Το διάσημο κέικ σοκολάτας της γιαγιάς είναι και νηστίσιμο

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το διάσημο κέικ σοκολάτας της γιαγιάς είναι και νηστίσιμο

Το μυστικό κρύβεται σε ένα υλικό!

Οι γιαγιάδες μας είναι και ήταν οι καλύτερες μαγείρισσες, φέρνοντας εις πέρας κάθε συνταγή είτε αφορά φαγητό είτε γλυκό.

Αν κάτι έχουμε λατρέψει από τις επισκέψεις μας στο σπίτι τους είναι και το κέικ που έφτιαχναν με γεύση σοκολάτα ή ανάμεικτο. Κάπως έτσι, η Patti Dann, σύμφωνα με το vegnews.com, ανακάλυψε πως το κέικ αυτό που έφτιαχνε και η δική της γιαγιά είναι ιδανικό για vegan διατροφή, αλλά και για όσους νηστεύουν την περίοδο του Πάσχα.

Chantilly Lili: Το γλυκό της Meghan Markle εμπνευσμένο από την κόρη της

Η ιστορία πίσω από το διάσημο κέικ της γιαγιάς

Tα «τυχαία vegan» κέικ -γνωστά και ως Wacky Cakes ή Crazy Cakes- είναι αρχικά αποτέλεσμα της εποχής της ύφεσης.

Οι νοικοκυρές αντιμετώπιζαν προκλήσεις λόγω των ελλείψεων στα τρόφιμα, με τα βασικά συστατικά για το κέικ, όπως το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά, να είναι πολύ περιορισμένα. Σε τέτοιες περιόδους δυσκολιών, λοιπόν ο άνθρωπος προσαρμόζεται, και οι Αμερικανές νοικοκυρές επειδή δεν ήθελαν να στερήσουν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα το κέικ τους, έκαναν διάφορους πειραματισμούς καταλήγοντας σε μια συνταγή.

Το ξύδι ήταν ένα δημοφιλές συστατικό στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και οι αρτοποιοί χρησιμοποίησαν αυτό το συστατικό για να αντιδράσει με τη μαγειρική σόδα και να φουσκώνει το μείγμα, αντικαθιστώντας έτσι την ανάγκη για αυγά.

Η συνταγή του κέικ σοκολάτας της γιαγιάς

Δεν απαιτούν όλα τα Wacky Cakes καφέ, αλλά είναι γνωστό ότι διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των νοικοκυριών.

Η Dann έχει αλλάξει πολύ λίγα πράγματα σχετικά με αυτή την τούρτα. Εκτός από την προσθήκη λίγο περισσότερης βανίλιας και τη χρήση καφέ χωρίς καφεΐνη, η συνταγή της Dann παραμένει πιστή σε αυτήν που έφτιαχνε η γιαγιά της πριν από δεκαετίες.

Αυτό το κέικ λεμονιού είναι τόσο νόστιμο που θα το τρως από το πρωί ως το βράδυ

Τι θα χρειαστείς

Για το κέικ:

3 φλιτζάνια αλεύρι
⅔ φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι λάδι κανόλα
2 φλιτζάνια κρύος καφές
1 κουταλιά της σούπας και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ φλιτζάνι λευκό ξύδι

Για την επικάλυψη με τυρί κρέμα:
220 γρ κρέμας vegan
½ φλιτζάνι βούτυρο vegan, σε θερμοκρασία δωματίου
4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
¼ φλιτζανιού κακάο, κοσκινισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Για το κέικ προθέρμανε το φούρνο στους 325 βαθμούς. Στρώσε δύο φόρμες για κέικ με λαδόκολλα και άφησέ τες στην άκρη.

Σε ένα μπολ, πρόσθεσε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακάτεψέ τα. Πρόσθεσε το λάδι, τον καφέ και τη βανίλια και ανακάτεψε μέχρι να γίνει λείο, δηλαδή για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το ξύδι και ανακάτεψε και πάλι.

Μοίρασε ομοιόμορφα το μείγμα στα δύο ταψιά. Τοποθέτησέ τα στο φούρνο και ψήσε για 45 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι βουτύρου που βάζεις μέσα στο κέικ να βγαίνει καθαρό. Βγάλε τα στη συνέχεια από το φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν.

Για να κάνεις τη βουτυρόκρεμα χτύπησε στο μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και ανακάτεψε μέχρι να γίνει λεία η κρέμα. Προσθέστε το κακάο και τη βανίλια και ανακάτεψε ξανά σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.

Σε μια πιατέλα, τοποθετήστε μια στρώση από το κρύο κέικ. Απλώστε ⅓ της επικάλυψης από πάνω και τοποθέτησε το δεύτερο κέικ από πάνω, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο γλάσο.