Πώς θα φαίνεσαι πιο νέα; Οι επιστήμονες κάνουν την έκπληξη και «σβήνουν» τα σημάδια γήρανσης

Άρτεμις Σκούφου
Πώς θα φαίνεσαι πιο νέα; Οι επιστήμονες κάνουν την έκπληξη και «σβήνουν» τα σημάδια γήρανσης
Unsplash

«Αντίο γήρανση»! Το πρόγραμμα Human Cell Atlas λέει πώς θα μπει τέλος στις ρυτίδες, αλλά υπάρχουν και περισσότεροι λόγοι που είναι σημαντικό. 

Και ποιος δεν έχει σκεφτεί έστω και μια φορά στη ζωή του ότι θα ήθελε να μοιάζει πιο νέος ή τουλάχιστον δε θα ήθελε να φαίνονται πάνω του τα σημάδια γήρανσης;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν κοιτιόμαστε στον καθρέφτη και βλέπουμε τις ρυτίδες και τις άσπρες τρίχες, αγχωνόμαστε. Για να μη σχολιάσω τη χαλάρωση στους γλουτούς. Το ιδανικό θα ήταν να μη μας νοιάζει τίποτα από αυτά, αλλά έστω ότι δε μπορούμε να τα βγάλουμε από το μυαλό μας, τι κάνουμε;

Οι επιστήμονες έχουν ένα νέο που για πολλούς είναι αναπάντεχα θετικό.

Τι 20, τι 30, τι 40: Αν οι άσπρες τρίχες στα μαλλιά σε τρομάζουν, ήρθε η ώρα να τις αγαπήσεις

Θες να φαίνεσαι πιο νέα; Οι επιστήμονες κάνουν την έκπληξη

Οι ειδικοί προχώρησαν σε μια ανακάλυψη και βρήκαν πώς το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί δέρμα από βλαστοκύτταρα. Τι έκαναν με αυτό; Έχουν αναπαραγάγει μικρές ποσότητες δέρματος σε εργαστήριο. Ο στόχος; Να βρουν τη λύση στη γήρανση.

Αυτή η έρευνα αποτελεί μέρος του προγράμματος Human Cell Atlas που είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα στη βιολογία σήμερα. Αυτό το project στοχεύει στο να κατανοήσει τη δημιουργία κάθε μέρους του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση της γήρανσης, την παραγωγή τεχνητού δέρματος για μεταμοσχεύσεις και την πρόληψη των ουλών.

Μία από τους επικεφαλής του προγράμματος, η καθηγήτρια Muzlifah Haniffa του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις ασθένειες, αλλά και να βρουν νέους τρόπους για να μας διατηρήσουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ίσως ακόμη και να μας κρατήσουν νεότερους. Το φαντάζεσαι;

«Αν μπορούμε να χειριστούμε το δέρμα και να αποτρέψουμε τη γήρανση, θα έχουμε λιγότερες ρυτίδες», δήλωσε η ίδια.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς τα κύτταρα αλλάζουν από την αρχική τους ανάπτυξη μέχρι τη γήρανση στην ενήλικη ζωή, τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να πούμε: "Πώς μπορώ να αναζωογονήσω τα όργανα, να κάνω την καρδιά νεότερη, πώς μπορώ να κάνω το δέρμα νεότερο;"». Ουσιαστικά αυτό θα απαντήσει πολλές από τις ερωτήσεις που οι επιστήμονες αλλά και όλοι έχουμε γύρω από τη γήρανση και τον τρόπο που αυτή επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature μια σειρά από πληροφορίες που βρήκαν γύρω από τη δημιουργία ανθρώπινου δέρματος. Αυτές ανοίγουν νέες δυνατότητες, αλλά και γνώσεις για το δέρμα και τα κύτταρα. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί έχουν αναπτύξει μικρές μάζες δέρματος με λίγες τρίχες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα αλλάξει η ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το ιδανικό θα ήταν να μη μας νοιάζει καν η γήρανση και η αντιμετώπισή της, να αγαπάμε το δέρμα και το σώμα μας όπως είναι και η παραπάνω ανακάλυψη να χρησιμεύσει μόνο για λόγους υγείας. Γιατί όχι;