Γιατί έχω τόσο πολλές ημέρες περίοδο;

Αν αναρωτιέσαι «γιατί έχω 15 μέρες περίοδο» ή «γιατί η περίοδός μου διαρκεί πολύ», αυτοί είναι οι λόγοι που παρατείνουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Πιθανότατα όταν ήσουν μικρότερη έμαθες ότι η έμμηνος ρύση συμβαίνει κάθε 21 έως 35 ημέρες - με τους περισσότερους κύκλους να πραγματοποιούνται κάθε 28 ημέρες. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «φυσιολογική» περίοδος. Σίγουρα, υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές, αλλά το σώμα της καθεμίας είναι διαφορετικό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν μια περίοδος διαρκεί για πολύ καιρό;
«Τι έχω»; Γιατί κάποιες γυναίκες πονάμε περισσότερο «εκείνες» τις μέρες του μήνα;
Είναι πρόβλημα αν η περίοδος διαρκεί πολύ;
Είναι απίθανο να συμβαίνει κάτι, αν το μόνο πρόβλημα που έχεις είναι ότι η περίοδός σου είναι λίγο μεγαλύτερη από το κανονικό για σένα. Είναι επίσης συνήθως εντάξει η περίοδός σου να διαφέρει λίγο από μήνα σε μήνα.
Τι γίνεται όμως αν ξαφνικά νιώθεις ότι η περίοδος διαρκεί για πάντα; Είναι λόγος ανησυχίας; Η Ob/Gyn Erin Higgins, MD, εξηγεί ότι μια τυπική περίοδος έχει διάρκεια μεταξύ δύο και επτά ημερών. Η αιμορραγία για οκτώ ή περισσότερες ημέρες, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται διερεύνηση, σύμφωνα με την ίδια. Το ιδανικό είναι να επισκεφθείς τον/ την γυναικολόγο σου για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσεις, όπως στη συχνότητα ή την ποσότητα της ροής.
Λόγοι για τους οποίους η περίοδός σου διαρκεί περισσότερο από το κανονικό
Αν αναρωτιέσαι «γιατί έχω 15 μέρες περίοδο» ή «γιατί η περίοδός μου διαρκεί πολύ», αυτοί είναι οι λόγοι που παρατείνουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο.
Ορμονικές αλλαγές και αλλαγές στην ωορρηξία
Οι ορμόνες ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, οπότε όταν υπάρχει ανισορροπία, μπορεί να προκληθούν αλλαγές στην αιμορραγία. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να συμβούν από ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως:
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
- Αντίσταση στην ινσουλίνη
- Παθήσεις του θυρεοειδούς
- Υπερβολικό βάρος
Τόσο η έναρξη της εφηβείας όσο και η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι περίοδοι όπου οι ορμονικές αλλαγές είναι συχνές. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσιολογικό να εμφανίζεις ακανόνιστες ή παρατεταμένες περιόδους κατά τη διάρκεια αυτών των σημείων της αναπαραγωγικής ζωής.
Φάρμακα για την αραίωση του αίματος
Τα αντιπηκτικά είναι φάρμακα που μεταξύ άλλων μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σου. Ενώ αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη της απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, μπορεί να προκαλέσουν βαριά και παρατεταμένη εμμηνορρυσιακή αιμορραγία.

Ινομυώματα ή πολύποδες της μήτρας
Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι που αποτελούνται από μυϊκό και συνδετικό ιστό από το τοίχωμα της μήτρας. Μπορούν να προκαλέσουν πόνο και βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία επειδή δεν επιτρέπουν στη μήτρα να συστέλλεται σωστά - γι' αυτό ίσως νιώθεις κράμπες.
Οι πολύποδες είναι επίσης όγκοι, αλλά προσκολλώνται στο εσωτερικό της μήτρας, γνωστό ως ενδομήτριο, με ένα στέλεχος. Οι πολύποδες αποτελούνται από ενδομητρικό ιστό και μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακανόνιστες ή κουραστικές περιόδους.
Αδενομύωση
Σύμφωνα με ανάλυση του 2020, σε γυναίκες που είχαν συμπτώματα αδενομύωσης, το 20% έως 88,8% είχαν επώδυνες περιόδους. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 32 έως 38 έτη. Η διάγνωση της αδενομύωσης μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή δεν υπάρχουν τυπικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για αυτή.
Κατάσταση του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα έχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή στη ζωή της. Εκτός από τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ο θυρεοειδής συμβάλλει στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η παραγωγή υπερβολικής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει βαρύτερες ή ελαφρύτερες περιόδους από το κανονικό ή να τις κάνει να γίνουν ακανόνιστες.
Αιμορραγική κατάσταση
Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται κανονικά μετά από έναν τραυματισμό το κάνουν ως απάντηση στα αιμοπετάλια, έναν τύπο κυττάρων του αίματος, και στις πρωτεΐνες που ονομάζονται παράγοντες πήξης. Εάν το αίμα δεν πήζει σωστά ή το σώμα δεν παράγει αρκετά αιμοπετάλια ή παράγοντες πήξης, μπορεί να έχεις παρατεταμένες ή/και κουραστικές περιόδους.

Παχυσαρκία
Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περίοδό σου.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στην επιθεώρηση Journal of Endocrinology, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου σωματικού βάρους και έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας.
Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) είναι μια λοίμωξη του ανώτερου γεννητικού συστήματος που συμβαίνει όταν τα βακτήρια που εξαπλώνονται από τη σεξουαλική επαφή μεταφέρονται από τον κόλπο στη μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και την πύελο. Μπορεί να μην γνωρίζεις καν ότι έχεις PID μέχρι να έχεις προβλήματα γονιμότητας ή πυελικό πόνο που δεν υποχωρεί, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.
Καρκίνος
Ορισμένοι καρκίνοι, ιδίως αυτοί που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένες περιόδους. Η έντονη αιμορραγία μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του ενδομητρίου. Αν και ο καρκίνος αυτός τείνει να προσβάλλει γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας των 60 που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση, ενώ οι γυναίκες που δεν έχουν τακτική ωορρηξία, καθώς και εκείνες με παχυσαρκία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.
Στρες
Οι αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι το άγχος μπορεί να σε κάνει να έχεις περίοδο δύο φορές μέσα σε ένα μήνα ή να σου έρθει νωρίτερα. Η απελευθέρωση υπερβολικής ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) σίγουρα δεν είναι κάτι που βοηθά να έχεις έναν τυπικό κύκλο.

Πότε είναι καλό να πας σε γιατρό;
Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επικοινωνήσεις με τον/ την γυναικολόγο σου είναι τα εξής:
- Αιμορραγία περιόδου που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες
- Αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν περισσότερο από κάθε ώρα
- Αίσθημα μεγαλύτερης κούρασης από το συνηθισμένο ή αίσθημα ζαλάδας
- Πηγμένο αίμα κατά την αιμορραγία, περισσότερο από το συνηθισμένο
Εάν υποψιάζεσαι ότι η περίοδός σου διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο ή έχεις έντονη αιμορραγία με την περίοδό σου, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό. Είναι σημαντικό να βρεις την αιτία της μεγαλύτερης ή εντονότερης περιόδου όχι μόνο για να αποκλείσεις πιο ανησυχητικές ιατρικές καταστάσεις αλλά και για να βελτιώσεις τη συνολική ποιότητα ζωής.