Το Βατερλό της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι βαρκάδες και το chapeau στη Celine Dion

Κατερίνα Μπούσιου
Το Βατερλό της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι βαρκάδες και το chapeau στη Celine Dion
AP

«Οι Γάλλοι τα έκαναν μούσκεμα», στην κυριολεξία στη χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. 

Ο σκηνοθέτης μας Δημήτρης Παπαϊωάννου θα πρέπει για μία ακόμη φορά να αισθάνεται περήφανος για την οργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, μετά το χθεσινό θέαμα της αντίστοιχης έναρξης στο Παρίσι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία τελετή που ενώ ήταν πρωτότυπη, γιατί γινόταν για πρώτη φορά εκτός σταδίου, κατάντησε βαρετή, λόγω της πολυπλοκότητάς της. Σώθηκε τελευταία στιγμή, αν και πολλοί τη χαρακτήρισαν, ως μία αποτυχημένη Eurovision σε κάποια σημεία της. Για τους Έλληνες τηλεθεατές η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη από τους εκφωνητές της ΕΡΤ.

Η βραδιά ανήκε στη Celine Dion, την ώρα που άναψε ο ιπτάμενος βωμός με τη φλόγα, τραγουδώντας από τον Πύργο του Άιφελ. Το κοινό παγκοσμίως, υποκλίθηκε στην τραγουδίστρια που παρά την ασθένειά της, δίδαξε μεγαλείο ψυχής στην τελετή και τραγούδησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Το «Τραγούδι της αγάπης» της Edith Piaf ήχησε σε όλο το Παρίσι και εκείνη λαμπερή και συγκινημένη, φορώντας δημιουργία Dior.

https://www.instagram.com/reel/C95tKU4yBzL/

Ο ατελείωτος Σηκουάνας, τα λάθη των Γάλλων με την Ελλάδα και το ντουέτο έκπληξη πριν τη Lady Gaga

Θα ξεκινήσω από το τέλος προς την αρχή, γιατί οι Γάλλοι διοργανωτές ακόμη και την αφή της φλόγας την έκαναν έναν ατελείωτο μαραθώνιο. Όταν τελείωσε η παρέλαση των αθλητών από όλον τον κόσμο και τα θεατρικά δρώμενα πέριξ του Παρισιού, ένα σιδερένιο άλογο διέσχισε τον ποταμό Σηκουάνα για να φτάσει στον χώρο μπροστά από τον πύργο του Άιφελ όπου έγινε η επίσημη τελετή από τον πρόεδρο της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον πρόεδρο της ΔΟΕ. Η Γαλλίδα αξιωματικός - ιππέας παρέδωσε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων, ακούσαμε τον ύμνο, αλλά και τον καθιερωμένο όρκο των αθλητών. Δεν έγινε στα ελληνικά, όπως σε άλλες Ολυμπιάδες.

Επίσης δεν ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, όπως πάντα συμβαίνει πριν τον εθνικό ύμνο της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες.

Στη συνέχεια ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Ζιντάν, παρέδωσε στον τενίστα Ραφαέλ Ναδάλ τη φλόγα και εκείνος σε μία βάρκα (δεν αντέχαμε να βλέπουμε νερά και βάρκες χθες το βράδυ) με τον θρύλο Κάρλ Λούις, τη Νάντια Κομανέτσι και τη Σερένα Γουίλιαμς, κατευθύνθηκαν προς την άλλη πλευρά της πόλης.

https://www.instagram.com/p/C95sfjaPh-k/

Η φλόγα άλλαξε χέρια με άλλους 20 αθλητές - θρύλους του παγκόσμιου αθλητισμού, αφού πέρασε από πολλά σημεία της πόλης και κατέληξε στον βωμό - αερόστατο θερμού αέρα. Το οποίο δεν πέταξε προς το στάδιο αλλά θα παραμείνει ιπτάμενο μέχρι την τελετή λήξης.

