«Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο», λέει η Κατερίνα Θάνου που σήμερα είναι προπονήτρια στίβου

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο», λέει η Κατερίνα Θάνου που σήμερα είναι προπονήτρια στίβου

Η Κατερίνα Θάνου 24 χρόνια μετά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ, εργάζεται στην Πολεμική Αεροπορία αλλά συνεχίζει να ασχολείται και με τον στίβο, από διαφορετική θέση.

Αυτό το καλοκαίρι χάρη στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού, θυμηθήκαμε πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός στη ζωή του ανθρώπου, πόσο σημαντικό είναι το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα.

10 συγκλονιστικά ρεκόρ που έσπασαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και θα μείνουν στην ιστορία

Σίγουρα ζήσαμε μεγάλες στιγμές ξανά με τους αθλητές της ελληνικής αποστολής να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να παίρνουν με τη σημαία της χώρας μας αρκετά μετάλλια.

Βέβαια, καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων όλοι μας θυμηθήκαμε ένδοξες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού από προηγούμενες Ολυμπιάδες που μας έκαναν περήφανους.

Μια τέτοια στιγμή ήταν και το αργυρό μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ το 2000 η Κατερίνα Θάνου στον στίβο, στα 100m τρέξιμο.

https://www.instagram.com/p/B2wNqcoIx0d/

Οι πρωτιές μου και τα μετάλλια είναι η ιστορία μου, το όνειρο που ξεκίνησε στα 15 μου. Τότε δεν είχα πολλά όνειρα, απλώς μου άρεσε να είμαι στον χώρο του στίβου. Έχω 12 μετάλλια στην καριέρα μου και αυτά είναι η ιστορία της Κατερίνας. Η πιο δυνατή στιγμή μου ήταν το Ολυμπιακό μετάλλιο, είναι ένας πολύ βαρύς τίτλος, αλλά έχω κάνει και μια μεγάλη διάκριση στον κλειστό στίβο, που είναι στις 5 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στα 60 μέτρα.

Τι κάνει σήμερα η Κατερίνα Θάνου;

Η Κατερίνα Θάνου, λοιπόν, η αργυρή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϋ μπορεί να έχει αφήσει την ενεργό δράση από το 2008 και να έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο δεν έχει αφήσει πίσω της τη δίψα για να μεταδώσει το αθλητικό ιδεώδες.

Η ίδια μπορεί να εργάζεται πια στην Πολεμική Αεροπορία, ως ένα «ευχαριστώ» του κράτους για τα μετάλλιά της,

https://www.instagram.com/p/CpOGlmoqy6g/

όμως δεν έχει πάψει να ασχολείται με τον αθλητισμό, όπως θα δεις και στο προφίλ της στο Instagram.

Η 49χρονη πρώην sprinter είναι προπονήτρια του στίβου σε παιδιά στον Α. Ο. Τράχωνες Αλίμου, ενώ δεν παύει να πηγαίνει σε σχολεία με σκοπό να μεταδώσει στη νέα γενιά τις αξίες του αθλητισμού.

https://www.instagram.com/p/C3xtyQas3qH/

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της το 2022 μαζί με τον πρώην προπονητή της, Χρήστο έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης με την TX Future Fitness, που σκοπό έχει την καλή φυσικη κατασταση των αθλουμένων και την βελτίωση του σωματικού τους βάρους.

https://www.instagram.com/p/C7pBeCkMh_2/

Οι Ολυμπιακοί του 2004 και το «ντόπινγκ»

Λόγω των υψηλών επιδόσεών της η Κατερίνα Θάνου ήταν η ελπίδα πολλών Ελλήνων για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Παρ' όλα αυτά η ίδια δεν αγωνίστηκε τελικά, αφού εκείνη και ο συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης δεν εμφανίστηκαν στον αιφνιδιαστικό έλεγχο αντί-ντόπινγκ, με τους δυο τους να νοσηλεύονται την ίδια μέρα λέγοντας πως είχαν ένα τροχαίο με τη μηχανή και γι' αυτό δεν μπόρεσαν να παραστούν στον έλεγχο.

Το σκάνδαλο ήταν μεγάλο και τελικά αφού πέρασαν από ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της Δ.Ο.Ε., οι δύο αθλητές δήλωσαν στις 18 Αυγούστου 2004 ότι αποσύρονται από τους αγώνες.

Μετά από μακροχρόνια νομική μάχη, στις 26 Ιουνίου 2006 ενώπιον του αθλητικού διαιτητικού δικαστηρίου της Λωζάνης η Κατερίνα Θάνου και ο Κωνσταντίνος Κεντέρης αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για παραβίαση του κανόνα αποφυγής τριών ελέγχων αντί-ντόπινγκ μεταξύ 27 Ιουλίου και 12 Αυγούστου 2004, καθώς και για αποφυγή να δώσουν δείγμα ούρων και δείγμα αίματος στις 12 Αυγούστου 2004.

Η ποινή τους έληξε στις 22 Δεκεμβρίου 2006 και η Κατερίνα Θάνου επανήλθε στην ενεργό δράση τον Φεβρουάριο του 2007. Μετά την 6η θέση στα 60 μέτρα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας (Μάρτιος 2007), τον Αύγουστο του 2008 ανακοινώθηκε επίσημα από τη Δ.Ο.Ε. ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, επειδή με τις ενέργειές της «δυσφήμισε το Ολυμπιακό Κίνημα».