Φερμουάρ: η εφεύρεση που (κυριολεκτικά) μας ενώνει

Φερμουάρ: η εφεύρεση που (κυριολεκτικά) μας ενώνει

Η πατέντα του αυτόματου, συνεχόμενου κλεισίματος που άλλαξε τη ζωή μας.

Μέχρι τη δεκαετία του 30 κανένας σχεδιαστής μόδας δεν είχε σκεφτεί να αξιοποιήσει τη χρησιμότατη ευρεσιτεχνία. Τα φορέματα, οι φούστες και τα παντελόνια έκλειναν με κουμπιά και κόπιτσες ώσπου η Elsa Schiaparelli όχι μόνο να ενώσει με φερμουάρ για πρώτη φορά δύο κομμάτια ύφασμα, αλλά και να τα χρησιμοποιήσει ως διακοσμητικά στοιχεία τοποθετώντας τα στο εξωτερικό των δημιουργιών της αντί να τα κρύβει. Η ιδέα της αγκαλιάστηκε από τον κόσμο της μόδας σύσσωμο και δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ.

Την πατέντα του «αυτόματου, συνεχόμενου κλεισίματος υφάσματος» είχε εμπνευστεί ο Elias Howe (στον οποίο χρωστάμε επίσης την πολύ πολύ σπουδαία ραπτομηχανή) και το δίπλωμα για την ευρεσιτεχνία του το έλαβε το 1851. Μόνο που έχοντας βολευτεί στην επιτυχία της ραπτομηχανής του δεν προσπάθησε να το προωθήσει στην αγορά. 44 χρόνια αργότερα ο Whitcomb Judson εξελίσσοντας την πρώιμη συσκευή του Howe κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση ως εφευρέτης του φερμουάρ-αν και λανθασμένα.

Η εξελιγμένη δημιουργία του έκανε το ντεμπούτο της το 1893 στην Διεθνή Έκθεση του Σικάγο αλλά λίγη προσοχή κέρδισε τότε. Χρειάστηκε η συμβολή ενός ακόμα ανθρώπου, του ηλεκτρολόγου μηχανικού Gideon Sunback, επικεφαλής σχεδιαστή της εταιρίας Universal Fastener Company (μετέπειτα Talon Zipper), που τον Δεκέμβριο του 1913 παρουσίασε το φερμουάρ στην τελική μορφή του. Η προέλευση του ονόματος προέρχεται, πιθανόν, από το θόρυβο (βούισμα) που κάνει ο ρυθμιστής ολισθαίνοντας στα δόντια.

extra info: Τα περισσότερα φερμουάρ φέρουν χτυπημένα τα γράμματα YKK πάνω τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των φερμουάρ κατασκευάζονται από την εταιρία YKK co. η οποία ιδρύθηκε στο Τόκιο το 1935 και ονομαζόταν αρχικά Yoshida Kogyo Kabushililaisha. Η εταιρία σήμερα διαθέτει περισσότερες από 80 θυγατρικές και παραπάνω από 200 εργοστάσια σε πάνω από 60 χώρες στον κόσμο.