Ο «κανόνας του κρασιού» ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν πάνω από 100 χρόνια (Cheers!)
Ποιο είναι το μυστικό για μια μακροχρόνια ζωή; Οι κάτοικοι των «Μπλε Ζωνών» του κόσμου -αυτών των σπάνιων περιοχών όπου η μακροζωία αποτελεί κανόνα- ίσως έχουν την απάντηση, και αυτή σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Η Ελλάδα, η Κόστα Ρίκα και η Ιαπωνία περιλαμβάνουν τρεις από τις πέντε εξαιρετικές περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να φτάσουν τα 100 χρόνια σε σύγκριση με οπουδήποτε αλλού. Παρότι η περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων, η έμφαση σε φυτικές τροφές και η προτεραιότητα στον οικογενειακό χρόνο αποτελούν βασικές στρατηγικές, ο «κανόνας του κρασιού» έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή των ειδικών.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η «συστηματική» κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας στις Μπλε Ζώνες, με ορισμένους κατοίκους να πίνουν ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα.
«Οι άνθρωποι σε όλες τις Μπλε Ζώνες (εκτός από τους Αντβεντιστές) καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και τακτικά», γράφει ο εξερευνητής των Μπλε Ζωνών, Dan Buettner, βασισμένος στην έρευνά του. «Οι πότες που πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο από τους μη πότες. Το μυστικό είναι να πίνεις 1-2 ποτήρια την ημέρα (κατά προτίμηση κρασί Cannonau της Σαρδηνίας), με φίλους ή/και φαγητό. Και όχι, δεν μπορείς να αποθηκεύσεις όλα τα ποτά της εβδομάδας για το Σάββατο».
Παρόλο που φορείς υγείας, όπως το NHS στην Αγγλία, προειδοποιούν για τους μακροχρόνιους κινδύνους του αλκοόλ -όπως υψηλή πίεση, ηπατικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου- αυτός ο «κανόνας» για το κρασί φαίνεται παραπλανητικός.
Ωστόσο, ο Dr. Gareth Nye, Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Chester, υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα The Mirror, εξηγεί: «Το κόκκινο κρασί περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Είναι μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν μειωμένη ικανότητα προστασίας των κυττάρων τους.
Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία. Επίσης, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να μειώνει την πίεση και να ρυθμίζει τη χοληστερόλη, αυξάνοντας την HDL ή "καλή" χοληστερόλη».
Ωστόσο, ο Dr. Nye τονίζει ότι το αλκοόλ δεν είναι αναγκαίο στη διατροφή και ότι τα ίδια οφέλη μπορούν να επιτευχθούν μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. «Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ ξεπερνούν κατά πολύ τα πιθανά οφέλη», σημειώνει.
Για να αποκομίσεις τα οφέλη χωρίς να βλάψεις την υγεία σου, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πόσο κρασί είναι «αρκετό». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οδηγίες προτείνουν να μην καταναλώνεις πάνω από 14 «μονάδες» αλκοόλ την εβδομάδα, κατανεμημένες σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.
Η παγίδα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και πώς να αποφύγεις το φαινόμενο Dunning-Kruger
Για παράδειγμα, 14 μονάδες ισοδυναμούν περίπου με έξι μεσαία ποτήρια κρασί (175ml) ή έξι ποτήρια μπύρα 4% περιεκτικότητας σε αλκοόλ, σύμφωνα με το NHS.
Η διατροφολόγος Helen Bell προσθέτει: «Η υπέρβαση αυτών των ορίων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ηπατικές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα».
Πέρα από το αλκοόλ, οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών προτείνουν και άλλες στρατηγικές, όπως το κόλπο του «80%» ή «Hara Hachi Bu». Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρών γευμάτων νωρίς το απόγευμα και το σταμάτημα του φαγητού όταν νιώσεις 80% πλήρης.
Η στρατηγική αυτή βοηθά στην αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφής και στη διατήρηση υγιούς βάρους. Παρ’ όλα αυτά, η Helen Bell προειδοποιεί ότι «η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος ημερησίως δεν είναι κατάλληλη για όλους, καθώς οι διατροφικές ανάγκες ποικίλλουν».
Ομοίως, ο Dr. Nye σημειώνει: «Οι περιορισμοί στις θερμίδες μπορεί να έχουν οφέλη, αλλά όταν λαμβάνονται απομονωμένα, ίσως να μην είναι υγιείς μακροπρόθεσμα. Οι Μπλε Ζώνες υιοθετούν μια συνολική προσέγγιση στον υγιεινό τρόπο ζωής, και όχι απλώς μια συγκεκριμένη πρακτική».
Τελικά, όπως καταλήγει, «όσο λιγότερο περιττό λίπος κουβαλάς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μακροζωίας».
5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις, αν θες να ανταπεξέλθεις στην τοξικότητα των Χριστουγέννων