Απολαυστικός μπακαλιάρος σε κουρκούτι τεμπούρα με σάλτσα σκόρδου
Η τέλεια συνταγή που μας προτείνει ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου.
Μπακαλιάρος. Ένα ψάρι που αγαπάμε στην Ελλάδα και που έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε σε διάφορες εκδοχές. Πέρα από τις κλασικές και πιο παραδοσιακές όμως, υπάρχει μία συνταγή που θα μας δώσει την έμπνευση να οργανώσουμε σήμερα κιόλας ένα τραπέζι για την παρέα. Ο λόγος για τον μπακαλιάρο σε κουρκούτι τεμπούρα με σάλτσα σκόρδου που μας προτείνει ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου.
Πώς θα ετοιμάσουμε αυτήν τη γευστική συνταγή; Μπορεί να φαντάζει περίπλοκη, αλλά δεν είναι! Και στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις όλα τα υλικά που χρειάζεται να προμηθευτείς και τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις.
Τα υλικά για μπακαλιάρο σε κουρκούτι τεμπούρα με σάλτσα σκόρδου
- 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, κομμένο σε κομμάτια
Για τη σάλτσα
- 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικό» Ζωμό BIO λαχανικών
- 2 1/2φλιτζ. γάλα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- ½ κ.σ. κουρκουμά
- ½ κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 3 κ.σ. βούτυρο
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι τεμπούρα
- 1 φλιτζ. παγωμένη μπύρα
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 αβγό ολόκληρο
- 1 κρόκο αβγού
- 1 ½ φλιτζ. αλεύρι
Για τη γαρνιτούρα
- 3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι
Η προετοιμασία της συνταγής ξεκινά από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, όταν και θα βάλεις τον μπακαλιάρο σε μία λεκάνη με νερό για να ξαρμυρίσει, αφού πρώτα θα τον έχεις κόψει σε κομμάτια και εφόσον του αλλάξεις 2 με 3 φορές το νερό. Την επόμενη μέρα που θα τον μαγειρέψεις, θα τον καθαρίσεις από τα λέπια και θα τον ξεπλύνεις καλά.
Για να φτιάξεις τον χυλό, ρίχνεις σε ένα μπολ την μπύρα, το λάδι, το αλάτι, τους κρόκους, προσθέτεις το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύεις και αφήνεις το μείγμα στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες.
Έπειτα χτυπάς το ασπράδι σε μαρέγκα, τη ρίχνεις στον χυλό και ανακατεύεις ελαφρά. Τέλος, βυθίζεις τον μπακαλιάρο στο χυλό.
Στη συνέχεια, βάζεις μία κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με αρκετό λάδι να κάψει και με ένα πιρούνι παίρνεις από τον χυλό ένα-ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου και τα ρίχνεις στο τηγάνι. Αφού τηγανίσεις όλο το ψάρι, το βάζεις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Στο μεταξύ, για να κάνεις τη σάλτσα, βάζεις το γάλα να ζεσταθεί, χωρίς να βράσει. Λιώνεις το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και ρίχνεις το σκόρδο. Στη συνέχεια, ρίχνεις το αλεύρι, το πιπέρι καγιέν, τον κουρκουμά και ανακατεύεις μαζί με τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό BIO λαχανικών για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Ο συγκεκριμένος ζωμός προσφέρει πλούσια γεύση χάρη στα λαχανικά που περιέχει, είναι εμπνευσμένος από τις ανάγκες της ελληνικής κουζίνας και περιέχει επιλεγμένα, υψηλής ποιότητας συστατικά, τα οποία καλλιεργούνται με βάση τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατόπιν, ρίχνεις το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, βάζεις σε μέτρια φωτιά και αφήνεις να βράσει για 1 λεπτό ακόμη. Σερβίρεις το ψάρι σε μία πιατέλα με μαϊντανό και τη σάλτσα χωριστά, σε μπολ.
Ο πιο ιδιαίτερος μπακαλιάρος σε κουρκούτι που θα φας, είναι έτοιμος και σίγουρα, η συνταγή αυτή αποτελεί από μόνη της inspiration για ακόμη περισσότερα food occasions!