Υπάρχουν 7 τύποι ανάπαυσης και ήρθε η ώρα να βρεις ποιον χρειάζεσαι περισσότερο
Σωματική, νοητική, πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική, αισθητηριακή και δημιουργική. Κάθε τύπος ξεκούρασης έχει τις δικές του επιπτώσεις.
Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τη θεωρία της Dr. Saundra Dalton-Smith για την ανάπαυση, κάτι έκανε «κλικ» μέσα μας. Επιτέλους, υπήρχε μια εξήγηση στο γιατί, μετά από πολλές ημέρες ή εβδομάδες που κοιμόμαστε καλά, μπορεί να εξακολουθούμε να νιώθουμε εξίσου εξαντλημένοι. Ή γιατί, ακόμη και στην πιο εξαντλητική για εμάς περίοδο, ένα απόγευμα που περνάμε «στο πόδι» κάνοντας εθελοντική εργασία, μπορεί να μοιάζει πιο αναζωογονητικό από έναν υπνάκο.
Στο βιβλίο της, «Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity», η Dalton-Smith παρουσιάζει την ιδέα ότι όλοι χρειαζόμαστε επτά διαφορετικούς τύπους ξεκούρασης για να νιώθουμε πλήρως ζωντανοί και ο εαυτός μας. Ακόμη, εξηγεί ότι το αντίδοτο στην επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι, ας πούμε, απλά να κάνουμε διακοπές: Είναι ο εντοπισμός των τύπων ξεκούρασης που χρειαζόμαστε περισσότερο και η υιοθέτηση μικρών καθημερινών στρατηγικών για την αναπλήρωσή τους.
Υπάρχουν λοιπόν επτά διαφορετικοί τύποι ξεκούρασης: Σωματική, νοητική, πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική, αισθητηριακή και δημιουργική. Κάθε τύπος ξεκούρασης έχει τις δικές του επιπτώσεις.
Σωματική ανάπαυση
Η σωματική ανάπαυση έχει δύο συνιστώσες. Έχει την ενεργητική συνιστώσα και την παθητική συνιστώσα. Η παθητική είναι πράγματα όπως ο βραδινός ύπνος και ο μεσημεριανός ύπνος (σιέστα). Χρειαζόμαστε ύπνο υψηλής ποιότητας. Αλλά η σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει επίσης ενεργητικά πράγματα όπως η γιόγκα, οι διατάσεις, το μασάζ και η διασφάλιση ότι η εργασία μας δεν είναι τοξική για το σώμα μας.
Σημάδια ότι έχουμε έλλειψη ενεργητικής σωματικής ξεκούρασης θα μπορούσαν να είναι οι πόνοι στο σώμα, όπως ένα πρήξιμο στα πόδια και τα πέλματα μετά από πολύωρη συνεδρίαση στο γραφείο ή σπασμοί στην πλάτη.
Ψυχική ανάπαυση
Κάποιος με έλλειψη ψυχικής ανάπαυσης μπορεί να βρεθεί να ξαπλώνει για να κοιμηθεί το βράδυ και το μυαλό του να «τρέχει» και να μην μπορεί να το ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί. Ένα άλλο παράδειγμα ανθρώπου με έλλειψη ψυχικής ανάπαυσης, είναι το άτομο που μπαίνει στο παντοπωλείο και προσπαθεί να θυμηθεί τα τρία είδη για τα οποία πήγε εκεί χωρίς να μπορεί να ανακαλέσει από το μυαλό του τις απαραίτητες πληροφορίες. Παλεύει με τη συγκέντρωση και την ανάκληση. Βλέπουμε ανθρώπους στη δεκαετία ακόμη και των 30 τους που δεν μπορούν να θυμηθούν τρία στοιχεία για περισσότερο από μερικά λεπτά λόγω αυτού του «πολυάσχολου» εγκεφάλου. Δεν είναι δηλαδή σε θέση να συγκρατήσουν πληροφορίες.
Κοινωνική ανάπαυση
Η κοινωνική ανάπαυση είναι η ανάπαυση που βιώνουμε γύρω από ανθρώπους που μας δίνουν ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας με ανθρώπους που απορροφούν την κοινωνική μας ενέργεια. Όχι ότι είναι αρνητικοί άνθρωποι, αλλά «τραβούν» αρνητικά από την ενέργειά μας, είτε πρόκειται για τον/την σύζυγο, τα παιδιά, τους συναδέλφους, τους πελάτες μας: Χρειάζονται πράγματα από εμάς. Απορροφούν δηλαδή την κοινωνική μας ενέργεια. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το αισθανόμαστε αυτό, αν πιάσουμε ποτέ τον εαυτό μας να λέει: «Μπορώ να έχω ένα λεπτό για μένα;». Αισθανόμαστε δηλαδή ότι όλοι παίρνουν από εμάς και ποτέ δεν μας προσφέρει κανείς κάτι πίσω.
