4 μύθοι για την ψυχική υγεία που είναι πραγματικά επικίνδυνοι
Η ψυχική υγεία δεν είναι παιχνίδι.
Η ψυχική υγεία είναι ένα κεφάλαιο δύσκολο να εξηγηθεί και επικίνδυνο αν δεν αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο που πρέπει. Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από την ψυχική υγεία που χρειάζονται σωστή καθοδήγηση και αντιμετώπιση, υπάρχουν όμως και τέσσερις μύθοι, τους οποίους πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις, καθώς μπορεί να σε οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα.
Δες παρακάτω τέσσερις μύθους που όλοι πιστεύουν (ίσως κι εσύ) και καλό θα ήταν να σταματήσουν να το κάνουν.
Τι είναι το «σύνδρομο του απατεώνα»; Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις
Μύθος νο.1: Εάν κανείς δεν παρατηρήσει πως έχεις κατάθλιψη τότε είσαι καλά- Λάθος
Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το καλύψουν καλύτερα από άλλους. Εάν συνεχίζεις να έχεις καλούς βαθμούς, να διατηρείς μια κοινωνική παρουσία και να ενεργείς σαν τα πράγματα ναι είναι υπέροχα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κατάθλιψη. Είναι το πώς νιώθεις στο εσωτερικό σου που έχει μεγαλύτερη σημασία.
Μύθος νο.2: Το να εγκαταλείπεις έναν καταθλιπτικό φίλο είναι «εντάξει»- Σωστό και Λάθος
Πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου, οπότε αν μια φιλία επηρεάζει τη δική σου ψυχική υγεία, τότε ίσως χρειαστεί να υποχωρήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρύνεσαι εντελώς - θα μπορούσες να κάνεις προσωρινά ένα βήμα πίσω για να επαναφέρεις τη διάθεσή σου. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέρος της φιλίας είναι εκεί ενώ κάποιος περνάει δύσκολες στιγμές. Απλώς μην παίρνεις την ευθύνη μόνη σου - ακόμη και ένας θεραπευτής θα ζητούσε τη συμβουλή άλλων.
Πώς θα ξέρεις αν έχεις κατάθλιψη ή αν περνάς φάση; 4 πράγματα που μπορεί να σε μπερδέψουν
Μύθος νο.3: Ο εκφοβισμός είναι ο κύριος λόγος που οι έφηβοι αυτοκτονούν-Λάθος
Δεν είναι σχεδόν ποτέ αλήθεια ότι η αυτοκτονία είναι αποτέλεσμα ενός μόνο πράγματος - και οι περισσότεροι άνθρωποι που δέχονται bullying δεν αυτοκτονούν. Ίσως ο σοβαρός εκφοβισμός ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά κακών πραγμάτων που οδήγησαν κάποιον να σκεφτεί την αυτοκτονία. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να είσαι στο στόχαστρο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία, οπότε μην υποφέρεις μόνη. Βρες κάποιον με τον οποίο μπορείτε να μιλήσεις. (Και αν δεις κάποιον να δέχεται εκφοβισμό, μίλα).
Μύθος νο.4: Η κατάθλιψη και η αυτοκτονία είναι μεταδοτικές- Σωστό κατά κάποιον τρόπο
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα συναισθήματα είναι, σε κάποιο βαθμό, μεταδοτικά. Αν λοιπόν ξοδεύεις χρόνο με κάποιον που είναι σε κατάθλιψη, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα. Αλλά δεν πρόκειται να «κολλήσεις» την κλινική κατάθλιψη όπως θα έπιανες ένα κρύωμα. Ωστόσο, εάν κάποιος βάλει τέλος στη ζωή του, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να προκαλέσει άλλα άτομα που κινδυνεύουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.