«Τι ζητάνε σήμερα οι Έλληνες από το εργασιακό τους περιβάλλον;»: Έρευνα της MARC

Έρευνα της MARC απαντά για κάθε εργαζόμενο.
Πρόσφατα κάποιος μας ρώτησε «Πώς μοιάζει το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον για σένα;» και από τότε δεν έχει περάσει μέρα που να μην το έχουμε σκεφτεί. Βλέπεις, όταν μας έκαναν αυτήν την ερώτηση δεν είχαμε έτοιμη απάντηση. Άλλωστε, πιστεύαμε πως ζητάμε ό,τι ζητάει και ο μέσος εργαζόμενος τόσα χρόνια.
Τα βάλαμε κάτω λοιπόν και συνειδητοποιήσαμε πως οι καιροί αλλάζουν και το ίδιο και οι προτεραιότητές μας. Για κάθε γενιά, βέβαια, αυτό έχει διαφορετική «μετάφραση». Τότε ήταν που ήρθε και η Παπαστράτος για να μας το επιβεβαιώσει, μέσα από τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό της. Αν, τώρα, θέλεις να μάθεις τι και πως, just keep up with us!
Διερευνώντας τι θέλει η κάθε γενιά
Μπορεί να το είχαμε ήδη σκεφτεί αλλά είναι αλήθεια ότι τα «θέλω» μας, όσον αφορά στο εργασιακό περιβάλλον, αλλάζουν δυναμικά και σίγουρα διαφέρουν από γενιά σε γενιά. Αυτό αποδεικνύει, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.053 ατόμων, από 18 έως 65 ετών – ο πλέον δυναμικός και ενεργός πληθυσμός εργαζομένων στην Ελλάδα. Η έρευνα αφορά 4 διαφορετικές γενιές και τις ανάγκες τους, η οποία βγάζει χρήσιμα συμπεσάσματα αξιοποιήσιμα τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, «η εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα αλλάζει. Οι εργαζόμενοι δεν αναζητούν πλέον απλώς μια σταθερή δουλειά, αλλά ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους για ανάπτυξη, ισορροπία και ουσιαστική αναγνώριση της προσπάθειάς τους», όπως δήλωσε και ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Θέμης Χασιώτης.
Ας προχωρήσουμε, όμως, στα κύρια σημεία της έρευνας.

Τα νούμερα μίλησαν: Αυτοπεποίθηση και ευελιξία
Η αλήθεια είναι πως, σήμερα, η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την έρευνα της MARC, η Gen Z (έως 27 ετών), φαίνεται πως προτάσσει την ποιότητα εργασίας της σε ποσοστό, μάλιστα, 73%, σε αντίθεση με τους Millennials (28 έως 43 ετών) που θέτουν ως προτεραιότητά τους την αμοιβή και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Όσον αφορά στην Gen X (44 έως 59), φαίνεται να δίνει έμφαση στην εργασιακή ασφάλεια, ενώ οι Boomers (60 έως 65 ετών) εστιάζουν στην αξιοκρατία και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Κατά γενική ομολογία, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την εργασιακή τους ασφάλεια αν βρουν κάτι καλύτερο που να τους προσφέρει ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και καλύτερες αμοιβές. Απόδειξη, το 60,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού που δεν διστάζει να διεκδικήσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας.
Ταυτόχρονα, η ευελιξία φαίνεται ότι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της σύγχρονης εργασίας, με το 53,5% των εργαζομένων να δηλώνει πως το ιδανικό σενάριο θα ήταν ένα μεικτό μοντέλο τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας. Όσο για τη διάθεση για συνεργασία με εργαζόμενους όλων των ηλικιών, το 73,5% είναι ανοιχτό, ενώ το 32,6% της Gen Z προτιμάει να συνεργάζεται με άτομα της ίδιας ηλικίας.
Προτιμήσεις εργοδότη και χώρας
Σχετικά με τις προτιμήσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με την έρευνα, το 54,2% των ερωτηθέντων δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ η εργασία στο δημόσιο μοιάζει λιγότερο ελκυστική, με μόλις το 30,1% να τη βλέπει θετικά. Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι 8 στους 10 εκπροσώπους της Gen Z δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εφόσον θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης.
Νέες τεχνολογίες & Εκπαίδευση
Ταυτόχρονα, το ζήτημα των νέων τεχνολογιών μοιάζει να έχει διχάσει τους εργαζομένους, αφού το 46,4% θεωρεί πως πρόκειται για μία καθημερινή διευκόλυνση στη δουλειά ενώ το 42,4% ανησυχεί για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, το 84,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο να εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες, με το 71,3% να αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης.

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως οι αλλαγές των προτεραιότητων μας στον εργασιακό χώρο, είναι αισθητές και λογικό αφού αλλάζουν και τα δεδομένα κάθε εποχής, όπως ανέδειξε η έρευνα της MARC, με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, με την τελευταία να δίνει το δικό της στίγμα στον διάλογο για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα.