Mondrian Dress: Όταν η τέχνη συνάντησε τη μόδα
Στα 60's τα έργα τέχνης τα φορούσαν κιόλας και ο Yves Saint Laurent έφερε την τέχνη στη μόδα.
Τα σύνορα της μόδας με την τέχνη δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σαφή. Το 1965 ο Yves Saint Laurent έδωσε τη δική του ερμηνεία στον σύγχρονο δυτικό κόσμο και έριξε μια ακόμα κλωτσιά στα όρια ανάμεσα στη ζωγραφική και την υψηλή ραπτική παρουσιάζοντας το Mondrian φόρεμά του.
Το όνομα της ιδιαίτερα κομψής και pop δημιουργίας του -παρά την σαφή έλλειψη αισθησιασμού στη φόρμα της- τα λέει, βεβαίως, όλα. Εμπνευσμένο από τον μοντερνιστή Ολλανδό ζωγράφο Pietr Mondrian, του οποίου οι γραμμικοί πίνακες έγιναν μέσα στα χρόνια συνώνυμοι με κάθε τι μοντέρνο, το φόρεμα Mondrian είχε το ίδιο γεωμετρικό design. Φόρμα αυστηρή, εξίσου γραμμική, με στόχο να κρύψει τις καμπύλες του γυναικείου σώματος αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την προσωπικότητα του θηλυκού σώματος.
Το Mondrian φόρεμα φορέθηκε πολύ, σε πολλές παραλλαγές του, στα 60's αλλά και αργότερα, όταν η φόρμα και το γραμμικό/ γεωμετρικό μοτίβο διατηρήθηκε αλλά βάφτηκε και σε άλλους τόνους και χρώματα και απέδειξε πως η τέχνη δεν είναι μόνο για να θαυμάζεται ή να προκαλεί συναισθήματα αλλά για να φοριέται κιόλας -με παρεμφερή αποτελέσματα.