Συνέντευξη εργασίας: Πόσο αντιπροσωπευτική είναι τελικά;
Αυτά τα λεπτά που κρίνουν το μέλλον σου σε μία εταιρεία.
Η συνέντευξη για δουλειά είναι ένα κλασικό σκαλί που πρέπει να ανέβεις ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο και να ξεκινήσεις την καριέρα σου στην όποια εταιρεία. Το άγχος πριν μπεις είναι μεγάλο. Βρίσκεσαι σε μία φάση που προετοιμάζεσαι για την όποια ερώτηση μπορεί να σου τύχει. Πώς να απαντήσεις, πώς να το εμπλουτίσεις, πώς να κινηθείς γενικά, ώστε να μην αποτύχεις στο τόσο σημαντικό task, από το οποίο κρίνεται ουσιαστικά το μέλλον σου.
Μήπως, όμως, δεν είναι και τόσο αντιπροσωπευτική όσο θα ήθελε κάποιος;
Μία συνέντευξη δεν κρατάει πολύ. Ανοίγεις την πόρτα, μπαίνεις στο δωμάτιο, δέχεσαι τις ερωτήσεις, λύνεις δικές σου απορίες και τελικά βγαίνεις με το άγχος του να ακολουθήσει ένα τηλεφώνημα με την επιθυμητή απάντηση. Το θέμα είναι το εξής: Τι γίνεται αν δεν πάνε καλά τα ολίγα λεπτά; Η απάντηση λογικά δε θα είναι πολύ θετική. Ωστόσο, γιατί αυτά τα λίγα λεπτά να κρίνουν την ικανότητά σου να ανταπεξέλθεις στη συγκεκριμένη θέση;
Από τη μία, αυτή είναι πολύ σωστή απορία. Είναι κρίμα επειδή μία συνομιλία με κάποιον δεν πήγε καλά για χίλιους δυο λόγους -ακόμα και η χημεία μπορεί να παίξει ρόλο- να χάσεις μία δουλειά για την οποία πιθανώς να είσαι και ιδανική επιλογή, αλλά ουσιαστικά δεν μπόρεσες να το αποδείξεις έμπρακτα.
Από την άλλη, όμως, η συνέντευξη αποτελεί έναν τρόπο να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δεκάδες υποψηφίους. Ακόμα και ατυχής να είναι η συγκεκριμένη φορά, αποτελεί ένα δείγμα για το πώς μπορεί κάποιος να χειριστεί απαιτητικές και αγχωτικές καταστάσεις.
Τελικά, η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όσο αποτελεί, όμως, τον βασικό τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις σήμερα, το μόνο που μπορείς ουσιαστικά να κάνεις είναι να πιστέψεις σε εσένα και στις δυνάμεις σου και να διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις.