Η τεχνική του 80/20 είναι το μυστικό για να κάνεις αποταμίευση χωρίς να μετράς τι ξοδεύεις
Ένας προϋπολογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα περιττά έξοδα που κάνεις καθημερινά και που στο τέλος του μήνα σε βγάζουν εκτός προγράμματος.
Εάν η προσκόλληση στον μηνιαίο προϋπολογισμό -ναι σε εκείνον που όσο και να τα μετράς δε βγαίνουν με τίποτα τα κουκιά- φαίνεται σαν αγώνας, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δε γνωρίζουν πόσα χρήματα ξοδεύουν από μήνα σε μήνα, σύμφωνα με έρευνα του 2021 που έγινε σε 1.938 άτομα και δημοσιεύτηκε στο The Penny Hoarder.
Ένας προϋπολογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τα περιττά έξοδα που κάνεις καθημερινά και που στο τέλος του μήνα σε βγάζουν εκτός προγράμματος. Αλλά η συνεχής παρακολούθηση των δαπανών δεν είναι πάντα εύκολη εάν είσαι απασχολημένη ή δεν έχεις συνηθίσει να υπολογίζεις σωστά τι ξοδεύεις καθημερινά με λίστες, apps και excel. Γι' αυτό ο κανόνας 80/20 αποτελεί τον τρόπο για όλους όσοι θέλουν να βάλουν μια τάξη στα έξοδά τους χωρίς όμως να κουράζουν το μυαλό τους με υπολογισμούς και πράξεις σε κάθε τους κίνηση.
Λάθη που κάνεις καθημερινά και μένεις διαρκώς χωρίς χρήματα
Τι είναι ο ο κανόνας 80/20
Γνωστός ως προϋπολογισμός κατά του προϋπολογισμού ή “pay yourself first” (που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι), είναι μια ξεκάθαρη μέθοδος προϋπολογισμού που είναι πιο εύκολο να παρακολουθείς από παρόμοιους κανόνες προϋπολογισμού, όπως ο κανόνας 50/30/20.
Πώς λειτουργεί ο κανόνας 80/20
Το πρώτο 20% του μισθού σου θα πρέπει αυτόματα να πηγαίνει σε επενδύσεις, αποταμιεύσεις ή αποπληρωμή χρεών. Κάνοντας αυτό, πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου (ναι έτσι πρέπει να το βλέπεις)μ βάζοντας χρήματα στην άκρη για τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σου στόχους. Στην ιδανική περίπτωση, τα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν σε επενδύσεις συνταξιοδότησης, καθώς οι οικονομικοί σχεδιαστές συνήθως συνιστούν να αφήσετε τουλάχιστον το 10 έως 15% του μισθού μας να μένει για τη συνταξιοδότησή μας. Το υπόλοιπο 80% πηγαίνει για ανάγκες και επιθυμίες, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, του ενοικίου και της ψυχαγωγίας.
Πώς θα επιλέξεις να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα; Εξαρτάται από εσένα
Το σημαντικό μέρος αυτού του κανόνα είναι ότι ανεξάρτητα από το τι, τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός σου πηγαίνει προς τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σου στόχους, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Για καλύτερα αποτελέσματα, προγραμμάτισε αυτόματες μεταφορές από τον τραπεζικό λογαριασμό σου. Οι περισσότερες τράπεζες σού επιτρέπουν να ρυθμίζεις αυτόματες μεταφορές στις εφαρμογές ή τους ιστότοπούς τους. Κάνοντας αυτό, δε θα ξεχάσεις πια να αφήσεις τα χρήματα στην άκρη ή να μπεις στον πειρασμό να τα ξοδέψεις. Όσο για τα υπόλοιπα; Εκεί χρειάζεται εγκράτεια για να μπορείς να είσαι επιλεκτική στο τι και πώς ξοδεύεις.