Το δημοφιλές υγιεινό ρόφημα «που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα δόντια μας» σύμφωνα με ειδικό

Το δημοφιλές υγιεινό ρόφημα «που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα δόντια μας» σύμφωνα με ειδικό
Pexels

Οδοντίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα που αν και έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την υγεία, μπορεί τελικά να βλάπτει σε σοβαρό βαθμό τα δόντια μας.

Το νερό με λεμόνι, που επαινείται για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες και την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, καταναλώνεται ευρέως από τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr Andrej Bozic, στοματοχειρουργό στο Dentum, η υψηλή οξύτητα του νερού με λεμόνι ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των δοντιών. «Ο χυμός λεμονιού έχει επίπεδο pH περίπου 2, το οποίο είναι πολύ όξινο», εξηγεί ο Δρ Bozic και προσθέτει, «Αυτή η οξύτητα μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας, το οποίο είναι το σκληρό, προστατευτικό εξωτερικό στρώμα».

Κύμα καύσωνα και το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου: Τips για να προστατευτείς φυσικά

Η διάβρωση του σμάλτου είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος οδοντιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τερηδόνας και της αυξημένης ευαισθησίας. Ο Δρ σημειώνει: «Μόλις φθαρεί το σμάλτο, δεν διορθώνεται. Τα δόντια σας γίνονται πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και στις βλάβες».

Το σμάλτο στα δόντια λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια και τις ουσίες. Όταν διαβρώνεται, αποκαλύπτεται το πιο μαλακό, πιο ευάλωτο στρώμα από κάτω, γνωστό ως οδοντίνη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

Αυξημένη ευαισθησία: «Οι άνθρωποι συχνά βιώνουν αυξημένη ευαισθησία σε ζεστά και κρύα τρόφιμα και ποτά όταν το σμάλτο τους έχει διαβρωθεί», δήλωσε ο Δρ Bozic.

Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας: «Με λιγότερη προστασία, τα δόντια σας είναι πιο ευάλωτα στη φθορά», πρόσθεσε.

Αισθητικές ανησυχίες: «Το διαβρωμένο σμάλτο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποχρωματισμό και κιτρινωπή εμφάνιση των δοντιών», προειδοποίησε ο Dr Bozic.

Πώς το νερό λεμονιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι, πιστεύοντας ότι είναι μια υγιεινή συνήθεια. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να εκθέσει τα δόντια σε παρατεταμένη έκθεση σε οξέα.

«Η συχνότητα και η διάρκεια της έκθεσης είναι βασικοί παράγοντες για τη διάβρωση του σμάλτου», επισημαίνει ο Dr Bozic. «Το να πίνετε νερό με λεμόνι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να το αφήνετε να παραμείνει στο στόμα σας μπορεί να ενισχύσει τη ζημιά».

Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε σαφέστατα τη συνήθειά μας με το νερό με λεμόνι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του στα δόντια μας κι έτσι να λάβουμε τα μέτρα μας. «Το καλαμάκι μπορεί να μειώσει την επαφή μεταξύ του όξινου νερού με λεμόνι και των δοντιών σας, συμβάλλοντας στην πρόληψη της διάβρωσης του σμάλτου», δήλωσε ο Dr Bozic ο οποίος συνιστά επίσης να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό μετά την κατανάλωση προκειμένου να εξουδετερώσουμε το οξύ και να ξεπλύνουμε τυχόν υπολείμματα οξύτητας.

Ο παράξενος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν πιο ζεστά ντους από τους άνδρες

Στη συνέχεια, ο ειδικός πρόσθεσε: «Αποφύγετε το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση νερού με λεμόνι- περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά για να αφήσετε το σμάλτο να σκληρύνει ξανά».

Επίσης, συμβουλεύει να περιορίσουμε την κατανάλωσή του σε μία φορά την ημέρα για να μειώσουμε την έκθεση σε οξέα. «Εξετάστε λιγότερο όξινες εναλλακτικές λύσεις, όπως το νερό με αγγούρι ή μέντα, που είναι αναζωογονητικό και πιο ήπιο για τα δόντια σας», όπως προτείνει.

Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας είναι ένα ακόμα προστατευτικό μέτρο. «Το φθόριο συμβάλλει στην ενίσχυση του σμάλτου σας και παρέχει επιπλέον προστασία από τη διάβρωση από τα οξέα», δήλωσε ο Δρ Bozic.

pexels-karolina-grabowska-4021993.jpg