Συνέντευξη για δουλειά: 4 αγενείς ερωτήσεις που πιθανότατα να δεχτείς
Και πώς να απαντήσεις!
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ίσως πιο δύσκολοι από τους προηγούμενους καιρούς που λέγαμε ότι ήταν δύσκολοι. Διότι τότε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τα μνημόνια. Τώρα έχουμε ένα ποτ πουρί, που αποτελείται από κρίση και πανδημία, η οποία είναι τόσο απρόβλεπτη όσο και οι εξελίξεις στην αγαπημένη σου σειρά.
Με όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό η αγορά εργασίας θα πληγεί βαθύτατα και πλέον θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εύρεση θέσης, με ευνοϊκούς όρους, ή τουλάχιστον με τους όρους που εσύ θέλεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθείς να έχεις μία επαγγελματική αξία και αξιοπρέπεια, την οποία δεν θα επιτρέψεις σε κανέναν να θίξει για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα. Παρακάτω λοιπόν, σου έχω ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, και πιο συγκεκριμένα, τις 4 αγενείς ερωτήσεις που μπορεί να δεχτεί ένας συνεντευξιαζόμενος.
Plus: Τι θα πρέπει να απαντήσεις:
Ερώτηση 1:
Ποια είναι η μεγαλύτερή σου αδυναμία;
Η συγκεκριμένη ερώτηση κρίνεται ως αγενής από τους ειδικούς κυρίως γιατί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της προσωπικότητας. Μπορεί για παράδειγμα εσύ τα βράδια να τρως παγωτό και να κλαις με αισθηματικές ταινίες. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αδυναμία. Ακόμα όμως κι αν η ερώτηση είναι πιο συγκεκριμένη, και γίνει αναφορά σε επαγγελματική αδυναμία, δεν νομίζω ότι κάποιος υποψήφιος για δουλειά, θα αναλύσει τις αδυναμίες του προκειμένου να κερδίσει μία θέση.
Η κατάλληλη απάντηση; Ο Brad Pitt και τα donuts!
Eρώτηση 2:
Ποια είναι η γνώμη του προηγούμενου προϊσταμένου σου;
Άλλη μία tricky ερώτηση για τον εξής απλό λόγο: Έχεις καταθέσει το βιογραφικό σου οπότε μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να έρθει σε επαφή μαζί του και να κάνει τις ερωτήσεις του. Από την άλλη, επειδή ακριβώς οι προϊστάμενοι είναι άνθρωποι όπως όλοι εμείς, με αδυναμίες και κάποιες φορές λάθος κρίση, υπάρχει πιθανότητα η γνώμη του προηγούμενου αφεντικού, να μην είναι απολύτως επαγγελματική διότι ίσως είχατε προσωπικές διαφωνίες. Εξάλλου, δεν είναι σπάνιες οι φορές που επαγγελματίες αποφασίζουν να αφήσουν τις δουλειές τους λόγω έλλειψης χημείας.
Η κατάλληλη απάντηση; Θα σας πει ότι ήμουν εργατική και πάντα πρόθυμη αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο.
Ερώτηση 3:
Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Ακόμη μία περίεργη ερώτηση γιατί βρίσκεσαι σε μία συνέντευξη για δουλειά, την οποία μπορεί να πάρεις, μπορεί όχι, και αν πάρεις, μπορεί να απολυθείς. Η επαγγελματική σου τύχη βρίσκεται καθαρά στα χέρια του ανθρώπου που σου παίρνει τη συνέντευξη, οπότε οποιαδήποτε απάντηση είτε μπορεί να δώσει την αίσθηση της ματαιοδοξίας, είτε της ανασφάλειας.
Η κατάλληλη απάντηση; Με φαντάζομαι ευτυχισμένη, να κάνω αυτό που αγαπώ και να εξελίσσομαι όλο και περισσότερο!
Ερώτηση 4:
Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός με τον οποίο θα ήσουν ικανοποιημένη;
Ακόμα δε σε γνώρισε σου άρχισε τις μειώσεις; Προφανώς και δεν απαντάς στην ερώτηση αυτή διότι αυτό που θα πεις, αυτό θα πάρεις. Είναι γνωστό αυτό!!!
Η κατάλληλη απάντηση; Θα ήμουν ικανοποιημένη με 2000 ευρώ (πλασματικό και ουτοπικό νούμερο αλλά όλοι μας κάνουμε όνειρα).