Διατροφή, άσκηση, τρόπος ζωής: Το τρίπτυχο που ενισχύει τη γονιμότητα

Διατροφή, άσκηση, τρόπος ζωής: Το τρίπτυχο που ενισχύει τη γονιμότητα

Τι θα έλεγες, να ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με ένα story telling, με το οποίο πολλές από εμάς ίσως και να ταυτιστούμε;

Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: Είσαι με τον σύντροφό σου πολλά χρόνια τώρα και πλέον, έχετε συμφωνήσει πως θέλετε να καλωσορίσετε άλλο ένα μέλος στην οικογένειά σας. Όμως, έχει περάσει αρκετός καιρός από αυτήν την κοινή σας απόφαση και οι προσπάθειές σας δεν έχουν το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείτε. Καλά μέχρι εδώ;

Σε αυτό το διάστημα μάλιστα, έχεις αρχίσει να διαβάζεις διάφορα άρθρα σχετικά με την (υπο)γονιμότητα και σου έχουν δημιουργηθεί διάφορες απορίες, οι οποίες μπορεί και να σε αφορούν: Τελικά, η σωματική άσκηση αυξάνει ή μειώνει τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών γονιμότητας; Μήπως οι διατροφικές συνήθειες παίζουν ρόλο; Και το άγχος μάλλον δεν βοηθάει, έτσι;

Αυτά είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα, που δημιουργούνται σε πολλές γυναίκες που βιώνουν δυσκολίες σύλληψης. Και τώρα για να δούμε, τι ισχύει τελικά.

Είμαστε ό,τι τρώμε

Η ισορροπημένη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης, ενώ είναι σημαντική και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπότε, αν δεν το κάνεις ήδη, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να ξεκινήσεις να τρως ισορροπημένα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου πολλά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς (δεν μπορεί να μην έχεις διαβάσει κάπου πως είναι πλούσιοι στα άκρως απαραίτητα και καλά λιπαρά ωμέγα-3) και τουλάχιστον μία μερίδα κάποιου γαλακτοκομικού προϊόντος την ημέρα. Α, και μην τρως μια φορά το μεσημέρι και μια το βράδυ -στόχευσε στα μικρά και συχνά γεύματα. Αντίθετα, τα κακά λιπαρά δεν τα θέλεις, οπότε πες «αντίο» σε junk food, πατατάκια, γαριδάκια, όπως φυσικά και στις μεγάλες ποσότητες κρέατος και ζάχαρης.

Βάλε τα αθλητικά σου

Η άσκηση είναι σημαντική γενικά (σίγουρα δεν το διαβάζεις πρώτη φορά από εμάς) και θεωρείται ένας καλός τρόπος για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μέτριας έντασης άσκηση, διάρκειας 30-60 λεπτών την ημέρα, είναι συνδεδεμένη με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Η δε, αερόβια άσκηση, επιδρά θετικά στη βελτίωση της μορφολογίας των ωοθηκών και τον αριθμό των ωοθυλακίων, ειδικά στις γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), αλλά και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Αντίθετα, η υπερβολική, εξαντλητική άσκηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς έχει βρεθεί σύνδεση με την υπογονιμότητα.

Πάρε βαθιές ανάσες

Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω σε πολλές καταστάσεις. Το στρες σίγουρα δεν είναι καλός σύμβουλος γενικά -και αυτό ισχύει και στην περίπτωσή μας. Όταν είσαι αγχωμένη, αυξάνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, aka της «ορμόνης του άγχους» όπως τη λέμε πιο απλά, γεγονός που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον κύκλο σου. Για να εξασφαλίσεις την ηρεμία σου, προσπάθησε να αποφύγεις τις στρεσογόνες καταστάσεις, να κάνεις διαλογισμό ή γιόγκα, να ζωγραφίσεις ή ό,τι άλλο σε βοηθάει να διώξεις το άγχος από την καθημερινότητά σου.

Βέβαια, τα παραπάνω μπορείς να τα εντάξεις ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά σου, για να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν σε βοηθήσουν συγχρόνως, να αυξήσεις τις πιθανότητες να κρατήσεις ένα μωρό στα χέρια σου, τότε αυτό είναι σίγουρα έξτρα bonus για εσένα.