Αυτό, ήταν εντυπωσιακό και τεχνικά πάρα πολύ δύσκολο. Αν κάτι συνέβαινε, θα μιλούσαμε για το απόλυτο φιάσκο. Ο Thomas Zolly, σκηνοθέτης και εμπνευστής όλης της τελετής, σε αυτό το σημείο κέρδισε το στοίχημα της πιο ιδιαίτερης τελετής έναρξης.

Paris Olympics Opening Ceremony

.(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Η Celine Dion ήταν μαγευτική, όπως όμως και η Lady Gaga που τραγούδησε γαλλικά στις όχθες του Σηκουάνα, αλά Moulin Rouge.

https://www.instagram.com/p/C95d6ukuZVN/

Εξαίσιο το ντουέτο της κορυφαίας γαλλίδας τραγουδίστριας Lara Fabian και του φετινού εκπροσώπου της Γαλλίας στη Eurovision, Slimane. Λαμπερή η Aya Nakamura.

Και ας περάσουμε στα μεγάλα λάθη...

Οι Γάλλοι στηρίχτηκαν στην παράδοση, την ιστορία τους και στα μεγαλειώδη μνημεία τους γύρω από τον Σηκουάνα. Οι 12 σκηνές - δρώμενα ήταν υπερβολικές με πάνω από 10 χιλιάδες εθελοντές και χορευτές. Σπατάλη και υπερβολή και κλασσική υπεροψία των Γάλλων. Λιγότερη αναφορά στον αθλητισμό, κυρίως προς το τέλος της βραδιάς.

Υπέροχη η στιγμή που αποδίδουν τιμή στις γυναίκες σύμβολα της Γαλλίας, με χρυσά τους αγάλματα να αναδύονται από τα μέρη πέριξ του ποταμού. Και ορισμένα δρώμενα στα μουσεία τιμώντας όλες τους τις χρονικές περιόδους από τη Γαλλική επανάσταση και μετά, τους εφευρέτες τους και τους μεγάλους λογοτέχνες και ζωγράφους τους. Στη τέχνη τα πήγαν καλά. Όπως και στην τεχνολογία με τους φωτισμούς μέρας και νύχτας.

Ζαλιστήκαμε όμως από την εναλλαγή των πλάνων από το ένα σημείο στο άλλο. Ατελείωτη ήταν η βαρκάδα με όλες τις εθνικές αποστολές και μετά βίας διακρίναμε τους αθλητές, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωταγωνιστές. Η βροχή έφερε το τελειωτικό χτύπημα. Μέχρι και κύμα σηκώθηκε στον ποταμό. Μόνιμα βλέπαμε θολά πλάνα με τις κάμερες γεμάτες σταγόνες.

Μεγάλο φάουλ η επίδειξη μόδας (αχρείαστη) και επίσης μεγάλο φαουλ οι εκφωνητές της ΕΡΤ, με προεξάχοντα τον επικεφαλής του αθλητικού τμήματος, Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Όταν υπάρχει τόσος κενός βαρετός χρόνος, πρέπει κάτι να πεις και με παλμό για να κρατήσεις το ενδιαφέρον του κοινού. Περνούσαν διάφορες μορφές από τις οθόνες μας, τραγουδιστές, γραφικά ιστορικών προσώπων, εφευρέσεις των Γάλλων, που δεν επεξηγήθηκαν. Τα λάθη που έγιναν με την Ελλάδα στην τελετή με τους ύμνους, πέρασαν απαρατήρητα. Αισθανόμασταν ότι οι παρουσιαστές ήταν κουρασμένοι. Εμείς να δείτε.

Η βροχή, η βαρκάδα, το κιτς θέαμα, το τρολάρισμα για τους αθλητές που μπορεί να κρυολογήσουν λόγω βροχής και όλα τα απρόοπτα, έγιναν πρώτο θέμα χθες στο Χ.

Παγκοσμίως όμως, πρώτο trend έγινε η Celine Dion. Έσωσε το κύρος της βραδιάς.

Και ας ξαναθυμηθούμε αυτή τη θεϊκή της ερμηνεία.