Το Nobel Ειρήνης, η διπλή ζωή και η ματιά της Maria Ressa έμπνευση για τις γυναίκες του κόσμου όλου!
Σε κατάσταση σοκ δήλωσε πως βρίσκεται η Maria Ressa μιας και χαμένη στα δύο σύμπαντα, εκείνο που την επαινεί με χολιγουντιανή λάμψη για τη δράση της και εκείνο που την κυνηγά να την κλείσει σε σκοτεινό κελί, είχε πιστέψει πως... δεν την βλέπουμε.
Μία γυναίκα δημοσιογράφος έγινε σήμερα είδηση στα media όλου του κόσμου, για όλους τους σωστούς λόγoυς. Η Maria Ressa, η γυναίκα που δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στον καθεστωτικό πρόεδρο των Φιλιππίνων, Rodrigo Roa Duterte, γνωστό και ως "ο Τιμωρός" (προσωνύμιο που του απέδωσε το περιοδικό Time για τη φημολογούμενη σύνδεσή του με την παραστρατιωτική Ομάδα Θανάτου του Νταβάο, που κατηγορείται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σωρεία δολοφονιών υπόπτων εγκληματιών), μόλις ανακοινώθηκε ότι επιλέχτηκε μαζί με τον Ρώσο Dmitry Muratov για το Νόμπελ Ειρήνης 2021.
Έχεις κοιτάξει ποτέ μέσα στο βλέμμα αυτής της γυναίκας;
Η διπλή ζωή μιας θαρραλέας γυναίκας
Αν μπορούσε κανείς να ανοίξει μπροστά του όλες τις φωτογραφίες της Maria Ressa θα διαπίστωνε με μεγάλη έκπληξη πως η γυναίκα αυτή έχει δύο πρόσωπα. Το ένα χαμογελάει κάθε φορά που τα αμερικανικά media την καλούν ως τμώμενο πρόσωπο σε εκδηλώσεις και βραβεύσεις (τον Απρίλιο τιμήθηκε από την Unesco με το βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου, το περιοδικό Time την συμπεριέλαβε το 2018 στα 100 πιο σημαντικά πρόσωπα του πλανήτη και το 2019 στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο ενώ σύμφωνα με το BBC είναι μία από τις ισχυρότητες προσωπικότητες γυναικών όλων των εποχών, το 2021) και το άλλο κλείνει στο βλέμμα του όλη την αγωνία και την απόγνωση του ανθρώπου που διώκεται και καταδιώκεται.
«Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης για τη θαρραλέα μάχη υπέρ της χρήσης της ελευθερίας της έκφρασης για να εκθέσει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες», δήλωσε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Berit Reiss-Andersen αιφνιδιάζοντας την Maria Ressa.
«Είμαι σοκαρισμένη!». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στην είδηση για την απονομή του βραβείου Νόμπελ, σύμφωνα με το BBC στην κάμερα του οποίου την είδαμε να δηλώνει: «Δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό σε καλύτερη χρονική στιγμή! Αυτή δώ είναι μια εποχή που οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση και η αλήθεια υπονομεύεται. Τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς καταγραφή των γεγονότων. Ένας κόσμος χωρίς ειδήσεις σημαίνει ένας κόσμος χωρίς αλήθεια και εμπιστοσύνη».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Στις 9 Μαΐου 2016, ο δικηγόρος Duterte κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές για την προεδρία των Φιλιππίνων, λαμβάνοντας 16.601.997 ψήφους (39,01%) και επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι ένα στέλεχος με τη δική του εμπειρία (22 χρόνια δήμαρχος!) ανακοίνωσε με τον πιο περιγραφικό και τροματικό τρόπο ότι θα καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών ακόμη και αν πρέπει να σκοτώσει...
Οι μαζικές εκτελέσεις, η αύξηση δολοφονιών ανθρώπων του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών (από το βαποράκι της γειτονιάς μέχρι τον βαρώνο των συνοικειών) και οι φήμες για επίλυση... διαφορών δια της εξωδικαστικής οδού, σήκωσε θύελα διαμαρτυρίας από οργανώσεις, δημοσιογράφους και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις (περίπου 9000 άτομα εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες). Ο πρόεδρος όχι μόνο δεν θορυβήθηκε αλλά απείλησε πως θα αποσσύρει τις ΦΙλιππίνες από τον ΟΗΕ και θα ιδρύσει... δικό του οργανισμό.
Ανάμεσα στους επικριτές των τακτικών του Duterte ήταν και το Rappler.com (σήμερα μετρά 4.5 εκατομμύρια followers στο Facebook) στο οποίο διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια είναι η Maria Ressa. Η κριτική δεν άρεσε στον πρόεδρο που την απείλησε on camera ότι θα τιμωρηθεί.
Η Maria Angelita Ressa -η οποία είχε εργαστεί δύο δεκαετίες ως ρεπόρτερ/ αναλύτρια του CNN για την Νοτιοανατολική Ασία (με ειδίκευση στη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων)- δεχόταν πλέον καθημερινά 90 απειλητικά μηνύματα την ώρα στα social media της, χρειάστηκε να πληρώσει περισσότερες από 10 φορές εγγύηση για να βγει από το κρατητήριο, στις 13 Φεβρουαρίου 2019 συνελήφθη για δημοσίευση ψευδών ειδήσεων, στις 15 Ιουνίου 2020 καταδικάστηκε για παράβαση του (αμφιλεγόμενου) νόμου κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 6 μηνών - 6 χρόνων...
Τον Μάιο του 2017 ο Duterte κήρυξε στρατιωτικό νόμο και τον Οκτώβριο του 2021 ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την πολιτική ζωή (κίνηση με την οποία αναλυτές της πολιτικής κατάστασης στη χώρα εκτίμησαν πως ανοίγει χώρο... στην κόρη του για τη διαδοχή στη πολιτική σκηνή).
Ευτυχώς, αυτές οι γυναίκες ζουν ανάμεσά μας και δίνουν δύναμη σε κάθε μία από εμάς να συνεχίσει τη δική της μικρή ή μεγάλη επανάσταση απέναντι στο άδικο, το ανήθικο και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.