Χαμογελάστε με την καρδιά σας: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προστατεύσει ακόμα και από την καρδιαγγειακή νόσο!
H Δρ. Βίκυ Δεληγεώργη, αισθητική οδοντίατρος, συμβουλεύει
Γράφει η Δρ. Βίκυ Δεληγιώργη, αισθητική οδοντίατρος
Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους μας ότι συντελεί στη διατήρηση της στοματικής υγείας αλλά και ενός όμορφου, λαμπερού χαμόγελου. Σήμερα όμως θα ανακαλύψουμε μαζί πώς ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της εμφάνισης μίας από τις πιο συχνές θανατηφόρες ασθένειες της εποχής μας, της καρδιαγγειακής νόσου.
Δύο ασθένειες με σχέση αιτίου-αποτελέσματος
Φαίνεται περίπλοκο, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη πως το σώμα μας είναι μια θαυμαστή ολότητα, που λειτουργεί συνολικά. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η περιοδοντίτιδα μπορεί να συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο.
Η περιοδοντίτιδα είναι μία συνηθισμένη νόσος των ούλων και των υπόλοιπων στηρικτικών ιστών του δοντιού (π.χ. των οστών), η οποία ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ενηλίκων. Μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη της απλής ουλίτιδας, που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι στα ιατρεία τους.
Μία άλλη συνηθισμένη πάθηση της εποχής μας είναι η στεφανιαία νόσος, που αφορά τα αγγεία της καρδιάς και κατ΄επέκταση τα αγγεία, τα οποία αιματώνουν τον εγκέφαλο (καρωτίδες). Η στεφανιαία νόσος οδηγεί σε εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις της καρδιάς.
Τα τελευταία χρόνια η νόσος του περιοδοντίου αναδεικνύεται ως όλο και πιο ισχυρός αιτιολογικός παράγοντας της εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι πιθανότητες αυτές αντιστοιχούν μάλιστα σε βαθμό επικινδυνότητας με εκείνες των ασθενών που καπνίζουν, έχουν υπέρταση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Κι όμως συνδέονται! Αλλά πώς;
Ο τρόπος σύνδεσης των δύο ασθενειών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι η παρουσία της χρόνιας φλεγμονής στην περιοχή των ούλων (περιοδοντίτιδα) συνεισφέρει στην εμφάνιση πλακών αθηρωμάτωσης (στένωσης αρτηριών) στα αγγεία της καρδιάς.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, εκτός από τη μηχανική αφαίρεση και κατάλληλη θεραπεία από τον οδοντίατρο των φλεγμονών του περιοδοντίου, μπορούμε πλέον και προληπτικά να ελέγχουμε την παρουσία ή μη ενεργής φλεγμονής στο σώμα μας με κατάλληλους φλεγμονώδεις δείκτες ( CRP).
Μια γνώση που, βέβαια, δεν θα κρατήσουμε μόνο για τον εαυτό μας!
Μετά από όσα είδαμε, καταλαβαίνουμε το σημαντικό ρόλο του οδοντιάτρου για την πρόληψη της εμφάνισης μίας από τις πιο συχνές θανατηφόρες ασθένειες της εποχής μας, της καρδιαγγειακής νόσου. Η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο της υγείας των ούλων, ειδικά για ασθενείς που εμφανίζουν φλεγμονές των ούλων, είναι πλέον επιτακτική. Κι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να μοιραστούμε με φίλους, γνωστούς και αγαπημένους μας. Για περισσότερα υγιή χαμόγελα και για περισσότερους υγιείς ανθρώπους.
Η Δρ. Βίκυ Δεληγεώργη αναλύει συχνές ερωτήσεις και θέματα γύρω από την αισθητική οδοντιατρική στο blog της.