Το LibraryTok είναι η νέα τάση που κάνει τους νέους να διαβάζουν βιβλία -κι όμως λειτουργεί

 Άρτεμις Σκούφου
Το LibraryTok είναι η νέα τάση που κάνει τους νέους να διαβάζουν βιβλία -κι όμως λειτουργεί
Pexels

Αυτή η βιβλιοθηκάριος δεν διευθύνει μια τυπική σχολική βιβλιοθήκη, αλλά δημιουργεί μια νέα τάση που φέρνει τους νέους πιο κοντά στα βιβλία. Τι διαφορετικό έχει τέλος πάντων η βιβλιοθήκη της Jen Miller και πώς σχετίζεται με το TikTok;

Η βιβλιοθήκη της Jen Miller είναι μια εναλλακτική βιβλιοθήκη που ο καθένας θα ήθελε να έχει στη γειτονιά του. Ακόμα κι αν το να διαβάζει βιβλία δεν είναι η αγαπημένη του συνήθεια.

Στη βιβλιοθήκη αυτή δε γίνεται καμία επίπληξη σε παιδί για την καθυστερημένη επιστροφή βιβλίων ή τη φασαρία στον χώρο της βιβλιοθήκης. Όλα κυλούν ομαλά και η Jen Miller είναι εκεί για να δημιουργεί ένα όμορφο περιβάλλον για όλους τους αναγνώστες.

Τι το διαφορετικό έχει η βιβλιοθήκη της Jen Miller;

Φέρνει βιβλία κάθε είδους, για κάθε αναγνώστη. Πέρα από τα χαρτόδετα βιβλία, υπάρχουν εικονογραφημένα μυθιστορήματα και ακουστικά βιβλία. Η βιβλιοθήκη της Jen Miller είναι γεμάτη από έργα τέχνης, παζλ και παιδιά που τρώνε γρήγορα το μεσημεριανό τους για να περάσουν το υπόλοιπο της ώρας στη βιβλιοθήκη.

Και η Miller δεν είναι μια τυπική βιβλιοθηκάριος, καθώς είναι επίσης μια σταρ του TikTok.

Υπάρχουν στοίβες με δεκάδες βιβλία στοιβαγμένα πάνω στα ράφια της, που περιμένουν κάποιον να τα αγγίξει, να τα διαβάσει και να τα ταξινομήσει. Τι κάνει η Miller; Μεταδίδει αυτή τη διαδικασία μέσω του προφίλ της στο TikTok στους περισσότερους από 500.000 ακολούθους της. Μόλις οι μαθητές φύγουν από τη βιβλιοθήκη και η σχολική μέρα τελειώσει, η βιβλιοθήκη παίρνει και πάλι ζωή και τα βίντεο γυρίζονται.

Ο λογαριασμός της Miller, «Meet Me in the Media Center», είναι ένα σταθερό μέρος του «LibraryTok», μιας κοινότητας δημιουργών που τυχαίνει να είναι και βιβλιοθηκονόμοι. Καθώς οι απαγορεύσεις βιβλίων και οι περικοπές του προϋπολογισμού απειλούν τα γνώριμα για πολλούς αγαπημένα στέκια, η Miller και άλλα μέλη του LibraryTok επαναφέρουν τη χαρά στην εμπειρία της βιβλιοθήκης.

«Θέλω απλώς οι μαθητές να αγαπούν το διάβασμα και θέλω να είμαι ένα μέρος όπου αισθάνονται ευπρόσδεκτοι όταν μπαίνουν μέσα», δήλωσε στο CNN η Miller, η οποία εργάζεται στη Βόρεια Καρολίνα. «Δεν θέλω να φοβούνται τα έξοδα καθυστέρησης. Δεν θέλω να φοβούνται τα κατεστραμμένα βιβλία. Θέλω απλώς να μπαίνουν μέσα και να αισθάνονται ασφαλείς».

Με ζεστασιά και χιούμορ, η Jen Miller μοιράζεται τα λιγότερο γνωστά καθήκοντα των βιβλιοθηκονόμων με εκατοντάδες χιλιάδες followers που νοσταλγούν τις δικές τους βιβλιοθήκες - και εμπνέει πολλούς από αυτούς να αποκτήσουν κάρτα βιβλιοθήκης, να ασχοληθούν με τη βιβλιοθηκονομία ή να κάνουν δωρεές σε σχολεία για να δημιουργήσουν τις συλλογές τους για μια νέα γενιά αναγνωστών.

