Γλυκό: τάρτα μήλου με κρέμα ζαχαροπλαστικής
Μια αυθεντική γαλλική συνταγή που θα πλημμυρίσει την κουζίνα σας με άρωμα σφολιάτας, βανίλιας και βουτύρου.
Υλικά
3 μήλα κόκκινα ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας ελαφρώς ξεπαγωμένα
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (χωρίς μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα)
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 και 1/2 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κρόκοι αυγών
1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κορν φλάουρ
15 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο
Εκτέλεση
1. Ξεκινήστε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής βάζοντας το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας (αν θέλετε βάλτε λίγο περισσότερο βανίλια) σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει (προσοχή το γάλα δεν πρέπει να βράσει).
2. Στο μεταξύ χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε ένα πυρίμαχο μπολ.
3. Σιγά σιγά προσθέστε το ζεστό μείγμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα.
4. Επιστρέψτε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά μέχρι να πήξει (μην σιγοβράσει).
5. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά.
6. Καλύψτε το μείγμα με μια διαφανή μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει καλά.
7. Βάλτε τα μήλα σε ένα μπολ, πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και περιχύστε τα με το χυμό λεμονιού. Ανακινήστε το μπολ να ανακατευτούν τα υλικά καλά.
8. Βουτυρώστε μια ορθογώνια φόρμα για τάρτα (11,5 x 34 εκατ και βάθος 2,5 εκατ). Στρώστε της τη σφολιάτα στη βάση και τα πλαϊνά και κόψτε ό,τι περισσεύει. Βάλτε τη φόρμα στην κατάψυξη για 20 λεπτά μέχρι να παγώσει.
9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
10. Πάνω από τη σφολιάτα απλώστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και από πάνω στρώστε σε δύο σειρές τις φέτες μήλου (η μία να καλύπτει ελαφρά την άλλη). Περιχύστε με τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ των μήλων.
11. Ψήστε για 25 λεπτά, αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήστε για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να αποκτήσει το γλυκό σας ένα χρυσαφένιο χρώμα.
12. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι την μαρμελάδα και 3 κουταλάκια του γλυκού νερό. Αφήστε το μείγμα σας να βράσει πάνω από χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
13. Απλώστε μια λεπτή στρώση μαρμελάδας πάνω από τα μήλα.
14. Βάλτε το γλυκό σας στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Βγάλτε το, κόψτε το και σερβίρετε μετά από 15 λεπτά.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκό: τάρτα φρούτων με μασκαρπόνε
Γλυκό: crumble μήλου με κόκκινο κρασί χωρίς πολλά λιπαρά