Πριν πετάξεις τρόφιμα άκου την προειδοποίηση ειδικού για την αλήθεια που αφορά την ημερομηνία λήξης
Πριν πετάξεις άσκοπα τρόφιμα από το ψυγείο σου είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι ετικέτες ασφάλειας τροφίμων στο πίσω μέρος. Η viral αποκάλυψη στο TikTok
Είναι απίστευτα απογοητευτικό όταν έχεις ξοδέψει μια περιουσία για το εβδομαδιαίο καλάθι των αγορών σου, αλλά δεν προλαβαίνεις ποτέ να καταναλώσεις ορισμένα από αυτά πριν από την ημερομηνία λήξης.
Παραδέξου το: όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το εσωτερικό δίλημμα του να πατάξουμε ή όχι ένα προϊόν επειδή η ημερομηνία λήξης έχει μόλις παρέλθει. Είναι ασφαλές να το καταναλώσεις; Θα σε αρρωστήσει; Μπορεί η καρδιά σου να γίνεται χίλια κομμάτια όταν πετάς τρόφιμα που φαίνονται μια χαρά στον κάδο, επειδή είναι τεράστια σπατάλη χρημάτων.
Εσύ θα έπινες καφέ με φρέσκο κρεμμύδι; Η τάση στο TikTok που διχάζει και ποια τα οφέλη
Σύμφωνα με την Business Waste, το Ηνωμένο Βασίλειο πετάει 9,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων κάθε χρόνο. Και ενώ ορισμένα είδη καταλήγουν αναπόφευκτα στον κάδο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν ακόμα να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ο Δρ Karan Raj, γιατρός και χειρουργός του NHS, ο οποίος συχνά μοιράζεται συμβουλές στο διαδίκτυο, μοιράστηκε συμβουλές στο TikTok για να προειδοποιήσει τους ακολούθους του: «Πριν πετάξετε τα τρόφιμά σας, βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε σωστά τις ετικέτες ασφάλειας τροφίμων.
Αν ρίξετε μια ματιά στο πίσω μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, μπορεί να έχετε παρατηρήσει διάφορους τύπους διατυπώσεων, όπως οι ημερομηνίες "πώλησης μέχρι" και "ανάλωσης μέχρι", και αυτές είναι σημαντικές διακρίσεις. Πρώτον, έχετε τις ημερομηνίες "λήξης πώλησης", αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους ανθρώπους που εργάζονται στα καταστήματα για να ξέρουν πότε πρέπει να βγάλουν τα προϊόντα τους από τα ράφια», εξήγησε ο Raj.
Αλλά όταν αποφασίζουμε αν θα φάμε κάτι ή όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχήσουμε. «Η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί πρότυπο ασφάλειας των τροφίμων», είπε ο Dr Raj. Στη συνέχεια, έχετε επίσης τις ημερομηνίες «καλύτερης διατηρησιμότητας», οι οποίες, σύμφωνα με τον ειδικό «υποδεικνύουν πότε ένα προϊόν θα έχει την καλύτερη γεύση ή ποιότητα».
Αλλά αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, αυτή «δεν είναι ημερομηνία αγοράς ή ασφάλειας, είναι περισσότερο μια ημερομηνία "πότε είναι πιο νόστιμο το προϊόν"». Σύμφωνα με τον Dr Raj, οι περισσότερες κονσέρβες μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια «δύο έως πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον έχουν αποθηκευτεί σωστά, σε δροσερό και ξηρό μέρος». Όσον αφορά το ξηρό ρύζι, μπορούμε να το καταναλώσουμε «πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία αυτή, αν φυλάσσεται στο κουτί».
Κράτα τα ζωύφια και τις αράχνες μακριά από το σπίτι σου με το πιο αρωματικό hack
Μπορεί επίσης να δούμε τις ημερομηνίες «κατανάλωση μέχρι» ή «ανάλωση μέχρι». Ο Δρ Raj είπε σχετικά: «Αυτές υποδεικνύουν την τελευταία ημέρα που ένα προϊόν θα είναι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι το βρεφικό γάλα. Μην χρησιμοποιείτε το βρεφικό γάλα μετά την ημερομηνία αυτή».
Τέλος, ο Dr Raj προειδοποίησε: «Εάν βλέπετε ετικέτες τροφίμων που λένε ότι κάτι "λήγει" σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ειδικά αν πρόκειται για κρέας ή γαλακτοκομικά, τότε σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε να ελέγξετε κάτι άλλο».
Αλλά τις περισσότερες φορές, μπορούμε απλώς να χρησιμοποιήσουμε τις «αισθήσεις μας για να αποφασίσουμε αν κάτι έχει λήξει ή όχι». Για παράδειγμα, αν «παρατηρήσετε μια περίεργη μυρωδιά, μια αλλαγή στην υφή ή την παρουσία μούχλας ή διογκωμένων κουτιών, μάλλον θα πρέπει να το πετάξετε».
Πώς θα ξεκολλήσεις αυτοκόλλητα και ετικέτες από κάθε επιφάνεια