Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις καφετιέρα φίλτρου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις καφετιέρα φίλτρου

Με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά, τη θερμοκρασία να πέφτει και τις ώρες που περνάμε στο σπίτι να αυξάνονται, δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για εκείνα τα μεσημέρια στον καναπέ από μία κούπα ζεστό καφέ φίλτρου. Ο καλός καφές όμως ξεκινά από την καφετιέρα και για να σε προλάβουμε, όχι, δεν κάνουν όλες την ίδια δουλειά -εκτός κι αν πιστεύεις π.χ. ότι έτσι έχουν τα πράγματα και με τα αυτοκίνητα. Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν στην καφετιέρα, έτσι ώστε ο καφές φίλτρου σου να είναι πάντα υπέροχος;

Μέγεθος

Ίσως κατά την αναζήτηση της ιδανικής καφετιέρας φίλτρου, το μυαλό σου να μην πάει στο μέγεθος, όμως να ξέρεις ότι πρόκειται για έναν εκ των βασικών παραγόντων στην επιλογή σου. Τι εννοούμε; Μιλάμε για μία συσκευή που θα βρίσκεται επί μονίμου βάσης στον πάγκο, το πάσο, το τραπέζι ή εν πάση περιπτώσει κάποια άλλη επιφάνεια της κουζίνας. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να μην καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο ή τέλος πάντων να είναι όσο πιο συμπαγής γίνεται.

kafetiera filtrou 1

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις το μέρος που θα την τοποθετήσεις και με μία μεζούρα ή ένα μέτρο να προσδιορίσεις τις μέγιστες διαστάσεις που μπορεί να έχει η καφετιέρα στην οποία θα καταλήξεις. Αν θες έναν οδηγό, ένα μοντέλο με διαστάσεις μικρότερες από 35x25x25 εκατ. είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Σχεδιασμός & χρώμα

Η καφετιέρα όμως δεν πρέπει να καταλαμβάνει απλώς όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο αλλά πρέπει να είναι κομψή και να ταιριάζει με την κουζίνα σου. Θυμήσου: πρόκειται για μικροσυσκευή που θα είναι σε εμφανή θέση διαρκώς. Μπορείς να επιλέξεις κάτι που να περνά απαρατήρητο, όπως π.χ. μία πρόταση σε λευκό, μαύρο ή inox χρώμα. Αν νιώθεις άνετα με κάτι πιο τολμηρό, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι που θα κάνει έντονη αντίθεση με την υπόλοιπη κουζίνα και θα ξεχωρίζει μεμιάς όπως π.χ. μία κόκκινη καφετιέρα. Όσο για το design, αν και οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες, μπορείς να πας σε κάτι μοντέρνο όπως τα μοντέλα της Philips, κάτι κλασσικό όπως αυτά της Delonghi και της Bosch ή κάτι ρετρό όπως εκείνα της Smeg. Είναι καθαρά θέμα γούστου!

Ισχύς

Ο τρόπος με τον οποίο η καφετιέρα σου ετοιμάζει τον καφέ φίλτρου είναι πολύ απλός: ζεσταίνει το νερό σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία (γύρω στους 93ο C) και κατόπιν το στέλνει να περάσει μέσα από το δοχείο με τον καφέ και το φίλτρο πριν πέσει στην κανάτα. Για να το κάνει αυτό όμως μέσα σε λίγα λεπτά (συνήθως χρειάζονται 5-8 λεπτά) απαιτείται ενέργεια. Μία τυπική καφετιέρα λοιπόν έχει ισχύ γύρω στα 1000 watt με τον αριθμό αυτό να αφορά ολόκληρη την κανάτα. Έχε υπ’ όψιν σου ότι όσο πιο πολλά φλιτζάνια καφέ ετοιμάζεις, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος/φλιτζάνι αφού πρακτικά έχοντας ζεστάνει το νερό που απαιτείται για το πρώτο, η καφετιέρα θα είναι ήδη ζεστή για τα επόμενα.

Αριθμός φλιτζανιών

Ο αριθμός των φλιτζανιών έχει να κάνει με την ποσότητα καφέ που είναι σε θέση να παρασκευάσει η καφετιέρα με ένα μόνο γέμισμά της. Τι σημαίνει αυτό; Αν βρίσκεσαι συχνά με κόσμο στο σπίτι λοιπόν, τότε ίσως να έχει νόημα να προτιμήσεις ένα μοντέλο με μεγάλο αριθμό φλιτζανιών (κάθε φλιτζάνι υπολογίζεται στα 300 ml), έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάποιοι από τους καλεσμένους σου να πρέπει να κάνουν ακόμα περισσότερη υπομονή για να πιουν τον καφέ τους. Μεγάλος αριθμός φλιτζανιών θεωρείται οποιοσδήποτε άνω του 12.

Κανάτα

kafetiera filtrou 2

Δώσε βάση στην κανάτα της καφετιέρας σου. Τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με γυάλινη κανάτα, η οποία δεν είναι κακή περίπτωση. Τουναντίον διατηρεί σε καλή θερμοκρασία τον καφέ ενώ πλένεται άνετα και στο πλυντήριο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Το ιδανικό θα ήταν η κανάτα της καφετιέρας σου να είναι τύπου θερμός, ώστε το περιεχόμενό της να παραμένει ζεστό για ακόμα περισσότερη ώρα. Κάποιες καφετιέρες διαθέτουν θερμαινόμενη πλάκα για τον σκοπό αυτό, όμως να ξέρεις ότι η εν λόγω λειτουργία απαιτεί ενέργεια.

Δεξαμενή νερού

Η δεξαμενή νερού είθισται να βρίσκεται στο πίσω μέρος μίας καφετιέρας φίλτρου -από εκεί άλλωστε αντλεί το νερό που χρειάζεται εκείνη για να παρασκευάσει τον καφέ. Οι επιλογές σου ως προς αυτή είναι δύο: σταθερή ή αφαιρούμενη. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν σταθερή δεξαμενή, ωστόσο στην αγορά θα βρεις και αρκετά με αφαιρούμενη. Τα τελευταία εκτός του ότι είναι πιο ευέλικτα στην τοποθέτηση, θα σε διευκολύνουν αρκετά και στον καθαρισμό, αφού θα είσαι σε θέση να την πλένεις άνετα στον νεροχύτη (και για να σε προλάβουμε, ναι, η δεξαμενή νερού χρειάζεται καθάρισμα πού και πού).

Ο τέλειος καφές απέχει όσο το πάτημα ενός κουμπιού

Έχοντας κατανοήσει τα παραπάνω, η επιλογή της ιδανικής καφετιέρας φίλτρου θα πρέπει να είναι πλέον εύκολη υπόθεση. Σε όποιο μοντέλο κι αν καταλήξεις, μην ξεχνάς να το καθαρίζεις συχνά: μία καθαρή μηχανή απαλλαγμένη από υπολείμματα και βρωμιές θα παραμείνει αποτελεσματική για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να θυμάσαι να τη βγάζεις από την πρίζα ή να την απενεργοποιείς εντελώς όταν δεν τη χρησιμοποιείς ώστε να μην ξοδεύεις άσκοπα ενέργεια και μη φοβηθείς να πειραματιστείς με τα διάφορα φίλτρα που κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι να βρεις εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις σου!