό. Έχουμε άλλα πράγματα να ασχοληθούμε με το πώς είμαστε εξωτερικά»
Αν θέλεις να κλείσεις ραντεβού με τη Ρεβέκκα Γιαννοπούλου ή να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να μπεις στο website της, σε αυτό του Celebrate Your Scars ή να επικοινωνήσεις κατευθείαν μαζί της στο 6946280222.