Ένας από τους τρόπους αξιολόγησης της κοινωνικής μας ξεκούρασης είναι να σκεφτούμε όλες τις σχέσεις μας. Περνάμε χρόνο με ανθρώπους που δεν χρειάζονται τίποτα από εμάς, όπου απλώς απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου και την παρουσία του; Αυτό είναι που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας: Κάποιους ανθρώπους με τους οποίους απλώς απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο.
Ποια είναι τα μυστικά του σωστού timing για την απόκτηση παιδιού
Πνευματική ανάπαυση
Οι ανάγκες πνευματικής ξεκούρασης ποικίλλουν ανάλογα με το σύστημα πεποιθήσεων του καθενός. Στον πυρήνα της βρίσκεται η ανάγκη που όλοι έχουμε να νιώθουμε ότι ανήκουμε αλλά και την ανάγκη που νιώθουμε για τη δουλειά μας και τις προσπάθειές μας να συμβάλλουμε στο γενικότερο καλό. Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ότι προσφέρουμε από τον εαυτό μας στην ανθρωπότητα και το κοινωνικό σύνολο.
Κάποιος που μπορεί να πάσχει από έλλειψη πνευματικής ανάπαυσης είναι κάποιος που πηγαίνει στη δουλειά του απλά για να πληρωθεί, αλλά νιώθει ότι αυτό που κάνει δεν έχει πραγματικά σημασία, δεν ωφελεί κανέναν ουσιαστικά.
Αν δεν νιώθουμε ότι η δουλειά μας έχει νόημα, θα βιώσουμε επαγγελματική εξουθένωση. Πρέπει να βρίσκουμε πάντα έναν τρόπο να συνδεόμαστε με την επιθυμία για νόημα, είτε αυτό γίνεται μέσω της κοινότητας, είτε μέσω μιας εργασιακής κουλτούρας, είτε μέσω μιας κουλτούρας που βασίζεται στην πίστη. Όλοι έχουμε αυτή την ανάγκη να νιώθουμε ότι ανήκουμε και ότι συνεισφέρουμε.
Μπορούν τα piercings να αποτελέσουν λύση για την ημικρανία;
Αισθητηριακή ανάπαυση
Είτε συνειδητά είτε όχι, το σώμα και ο υποσυνείδητος εαυτός μας θα ανταποκριθούν στις αισθητηριακές τους προσλαμβάνουσες. Αυτές μπορεί να είναι ο ήχος των τηλεφώνων που χτυπάνε στο βάθος, τα έντονα φώτα του υπολογιστή, τα παιδιά που παίζουν στο σπίτι, οι ειδοποιήσεις στο τηλέφωνό μας.
Όλες αυτές οι αισθητηριακές εισροές με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο αισθητηριακής υπερφόρτωσης. Ο νούμερο ένα τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς αντιδρούμε στην αισθητηριακή υπερφόρτωση είναι ο εκνευρισμός, η ταραχή, η οργή ή ο θυμός. Και έτσι οι άνθρωποι με έλλειμμα αισθητηριακής ανάπαυσης μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι καλά στην αρχή της ημέρας, αλλά στο τέλος της ημέρας νιώθουν πολύ ταραγμένοι ή και ευερέθιστοι.
Συναισθηματική ανάπαυση
Η συναισθηματική ανάπαυση αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάπαυση που βιώνουμε όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να είμαστε αληθινοί και αυθεντικοί στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας. Πολλοί από εμάς κάνουμε αρκετή συναισθηματική εργασία μέσα μας, με την έννοια ότι δεν μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους αυτά που νιώθουμε. Μπορεί να μην θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους άλλους τα προβλήματά μας για να μην τους επιβαρύνουμε. Είναι πολλές φορές που κουβαλάμε συναισθηματικό «βάρος» και κρύβουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστούν και να θεραπευτούν, να εκτεθούν. Τα συμπτώματα ενός ελλείμματος συναισθηματικής ανάπαυσης είναι το αίσθημα ότι πρέπει πάντα να κρατάμε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο, ότι δεν έχουμε ποτέ την ελευθερία να είμαστε πραγματικά αυθεντικοί σε ό, τι νιώθουμε.
3 λόγοι για να βάλεις στη ρουτίνα ύπνου το βιβλίο – Θα ηρεμήσεις σωματικά και ψυχικά
Δημιουργική ανάπαυση
Δημιουργική ανάπαυση είναι η ανάπαυση που βιώνουμε όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκτιμήσει την ομορφιά σε οποιαδήποτε μορφή. Είτε πρόκειται για φυσική ομορφιά, όπως οι ωκεανοί, τα βουνά και τα δέντρα, είτε για «τεχνητή» ομορφιά, όπως η τέχνη, η μουσική και ο χορός.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καταλάβουμε πότε έχουμε έλλειψη στον συγκεκριμένο τομέα είναι όταν δυσκολευόμαστε να είμαστε καινοτόμοι, να έχουμε δημιουργικές ιδέες και να επιλύουμε προβλήματα.