Συνήθεις απορίες για τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης

Συνήθεις απορίες για τα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης
Pexels

Απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματα. 

Τι φάρμακα χρησιμοποιούμε στην εξωσωματική;

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα φάρμακα που λαμβάνουμε είναι ορμόνες , παρόμοιες με εκείνες που παράγει το σώμα μας και είναι σε ενέσιμη μορφή. Γίνονται στην κοιλιά η γενικότερα στον υποδόριο ιστό.

Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα της εξωσωματικής;

Παρά το φόβο των ασθενών για τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης , δεκάδες μελέτες μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια τους. Είναι ουσίες που γνωρίζει το σώμα μας ,απλώς για κάποιες ημέρες τις χρειαζόμαστε ώστε να προκαλέσουμε υψηλότερα επίπεδα στο αίμα και να το “ξεγελάσουμε” ώστε να παράξει περισσότερα ωάρια .Εξάλλου η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα είναι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό χρειάζεται να λαμβάνουμε φάρμακα στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Το διάστημα της διέγερσης των ωοθηκών είναι 10-12 ημέρες. Συνεπώς είναι πολύ σύντομο. Ακολουθεί η ωοληψία και στη συνέχεια η εμβρυομεταφορά. Στην προετοιμασία για την εμβρυομεταφορά συμπληρώνουμε σκευάσματα που περιέχουν ορμόνες παρόμοιες με του οργανισμού μας προκειμένου να δημιουργήσουμε σταθερά επίπεδα ικανά να υποστηρίξουν την επιθυμητή εγκυμοσύνη, όπως γίνεται και στη φύση. Εξάλλου, μετά αναλαμβάνει ο πλακούντας και πλέον οι ορμόνες παράγονται σε πολύ υψηλά επίπεδα από την ίδια την εγκυμοσύνη.

“Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκαλούν καρκίνο μαστού”.

Η πεποίθηση αυτή είναι αφοριστική και τελείως απλουστευτική. Αν ήταν τόσο απλό, όλες οι γυναίκες που έχουνε κάνει εξωσωματική θα είχαν καρκίνο μαστού. Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης και του καρκίνου του μαστού έχει διερευνηθεί ενδελεχώς και τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά. Σαφώς πρέπει να υπάρχει όριο στον αριθμό των διεγέρσεων στις οποίες υποβάλλεται μια γυναίκα και σίγουρα είναι επιβεβλημένο να γίνεται έλεγχος των μαστών για να αποκλεισθεί η ύπαρξη ύποπτων ευρημάτων πριν την έναρξη της εξωσωματικής.

Είναι ακριβά τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Πράγματι το κόστος της θεραπείας δεν είναι αμελητέο. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει σχεδόν όλο το κόστος των φαρμάκων για 4 προσπάθειες. Επιπλέον χορηγεί ένα χρηματικό επίδομα μετά το τέλος κάθε εμβρυομεταφοράς, ώστε να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση του ζευγαριού.

Άρτεμις Καρκανάκη MD MSc Med Ed Cert PhD

Γυναικολόγος Χειρουργός Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τη Διατήρηση γονιμότητας

Μέλος της Ευρωπαικής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας

artemiskarkanaki@gmail.com

mobile:6932315022

KARKANAKH.jpg