Διαβάζει η Gen Z ; Kαι αν όχι, μπορεί μία λέσχη ανάγνωσης να την κάνει να αγαπήσει τα βιβλία;

Πώς μια βιβλιοθηκονόμος γίνεται viral;

Ενώ οι βιβλιοθήκες μπορεί να θεωρούνται από κάποιους ως βαρετές ή ξεπερασμένες, έχουν γίνει δημοφιλείς ψηφιακοί τόποι για τους νεαρούς χρήστες του TikTok, που έχουν αλλάξει το πώς βλέπαμε μέχρι τώρα τον ψηφιακό κόσμο. Η Miller δήλωσε στο CNN ότι το 84% των viewers της είναι 18 έως 34 ετών.

Οι βιβλιοθηκονόμοι αξιοποιούν το TikTok για να ασχοληθούν με τους νέους και να τους κάνουν να αγαπήσουν ξανά τη βιβλιοθήκη. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 18 έως 34 ετών είναι στο TikTok, σύμφωνα με το Pew Research Center. Το να βλέπουν, λοιπόν, βιβλιοθηκονόμους όπως η Miller στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ωθήσει τους νέους να επισκεφθούν βιβλιοθήκες εκτός διαδικτύου, στον πραγματικό κόσμο. Μια έκθεση του 2023 από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA) διαπίστωσε ότι το 54% της Gen Z και των Millennials είχαν επισκεφθεί μια φυσική βιβλιοθήκη σε διάστημα 12 μηνών.

«Οι επαγγελματίες των βιβλιοθηκών προσαρμόζονται γρήγορα στην ανερχόμενη τεχνολογία και ο τρόπος με τον οποίο μπόρεσαν να αξιοποιήσουν μια πλατφόρμα ισχύος όπως το TikTok αποτελεί απόδειξη αυτού», δήλωσε στο CNN η πρόεδρος της ALA Cindy Hohl σε δήλωσή της. «Μέσω του LibraryTok, το κοινό μπόρεσε να δει τις διαφορετικές πηγές που προσφέρει μια βιβλιοθήκη και τους υπενθυμίζεται ο κεντρικός ρόλος που παίζει μια βιβλιοθήκη στην κοινωνία».

Με περισσότερους από 500.000 ακολούθους, είναι πλέον μια γνωστή βιβλιοθηκάριος στην εφαρμογή, η οποία μοιράζεται πώς επιδιορθώνει τα αγαπημένα της βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια ευχάριστη εμπειρία για τις βιβλιοθήκες τη στιγμή που πολλοί χρήστες έχουν δηλώσει πως σε μικρή ηλικία είχαν αρνητική εντύπωση γι' αυτές.

Χτίζοντας νέες σχέσεις στο «LibraryTok»

Ορισμένοι χρήστες του TikTok εμπνεύστηκαν απ' όλο αυτό και υποστήριξαν την τάση του LibraryTok. Μάλιστα, σε μερικές πόλεις, οι μαθητές δεν είχαν τα χρήματα για να παραστούν σε εκθέσεις βιβλίου και οι αγορές βιβλίων που έγιναν από τον κόσμο που ενδιαφέρθηκε για τη δουλειά της Miller και πολλών ακόμα που πούλησαν μερικά από τα βιβλία τους, βοήθησαν στο να μαζευτούν τα απαραίτητα χρήματα, ώστε οι μαθητές να πάνε στην έκθεση βιβλίου που ήθελαν. Αυτή μάλιστα συχνά αποτελεί κορυφαία στιγμή της σχολικής χρονιάς.

«Είναι τόσο όμορφο πράγμα να το παρακολουθείς και όλα ξεκίνησαν εξαιτίας του TikTok», δήλωσε μία άλλη βιβλιοθηκονόμος.

Η Miller δεν είχε λογαριασμό στο TikTok πριν ξεκινήσει αυτόν, προωθώντας τη δουλειά της. Μέχρι τότε είχε ακούσει μόνο για την αρνητική πλευρά αυτής της εφαρμογής, αλλά πλέον το έχει αντιστρέψει αυτό και έχει αναδείξει την ευχάριστη πλευρά.

Τα trends του BookTok μάς εμπνέουν ή μήπως μάς «παγιδεύουν» σε ένα συγκεκριμένο είδος βιβλίων;