Πέννες με τόνο αλά Πουτανέσκα
Υλικά
1 κιλό πέννες
3 κσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κονσέρβες τόνου σε λάδι ή νερό, καλά στραγγισμένες
6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
½ με 1 κγ ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά
Μια μεγάλη χούφτα μαύρες ελιές (Καλαμάτας), χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένες
3 κς κάπαρη, στραγγισμένη
½ κούπα λευκό ξηρό κρασί (αν χρειαστεί περισσότερο υπολογίστε με το μάτι)
1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια
2 κγ ξύσμα λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ψιλοκομμένος μαιντανός
Κόρα μπαγιάτικου ψωμιού περασμένη ελαφρά από τηγάνι ή κρουτόν
Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό, αφού ρίξετε αλάτι, βράζετε al dente τις πέννες.
Στο μεταξύ, βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά, αφήστε τα για 1-2 λεπτά, και προσθέστε τον τόνο και διαλύστε τον με το κουτάλι σας.
Προσθέστε τις ελιές και την κάπαρη, αφήστε το για ακόμη 1-2 λεπτά και προσθέστε το λευκό κρασί. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να σιγοβράσει για λιγάκι.
Αφού λιώσετε τα τοματίνια προσθέστε τα (μαζί με το ζωμό τους) στο τηγάνι.
Προσθέστε τον μαιντανό, το ξύσμα λεμονιού και το μαύρο πιπέρι και αφήστε την σάλτσα να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά ακόμα.
Για να δέσει ακόμη καλύτερα η σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές με το νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά (και να αφήσετε, φυσικά, να πάρει η σάλτσα μια βράση για να το «πιεί»)
Στραγγίζετε τις πέννες, τις πετάτε μέσα στο τηγάνι και ανακατεύετε καλά για να ενσωματωθεί η σάλτσα.
Σερβίρετε μέσα από το τηγάνι, αφού πασπαλίσετε με την κόρα ψωμιού ή τα κρουτόν (ή και τυρί για όσους επιθυμούν)