Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: Αρκεί ένα ποστ στο Instagram για να αλλάξει η κοινωνία;
Η κατάσταση με τη βία ανηλίκων μοιάζει να έχει βγει εκτός ελέγχου και τι κάνουμε γι' αυτό; Τι θα αλλάξει μετά το περιστατικό με την 14χρονη στη Γλυφάδα; Μια ανάρτηση στα social media είναι αρκετή για να «ξυπνήσει» η κοινωνία;
Ζητάμε από τα παιδιά να διαβάζουν και να είναι καλοί μαθητές. Τους ζητάνε, επίσης, να προσέχουν την υγιεινή τους, να φροντίζουν τον εαυτό και την εμφάνισή τους. Θέλουμε να φοράνε όμορφα και καθαρά ρούχα, να προσέχουν πώς μιλάνε και συμπεριφέρονται με σεβασμό.
Κι αν όλα αυτά κάνουν τα παιδιά μας να πέφτουν θύματα bullying - λεκτικού και σωματικού, τότε τι θα τους ζητούσαμε; Τι θα κάναμε;
Η εγκληματικότητα μεταξύ των νέων είναι σε έξαρση. Όλο και μικρότερες ηλικίες φαίνεται να εμπλέκονται σε περιστατικά ξυλοδαρμού, κακοποίησης και bullying και όλο και περισσότερα επεισόδια έρχονται κάθε μέρα στο φως της δημοσιότητας με παιδιά να ασκούν κάποια μορφή εκβιασμού ή κακοποίησης σε συμμαθητές τους.
Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό της 14χρονης είναι μια ακόμη τέτοια περίπτωση που έχει σοκάρει τον κόσμο που έχει δει έστω και λίγο τι συνέβη πριν από λίγες ημέρες στη Γλυφάδα.
Ο ξυλοδαρμός της 14χρονης στη Γλυφάδα δεν είναι υπενθύμιση αλλά κινητοποίηση
Πριν από περίπου δέκα μέρες, θύμα ξυλοδαρμού έπεσε μια 14χρονη στη Γλυφάδα με πάνω από 25 άτομα να συμμετέχουν στην επίθεση, την οποία προγραμμάτισαν μέσω διαδικτύου.
«Η μία μου έριξε γροθιά, μάτωσε η μύτη μου, έπεσα κάτω και δεν μπορούσα να αντιδράσω», είναι μερικά από τα λόγια της κοπέλας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθήτριές της.
Περπατούσα με φίλους μου στη Γλυφάδα. Ήρθαν παιδιά και μου είπαν ότι με ψάχνουν δύο συμμαθήτριές μου. Πήγα να τις συναντήσω στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί είδα μαζεμένα 20 άτομα. Είδα τις δύο συμμαθήτριες μου, οι οποίες άρχισαν να με βρίζουν και να με απειλούν. Τότε η μία, μου έριξε γροθιά, μάτωσε η μύτη μου, έπεσα κάτω και δεν μπορούσα να αντιδράσω.
Οι δύο συμμαθήτριές της τη χτύπησαν σε όλο της το σώμα με τα υπόλοιπα παιδιά να παρακολουθούν άπραγα.
Πώς γλίτωσε η 14χρονη; Για καλή της τύχη - όσο καλή μπορεί να είναι έπειτα απ' ό,τι συνέβη - ένας αστυνομικός του Δήμου Γλυφάδας ήταν εκεί και παρενέβη.
Η 14χρονη περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε αλλά και πως κατάφερε να γλιτώσει από το μαρτύριο στην κάμερα του Star και είπε «Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο σημείο ένας ενήλικος άνδρας ο οποίος είπε "είναι η αστυνομία εδώ", ότι αυτός είναι αστυνομικός, δεν θυμάμαι καλά καθώς ήμουν ζαλισμενη από τα χτυπήματα, και έτσι κατάφερα να διαφύγω».
Σε δηλώσεις που έκανε, ο πατέρας του θύματος δήλωσε σχετικά με τις κοπέλες που χτύπησαν την κόρη του πως «Η μία έχει αποχωρήσει ήδη από πέρσι από το σχολείο από την πρώτη μας καταγγελία τον Μάιο, γιατί είναι μία ιστορία που κρατάει πολύ καιρό, έχουν καταγγελθεί και οι δύο ανήλικες».
Από την άλλη, ένας συμμαθητής της 14χρονης αποκάλυψε πως η κόντρα μεταξύ του θύματος και της μίας εμπλεκόμενης οφειλόταν σε ένα αγόρι.
«Σε μία μονοήμερη εκδρομή που είχαμε πάει στα τέλη της δευτέρας γυμνασίου είχαν τσακωθεί, είχε βρίσει η μία την άλλη και από τότε έχουν μία αντιπαλότητα, είχαν βριστεί γιατί η μία κράζει την άλλη πίσω απ’ την πλάτη της. Η αφορμή ήταν ένα αγόρι», είπε ο μαθητής.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες που η 14χρονη δέχτηκε επίθεση από τα ίδια άτομα. Για το προηγούμενο περιστατικό που είχε γίνει πάλι στην Γλυφάδα, το κορίτσι δεν είχε αναφέρει τίποτα στους γονείς της.
Κατακραυγή στα social media
Η υπόθεση με την 14χρονη στη Γλυφάδα έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων στα social media. Η ανάρτηση ενός κειμένου κατακραυγής του περιστατικού έχει χιλιάδες κοινοποιήσεις από επωνύμους και μη, που ζητούν το αυτονόητο, να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Αρκεί, όμως, ένα ποστ στα social media για να λυθούν όλα τα προβλήματα;
Όχι ότι υποτιμούμε τη δύναμη που μπορεί να έχουν τα social media, αλλά είναι αρκετό ένα ποστ τη στιγμή που δεν υπάρχει καν νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ανήλικα;
«Mίλα, η σιωπή δεν είναι η λύση» - Ο Πάνος Σόμπολος μιλά για τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη είναι χαλαρή»
«Μία κουβέντα που είχα με τον πατέρα, με έχει σοκάρει. Μου είπε, ‘εμείς σαν οικογένεια θα ξανασηκωθούμε, μπορείς να μου εγγυηθείς ότι με τη Δικαιοσύνη δε θα ξανασυμβεί αυτό;’. Είπα ‘όχι, δεν μπορώ να στο εγγυηθώ’», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης, Μανώλης Γερακιός.
Ο ίδιος, σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης να μην τιμωρήσει τις ανήλικες, λέει: «Για τα παιδιά αυτό προβλέπεται δεν υπάρχει διαδικασία αυτόφωρη. Ως προς τους γονείς, υπάρχουν αρκετά τα οποία είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι ήταν από την πλευρά των γονέων, θα είπαν. Πάντοτε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη είναι χαλαρή. Όχι γιατί οι δικαστές ή οι εισαγγελείς δε θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, δεν έχουν νόμο να εφαρμόσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Γερακιό: «Δύο είναι τα στοιχεία που ωθούν προς το έγκλημα. Το πρώτο είναι όταν ο δράστης πιστεύει ότι δε θα ταυτοποιηθεί και το δεύτερο ότι δε θα τιμωρηθεί. Εδώ χάσανε το πρώτο, πλην όμως αισθάνονται ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν λόγω της ηλικίας».