Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς: Οι κοινές μας προσπάθειες έφεραν στον κόσμο περισσότερα από 40.000 υγιή μωρά

Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς: Οι κοινές μας προσπάθειες έφεραν στον κόσμο περισσότερα από 40.000 υγιή μωρά

Ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς, ένας από τους πρωτοπόρους στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και την επαγγελματική πορεία χρόνων, μας μεταφέρει την εμπειρία του και την εξειδίκευσή του σε θέματα όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η κρυοσυντήρηση ωαρίων και η διαχείριση της ψυχολογικής διάστασης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στη σύγχρονη εποχή, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες ζευγάρια να ξεπεράσουν τα εμπόδια της υπογονιμότητας και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε αυτό φυσικά, καταλυτικός είναι ο ρόλος του κατάλληλου γιατρού, ο οποίος μέσα από τις γνώσεις, την εμπειρία και την αφοσίωσή του θα «οδηγήσει» τα ζευγάρια σε νέους δρόμους, προσφέροντάς τους εναλλακτικές επιλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς, ένας από τους πρωτοπόρους στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και την επαγγελματική πορεία χρόνων, μας μεταφέρει την εμπειρία του και την εξειδίκευσή του σε θέματα όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η κρυοσυντήρηση ωαρίων και η διαχείριση της ψυχολογικής διάστασης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο ίδιος μάλιστα, δεν διστάζει να αναφερθεί και στα κίνητρα που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με αυτόν τον εξειδικευμένο τομέα, τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα, καθώς και τα περιστατικά που τον έχουν συγκινήσει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δρ. Μηνά Μαστρομηνά στο Queen.gr:

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και τι σας ώθησε να επικεντρωθείτε στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και ειδικά την εξωσωματική γονιμοποίηση και την κρυοσυντήρηση ωραρίων;

Σας ευχαριστώ για την ωραία ερώτηση. Στη ζωή μας πολλά πράγματα είναι τυχαία. Αρχικά, είχα σκεφθεί να ακολουθήσω άλλη ειδικότητα και συγκεκριμένα, τη γενική χειρουργική. Στο αγροτικό μου ως νέος γιατρός, γνώρισα μία νέα γυναίκα η οποία μου εξομολογήθηκε ότι οι γιατροί την είχαν «καταδικάσει» σε ατεκνία λόγω μιας σπάνιας πάθησης. Η γυναίκα αυτή, τελικά τεκνοποίησε μετά από λίγα χρόνια και αυτό άλλαξε την ζωή της!

Αυτό ήταν και το έναυσμα που με έκανε να ασχοληθώ με την υπογονιμότητα και την θεραπεία της και να ακολουθήσω τελικά την γυναικολογία. Η κατάψυξη των ωαρίων είναι ένα σωτήριο εργαλείο για τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες που κοινωνικοί λόγοι επιβάλουν μετάθεση του χρόνου τεκνοποίησης. Επίσης, συχνά, κακοήθειες προβλέπουν θεραπευτικά τη χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Η κατάψυξη ωαρίων πριν την ηλικία των 35 είναι πολύ επιτυχής σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Φέτος «κλείνετε» 32 χρόνια και γνωρίζουμε ότι έχετε βοηθήσει να έρθουν στον κόσμο χιλιάδες μωρά. Αλήθεια, έχετε υπολογίσει ποτέ αυτόν τον αριθμό;

Έχω την τύχη και την ευλογία να έχω δει περισσότερα από 100.000 ζευγάρια και οι κοινές μας προσπάθειες έφεραν στον κόσμο περισσότερα από 40.000 υγιή μωρά.

Ευχαριστώ όλα αυτά τα ζευγάρια που μου εμπιστευθήκαν το πιο σημαντικό τους όνειρο και που ταξιδέψαμε μαζί, σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της γονιμότητας, μέχρι να φθάσουμε στην Ιθάκη!

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας είναι ίσως η καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε για την υπογονιμότητα. Πότε ένα ζευγάρι χρειάζεται να απευθυνθεί σε ειδικό, όταν διαπιστώσει ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί;

Ένα ζευγάρι κάτω των 35 ετών θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ειδικό όταν υφίσταται ένα γνωστό από το παρελθόν πρόβλημα γονιμότητας σε έναν ή και στους δύο συντρόφους. Διαφορετικά, μετά από έναν χρόνο φυσιολογικών επαφών που θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή και καθημερινά, για μία εβδομάδα πριν και μέχρι και την ωορρηξία.

Για γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών, ο χρόνος προσέλευσης στον ειδικό περιορίζεται στους 6 μήνες.

Από την αρχή της πορείας σας μέχρι τώρα, πώς βλέπετε ότι έχει εξελιχθεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από άποψη μεθόδων και ποσοστού επιτυχίας;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση τα τελευταία 20 χρόνια έχει βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας στο 50% κατά μέσον όρο, από 25% τη δεκαετία του 1990.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις και την πρόοδο που έγινε στο εργαστήριο, στον εξοπλισμό και τα καλλιεργητικά υλικά, ενώ επίσης, έχει απλοποιηθεί σημαντικά και η διαδικασία, γεγονός που επιτρέπει στη γυναίκα σήμερα, να ενσωματώνει την όλη προσπάθεια στην καθημερινότητα της χωρίς περιορισμούς και χωρίς να διαταράσσεται η επαγγελματική της δραστηριότητα.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει κάποιο ιατρικό περιστατικό που σας συγκίνησε ιδιαίτερα;

Ένα περιστατικό που με συγκίνησε ήταν ένα νεαρός, φοιτητής Ιατρικής που ήρθε να με γνωρίσει και να δει τη δουλειά μου. Ο ίδιος είχε εντυπωσιαστεί από τις περιγραφές της μητέρας του και ήθελε να ακολουθήσει και αυτός τη δική μου πορεία!

Κλείνοντας, υπάρχει κάποια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί;

Είναι γεγονός ότι η υπογονιμότητα είναι συνυφασμένη με ποικίλα αρνητικά συναισθήματα και ιδίως άγχος. Και αυτό φυσικά, είναι κατανοητό και πολύ ανθρώπινο!

Αναπόφευκτα λοιπόν, όλη η ομάδα μας δέχεται την πίεση αυτή και οφείλουμε να την απορροφήσουμε και να την απαλύνουμε. Προσωπικά αποφορτίζομαι με διαλογισμό και γυμναστική!

Η συμβουλή μου λοιπόν, είναι τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα να αναζητούν έγκαιρα, εξειδικευμένη λύση από ειδικούς που διαθέτουν την επιστημονική κατάρτιση αλλά και την ενσυναίσθηση και το ήθος για την αποστολή που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας με την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και την μικρότερη καταπόνηση, οικονομική και ψυχική, στον συντομότερο χρόνο.