Το φινάλε του Famagusta: Πώς θα κλείσει η σειρά που προκάλεσε ακόμη και πολιτικές αντιδράσεις;

Κατερίνα Μπούσιου
Το φινάλε του Famagusta: Πώς θα κλείσει η σειρά που προκάλεσε ακόμη και πολιτικές αντιδράσεις;

Οι αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, η απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί το Famagusta ενόχλησε, λόγω της επικείμενης προβολής του από το Netflix; 

Η σειρά Famagusta, επιστρέφει με τον τρίτο και τελευταίο κύκλο της και στα 8 επεισόδια που μένουν για να δούμε από τις αρχές Οκτωβρίου, θα δούμε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην οικογένεια Σέκερη. Το πιο συγκινητικό και το μεγαλύτερο σε διάρκεια επεισόδιο, της σειράς του Αντρέα Γεωργίου, θα είναι εκείνο του φινάλε, το οποίο μάλιστα θα γυριστεί σε λίγες μέρες.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το γύρισμα, μίας σειράς που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και πολιτικές αντιδράσεις; Η απάντηση που έδωσαν τόσο ο Κούλλης Νικολάου και ο Χρήστος Λούλης για αυτές.

Θα ζήσει τελικά ο Παύλος Σέκερης; Το συγκινητικό φινάλε με τις μαρτυρίες των Κυπρίων σε πρώτο πλάνο

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε, να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου μία τηλεοπτική σειρά όπως το Famagusta, με την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, την περίοδο της τουρκικής εισβολής το 1974, και τα δεινά που προκάλεσε ο Αττίλας. Με τους εκαταντόδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τους χιλιάδες που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, με εκείνους που αγνοούνται, 50 χρόνια τώρα.

Ο Αντρέας Γεωργίου πήρε το καλύτερο δώρο λίγες μέρες πριν τον γάμο του, με μία διεθνή διάκριση

Για αυτό, το κοινό αγάπησε από τη πρώτη στιγμή τη σειρά. Tαυτίστηκε ακόμη και με τη σύγχρονη ιστορία της οικογένειας Σέκερη που λειτουργεί ως μία γέφυρα με το χθες με ένα ξεχωριστό θέμα που ξεκίνησε στην εισβολή, το παιδί της Χριστίνας που χάθηκε εκείνη την ημέρα και η ίδια ξαναβρίσκει, τόσα χρόνια μετά.

https://www.instagram.com/p/C_Ignsft3B-/

Η σειρά του Αντρέα Γεωργίου σε σενάριο της Βάνας Δημητρίου, θα είναι από τον Σεπτέμβριο και στο Netflix. Αρχικά οι δύο πρώτοι κύκλοι και όταν κάνει φινάλε στο Mega και ο τρίτος. Αυτή η διεθνής προβολή, φαίνεται πως ενόχλησε ακόμη και τους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας. Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μίλησαν για προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου.

Υπήρξε άμεση απάντηση και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς η τουρκική εισβολή είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο δεν χωρά καμία αμφισβήτηση: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή είναι ένα θέμα, το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η ιστορία καταγράφει».

Ο Αντρέας Γεωργίου δε φανταζόταν ποτέ, ότι κατά τη χθεσινή μέρα του γάμου του, μία σειρά που υπήρξε όνειρο ζωής και εθνικό του καθήκον ως Κύπριος, θα έφερνε τόσο μεγάλες αντιδράσεις. Ωστόσο αν βλέπεις τη σειρά, θα δεις πόσο προσεκτικός υπήρξε, ακόμη και στην αποτύπωση ιστορικών γεγονότων, για να μη δημιουργηθούν ζητήματα. Οι ιστορίες των θυμάτων, δεν είναι προιόν μυθοπλασίας, αλλά πραγματικά γεγονότα, καταγεγραμμένα από το 1974.

Ο Χρήστος Λούλης μίλησε σήμερα στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου για την πολιτική διάσταση της σειράς στην οποία πρωταγωνιστεί και είπε κάτι απόλυτα λογικό: «Πώς μιλάνε οι Τούρκοι για προπαγάνδα, όταν υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και υπάρχουν μέσα στη σειρά;»

Λίγο νωρίτερα ο συμπαραγωγός, ηθοποιός και ο πιο στενός συνεργάτης του Αντρέα Γεωργίου, Κούλλης Νικολάου, μίλησε στον ΣΚΑΙ: «Η σειρά είναι προϊόν μυθοπλασίας και το ξέρει ο θεατής. Όποιος αμφισβητεί τα γεγονότα, μπορώ να φιλοξενήσω και τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας να έρθει στην Κύπρο και να μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τα γεγονότα και να αντιληφθεί και ο ίδιος αν πρόκειται για διαστρέβλωση. Οι αντιδράσεις υπήρχαν και πέρυσι, τώρα έγιναν πιο έντονες λόγω του Netflix».

Και φτάνουμε στο φινάλε, το οποίο θα γυριστεί σε λίγες ημέρες στη Λευκωσία. Σε αυτό το γύρισμα θα δούμε μερικές από αυτές τις μαρτυρίες και τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν αυτούς τους ρόλους των θυμάτων. Δεδομένη είναι η επανεμφάνιση της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, που μετέφερε ως Χαρίτα Μάντολες, μία από τις πιο τραγικές και ουσιαστικές ιστορίες θυμάτων της Αμμόχωστου. Ίσως έχουμε και την ίδια τη Μάντολες σε αυτό το γύρισμα.

https://www.instagram.com/reel/C_Ir65zCWIc/

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια το οποίο φτάνει στο ιστορικό flashback μέχρι τον θάνατο του Μακάριου στις 3 Αυγούστου του 1977, έως και το τέλος της ιστορίας με την οικογένεια Σέκερη.

Πλέον θα έχουμε δει να ξεκαθαρίζει η ιστορία του Μάικλ και το ξεκαθάρισμα με τη βιολογική και τη μητέρα που τον μεγάλωσε και αναμένουμε με ενδιαφέρον και το τι θα συμβεί με τον Παύλο.

https://www.instagram.com/p/CxpzzCQss_G/

Θα ζήσει ή θα πεθάνει, καθώς από την αρχή έχουμε δει πως η ασθένειά του δεν επιδέχεται θεραπείας; Ή θα έχουμε την ανατροπή και την χαρά για την Κοραλία Καράντη να βρίσκει τον ένα γιο που αγνοούνταν και να μη χάνει τον άλλον; Ας ποντάρουμε στο δεύτερο.

Στον τρίτο κύκλο θα τη δούμε να μαθαίνει άλλωστε για το πρόβλημα υγείας του Παύλου και αυτό θα της δημιουργεί για αρκετά επεισόδια δυσάρεστα συναισθήματα.

Στον γάμο του Αντρέα Γεωργίου με τη Σιμώνη, Γκερέκου,Κουλουκάκου και Καράντη εντυπωσίασαν