Το σωτήριο ρόφημα για να δροσιστείς στον καύσωνα είναι το τελευταίο που θα σκεφτόσουν

Pexels

Κάποιοι μόλις τώρα συνειδητοποιούν ότι η «απάντηση» στον καύσωνα κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας τους. 

Έξω κάνει ζέστη, με τις θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη να ξεπερνούν κατά πολύ τους 30 βαθμούς. Αυτές οι καιρικές συνθήκες που ξεκίνησαν από τον Μάιο κάνουν όλο τον κόσμο να αναζητά έξυπνους τρόπους προκειμένου να διατηρηθούν δροσεροί στον καύσωνα.

Από τον πάγο μπροστά στους ανεμιστήρες μέχρι τα ice pops, τη χρήση βαμβακερών ρούχων μέχρι τα δροσιστικά σπρέι προσώπου και τόσα άλλα, υπάρχουν άπειροι δοκιμασμένοι τρόποι για να δροσιστούμε αλλά αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα τώρα που το θερμόμετρο θα ανεβεί πιο πολύ, ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη με ένα ανέλπιστα σωτήριο ρόφημα.

Η τεράστια επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα στην υγεία

Η «απάντηση» στον καύσωνα είναι τα ζεστά ροφήματα

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί έγραψαν ότι μόλις συνειδητοποίησαν ότι τα ζεστά ροφήματα είναι στην πραγματικότητα αυτά που δροσίζουν, με μια γυναίκα να γράφει στο X (πρώην Twitter): «Μου αρέσει να πίνω τσάι. Ξέρω ότι ακούγεται τρελό, αλλά τα ζεστά ροφήματα αναγκάζουν το σώμα να κρυώσει, ενώ τα κρύα ροφήματα κάνουν το σώμα να ζεσταθεί».

Ο Walter Gjergja, Chief Wellness Officer και συνιδρυτής της εφαρμογής προσωπικού εκπαιδευτή Zing Coach, εξήγησε: «Ένα ζεστό ρόφημα για να σας δροσίσει μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά η ελαφρά αύξηση ή τουλάχιστον η ταύτιση της εσωτερικής σας θερμοκρασίας αποτρέπει το "ψυχρό σοκ" και διευκολύνει τον ιδρώτα, ο οποίος δροσίζει το δέρμα σας καθώς εξατμίζεται».

Μάλιστα, για κάποιους το καλύτερο ρόφημα που μπορούμε να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι το τσάι μέντας. Σύμφωνα με το All Recipes: «Τα φύλλα μέντας περιέχουν την ένωση μενθόλη, η οποία της δίνει τη χαρακτηριστική αναζωογονητική και δροσιστική αίσθηση (ειδικά της μέντας). Όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά με γεύση μέντας, η μενθόλη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς στο δέρμα και το στόμα σας, δημιουργώντας ένα δροσιστικό αποτέλεσμα».

Η Simone Thomas, διατροφολόγος και προπονήτρια ευεξίας, δήλωσε επίσης στη Mirror:

«Ανακουφίστηκα όταν διαπίστωσα ότι το να απολαμβάνω το τσάι μέντας κρύο θα εξακολουθούσε να προσφέρει οφέλη και στον καυτό καιρό».

Αποδεικνύεται ότι το τσάι μέντας έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, καθώς και ότι μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο ζεστοί και ταλαιπωρημένοι. Μπορεί να βοηθήσει την πέψη, δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, κάνει την αναπνοή μας πιο φρέσκια και μπορεί επίσης να βοηθήσει αν έχουμε βουλωμένη μύτη.

«Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ με τον τρόπο που το τσάι μέντας έκανε το σώμα μου να αισθάνεται, που αποφάσισα να πιω ένα φλιτζάνι πριν πάω για ύπνο, και το τσάι, σε συνδυασμό με ένα καλό βιβλίο, με έκανε να αισθάνομαι πολύ έτοιμη για ύπνο -και πολύ λιγότερο ζεστή πριν αποκοιμηθώ. Ανεξάρτητα από τον καιρό που επικρατεί έξω, μπορεί να έχω μια νέα νυχτερινή ρουτίνα- και έναν νέο σωτήρα του καύσωνα», πρόσθεσε η Thomas.

Τι λέει μια μελέτη

Μια μελέτη του 2012 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης ζεστών ροφημάτων στη θερμοκρασία του σώματος. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να μας δροσίσει, αλλά μόνο σε ξηρές συνθήκες.

Μιλώντας στο Smithsonian Mag, ο Dr. Ollie Jay, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε: «Αν πίνετε ένα ζεστό ρόφημα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας θερμότητας που αποθηκεύεται στο σώμα σας, υπό την προϋπόθεση ότι ο πρόσθετος ιδρώτας που παράγεται όταν πίνετε το ζεστό ρόφημα μπορεί να εξατμιστεί».

Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματός μας, απομακρύνει την περίσσεια θερμότητα μετατρέποντας το νερό από υγρό σε ατμό. Ωστόσο, σε συνθήκες υγρασίας αυτό το ψυκτικό αποτέλεσμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό, οπότε η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων δεν θα μας βοηθήσει να δροσιστούμε.

Ο ειδικός πρόσθεσε σχετικά: «Σε μια πολύ ζεστή και με υγρασία ημέρα, αν είστε πολύ ιδρωμένοι και ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, τότε η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Το ζεστό ρόφημα εξακολουθεί να προσθέτει λίγη θερμότητα στο σώμα, αν δεν βλέπετε αποτελέσματα, προτιμήστε ένα κρύο ρόφημα».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης