Από το Stand By Me στα Goonies: 12 ταινίες - ωδή στην εφηβεία μας

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Από το Stand By Me στα Goonies: 12 ταινίες - ωδή στην εφηβεία μας

12 Ταινίες που θα σε μεταφέρουν απευθείας σε ένα γλυκό, καλοκαιρινό κυριακάτικο μεσημέρι του '90.

Θυμάσαι τότε που τα μεγαλύτερα προβλήματά σου ήταν το αν διάβασες για το τεστ της Δευτέρας, το αν σε κοίταξε κάπως ο ξέρεις-ποιος, το αν η κολλητή βρήκε -μη χειρότερα- καινούργια κολλητή; Μπορεί εκείνη η εποχή να είχε πολλές ανακατωσούρες, πολύ καινούργιες για τον καθένα, αλλά είχε παράλληλα και μία ελαφρότητα, μια ξεγνοιασιά.

Η τηλεόραση τότε, κάπως συμβάδιζε με αυτήν την αίσθηση. Όπως και οι ταινίες που έδειχνε τα μεσημέρια και τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου. Ταινίες διαχρονικές και κλασικές, που δεν απευθύνονται σε παιδιά, αλλά ούτε και σε υπερενήλικες. Ταινίες που αιχμαλώτιζαν τη φαντασία μας και έμεναν μαζί μας για πολύ καιρό μετά τους τίτλους τέλους.

Πολλά από αυτά τα διαχρονικά φιλμ διαμόρφωσαν την εφηβεία μας και έμειναν μαζί μας, και κάθε φορά που θα τα ξαναπετυχαίνουμε, θα καθόμαστε να τα χαζέψουμε για να νιώσουμε ωραία, ζεστά.

Πάμε λοιπόν σε ένα ταξίδι, σχεδόν αυστηρώς κατάλληλο για millenials και κάτω, με ταινίες που θα μας μεταφέρουν σε μια ξέγνοιαστη εποχή.

12 ταινίες που θα σε ταξιδέψουν σε μια γλυκιά εποχή σου

The Goonies (1985)

Μια ομάδα από αταίριαστα και λατρεμένα misfits ξεκινούν μια συναρπαστική περιπέτεια για να βρουν τον αρχαίο θησαυρό ενός πειρατή και να σώσουν τη γειτονιά τους. Σε σκηνοθεσία του Richard Donner και παραγωγή του Steven Spielberg, αυτή η ταινία είναι ένα τέλειο μείγμα χιούμορ, εξυπνάδας, περιπέτειας και αγάπης. Αποτυπώνει την ουσία της παιδικής περιέργειας και τον άρρηκτο δεσμό της φιλίας, καθιστώντας την ένα διαχρονικό κλασικό έργο για όλες τις γενιές.

The Karate Kid (1984)

Καλοκαίρι εφηβικό χωρίς κλωτσιά του γερανού και Μιγιάγκι, δεν έχει. Το "The Karate Kid" λέει την ιστορία του Daniel LaRusso, ενός εφήβου που μαθαίνει καράτε από έναν σοφό και ταπεινό μέντορα, τον κ. Miyagi. Σε σκηνοθεσία του John G. Avildsen, αυτή η ταινία είναι μια ιστορία για την επιμονή, την πειθαρχία και τη σημασία του να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Οι εμβληματικές σκηνές προπόνησης και η αξέχαστη φράση "Wax on, wax off" έχουν γίνει μόνιμο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, που ευτυχώς για εμάς του millenials συνεχίζεται μέχρι σήμερα με το "Cobra Kai".

Edward Scissorhands (1990)

Ο Ψαλιδοχέρης του Tim Burton είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που εξερευνά θέματα απομόνωσης και αποδοχής, και που επηρέασε και με την αισθητική του. Με πρωταγωνιστές τον Johnny Depp ως Έντουαρντ, έναν ευγενικό τεχνητό άνθρωπο με ψαλίδι για χέρια, και την Winona Ryder ως την αγαπημένη του, Κιμ, η ταινία αυτή είναι τόσο οπτικά εντυπωσιακή όσο και συναισθηματικά συγκινητική. Είναι ένας οδυνηρός προβληματισμός για την ομορφιά της ατομικότητας και τον πόνο του να είσαι παρεξηγημένος.

Hook (1991)

Σε σκηνοθεσία του Steven Spielberg, το "Hook" είναι η συνέχεια της αγαπημένης ιστορίας του Πίτερ Παν του J.M. Barrie. Μια λατρεμένα ευφάνταστη ταινία όπου ο Robin Williams πρωταγωνιστεί ως ένας ενήλικας Peter που πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη του νιότη για να σώσει τα παιδιά του από τον εκδικητικό Captain Hook, που υποδύεται ο Dustin Hoffman. Μια συγκινητική υπενθύμιση ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επανασυνδεθούμε με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

Free Willy (1993)

Το "τώρα θέλω δελφίνι για φίλο" trend του TikTok, πολύ before it was cool. Η συγκινητική ιστορία ενός νεαρού αγοριού ονόματι Jesse, ο οποίος συνάπτει μια απίθανη φιλία με μια αιχμάλωτη φάλαινα ονόματι Willy. Σε σκηνοθεσία του Simon Wincer, η ταινία αυτή αναδεικνύει θέματα ελευθερίας, φιλίας και δεσμού μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Το ισχυρό μήνυμά της για τη διατήρηση και τη συμπόνια βρίσκει μεγάλη απήχηση στο κοινό όλων των ηλικιών.

Matilda (1996)

Όχι ότι έχουμε θέμα με το νέο μιούζικαλ που βγήκε πρόπερσι, αλλά εμείς έχουμε συνδυάσει ένα πολύ συγκεκριμένο φατσόνι με την Matilda, και τις δυνάμεις και την εξυπνάδα που όλοι λαχταρούσαμε να έχουμε. Βασισμένο στο αγαπημένο βιβλίο του Roald Dahl, το "Matilda" είναι μια ιδιόρρυθμη ιστορία για ένα χαρισματικό νεαρό κορίτσι που χρησιμοποιεί τις εξαιρετικές της δυνάμεις για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να αντισταθεί στη σκληρή διευθύντριά της, την Miss Trunchbull. Σε σκηνοθεσία του Danny DeVito, ο οποίος πρωταγωνιστεί επίσης στον ρόλο του πατέρα της ηρωίδας, η ταινία αυτή εξυμνεί την εξυπνάδα, την ανθεκτικότητα και τη μαγεία της παιδικής ηλικίας.

Stand By Me (1986)

Δεν θα υπήρχε "Stranger Things" χωρίς "Stand By Me", πίστεψέ μας. Ο σκηνοθέτης Rob Reiner μας δίνει μια συγκλονιστική ιστορία ενηλικίωσης βασισμένη στη νουβέλα του Stephen King, "The Body". Η ταινία ακολουθεί τέσσερα αγόρια που ξεκινούν ένα ταξίδι για να βρουν το πτώμα ενός αγνοούμενου εφήβου, μαθαίνοντας στην πορεία για τον εαυτό τους και ο ένας για τον άλλον. Με τις αξέχαστες ερμηνείες και τα βαθιά θέματα της φιλίας και της απώλειας, η ταινία αυτή παραμένει ένα αγαπημένο κλασικό έργο.

Jumanji (1995)

Το "Jumanji", σε σκηνοθεσία του Joe Johnston, είναι μια περιπετειώδης ιστορία για ένα μαγικό επιτραπέζιο παιχνίδι που ζωντανεύει τα στοιχεία της άγριας ζούγκλας με κάθε ρίψη των ζαριών. Με πρωταγωνιστές τον Robin Williams, την Bonnie Hunt και μια νεαρή Kirsten Dunst, η ταινία είναι μια συναρπαστική βόλτα που συνδυάζει τη φαντασία με την πραγματικότητα. Με ευρηματική πλοκή, πολλά ειδικά εφέ και πολλά ζώα, το Jumanji είναι αυτό που πάντα θέλαμε να παίξουμε, αλλά σίγουρα προτιμάμε να το βλέπουμε.

10 Things I Hate About You (1999)

Εφηβεία χωρίς ρομάντζο, δεν γίνεται και το "10 Πράγματα που Μισώ σε Σένα" ήταν από τα απόλυτα ρομαντικά φιλμ. Ένα σύγχρονο και χολιγουντιανό retelling του "Το Ημέρωμα της Στρίγγλας" του Σαίξπηρ, που διαδραματίζεται σε ένα λύκειο του Σιάτλ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Gil Junger, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt και Larisa Oleynik. Αυτή η εφηβική ρομαντική κωμωδία εξερευνά θέματα αγάπης, ανεξαρτησίας και αυτογνωσίας με αιχμηρό πνεύμα και αξέχαστες ερμηνείες. Οι έξυπνοι διάλογοι, οι εμβληματικές σκηνές και το διαχρονικό soundtrack της την έχουν καταστήσει διαχρονικά αγαπημένη μας.

My Girl (1991)

Θα βάζαμε "Home Alone", αλλά λίγο δύσκολο στους 40+ βαθμούς, οπότε διαλέξαμε μια άλλη με τον Macaulay Culkin. Σε σκηνοθεσία του Howard Zieff, το «My Girl» είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης για ένα 11χρονο κορίτσι ονόματι Vada που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ενηλικίωσης, της φιλίας και της απώλειας. Με πρωταγωνιστές την Anna Chlumsky και τον Macaulay Culkin, η ταινία είναι μια ειλικρινής εξερεύνηση της παιδικής αθωότητας και της οδυνηρής πραγματικότητας της ζωής.

Beethoven (1992)

Μια γλυκιά οικογενειακή κομεντί για έναν άτακτο Άγιο Βερνάρδο που φέρνει χάος και χαρά στο σπίτι των Νιούτον. Σε σκηνοθεσία του Brian Levant, η ταινία παρουσιάζει τα αξιαγάπητα καμώματα του υπερμεγέθους σκύλου και τον συγκινητικό δεσμό που δημιουργεί με την οικογένεια, ιδιαίτερα με τη μικρότερη κόρη.

The Pink Panther (1963)

Αν και δεν ανήκει στην ίδια εποχή με τις άλλες ταινίες, ο «Ροζ Πάνθηρας» του Blake Edwards είναι μια εμβληματική κωμωδία που παραμένει διαχρονική. Με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Peter Sellers στον ρόλο του αδέξιου επιθεωρητή Κλουζό, η ταινία είναι ένα slapstick αριστούργημα. Η αξέχαστη μουσική της και τα ξεκαρδιστικά της gags έχουν εδραιώσει την ιδιότητά της ως κλασικής κωμωδίας που συνεχίζει να διασκεδάζει κάθε γενιά.

Σημείωση: Η λίστα μας δεν περιέχει κανένα animation γιατί ενδεχομένως να μην μέναμε μόνο στις 12.

.