Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σου

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σου

Η διατροφή που ακολουθείς, συνήθειες όπως το κάπνισμα, η άσκηση, ακόμα και το πόσο συχνά κάνεις σεξ, μπορούν να παίξουν ρόλο στο πόσο εύκολα θα γίνεις μαμά, κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Η φροντίδα της γονιμότητάς μας ως γυναίκες, οφείλει να μπει στη ζωή μας από νωρίς. Στο πλαίσιο της ευεξίας και της καλύτερης ζωής που προσπαθούμε να επιτύχουμε, οφείλουμε να σκεφτούμε και το πώς θα διευκολύνουμε – κατά κάποιον τρόπο – τη διαδικασία, όταν θελήσουμε να αποκτήσουμε παιδιά. Η επιστήμη σήμερα, που έχει εντρυφήσει στα ζητήματα γονιμότητας, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, που μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τη γονιμότητά σου, είτε συμβαίνουν παράλληλα με την προσπάθειά σου να μείνεις έγκυος, είτε όχι.

Η διατροφή που ακολουθείς, συνήθειες όπως το κάπνισμα, η άσκηση, ακόμα και το πόσο συχνά κάνεις σεξ, μπορούν να παίξουν ρόλο στο πόσο εύκολα θα γίνεις μαμά, κάποια στιγμή στη ζωή σου.

Διατροφή: Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας επίτευξης εγκυμοσύνης, η διατροφή σου είναι καλό να περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και βιταμίνη D, διότι οι ανεπάρκειες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με παρατεταμένους έμμηνους κύκλους (και επομένως λιγότερο συχνή ωορρηξία), αλλά και αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών: Πολλά φυτοφάρμακα μπορεί να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα και να διαταράξουν τον έμμηνο κύκλο. Αν και οι περισσότερες έρευνες γι’ αυτό αφορούν την επαγγελματική έκθεση σε φυτοφάρμακα, μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction έδειξε ότι και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων – επομένως και οι άντρες οφείλουν να προσέχουν τη δική τους γονιμότητα, προκειμένου στο μέλλον, ως μέλος ζευγαριού, να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά.

1686658104587-259963608-image003.jpg

Αλκοόλ: Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αλκοόλ με τη μειωμένη ικανότητα εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να βλάψει και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επέμβει στη διαδικασί εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Κάπνισμα: Οι τοξίνες του τσιγάρου βλάπτουν τα ωάρια και επεμβαίνουν στη γονιμοποίηση και στη διαδικασία εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Επιπλέον, προκαλούν πρόωρη γήρανση των ωοθηκών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ωοθηκική λειτουργία μιας 35χρονης καπνίστριας μπορεί να είναι εφάμιλλη με εκείνη μιας 42χρονης γυναίκας, δηλαδή η 35χρονη μπορεί είναι πολύ λιγότερο γόνιμη από το αναμενόμενο για την ηλικία της.

Καφεΐνη: Η κατανάλωση καφεΐνης στο διάστημα που προσπαθείς να μείνεις έγκυος και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου μπορεί να καθορίσει τόσο τη σύλληψη όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου. Η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του γυναικείου φύλου και αυξάνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται έως ότου επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Ένα ή το πολύ δύο φλιτζάνια καφές (περίπου 200 mg καφεΐνης) την ημέρα θεωρούνται αρκετά.

Σωματικό βάρος: Τόσο οι γυναίκες με περιττά κιλά, όσο και οι λιποβαρείς, υπονομεύουν τη γονιμότητά τους. Το περίσσιο σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία, με συνέπεια τον ακανόνιστο έμμηνο κύκλο και τις μειωμένες πιθανότητες εγκυμοσύνης. Αντίστοιχα, το λιγοστό σωματικό λίπος μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να εξασφαλίσει την ωορρηξία κάθε μήνα ή για να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη, μετά τη σύλληψη.

Σταθερό ωράριο εργασίας: Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 120.000 γυναίκες έδειξε πως όσες είχαν κυλιόμενο ωράριο εργασίας, είχαν κατά 80% περισσότερα προβλήματα γονιμότητας απ’ ό,τι οι συνομήλικές τους με σταθερές ώρες εργασίας, ακόμα κι αν αυτές ήταν πάντοτε τη νύχτα.

Σεξουαλική επαφή: Έρευνες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν πιο προβλέψιμο έμμηνο κύκλο και πιο φυσιολογική ωορρηξία απ’ ό,τι όσες κάνουν σεξ σποραδικά. Μία θεωρία είναι ότι το σπέρμα του άνδρα περιέχει ορμόνες που επηρεάζουν ευνοϊκά το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και μία άλλη ότι το τακτικό σεξ διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων στη γυναίκα.

Κολπικές πλύσεις: Οι πλύσεις εξολοθρεύουν τα φυσιολογικά, προστατευτικά βακτήρια του κόλπου, διαταράσσοντας την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και αυξάνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας (τα συμπτώματά της είναι μια άσχημη μυρωδιά και πρασινωπό έκκριμα από τον κόλπο). Η εμμένουσα βακτηριακή κολπίτιδα, που δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά, σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και αυξημένο κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας.

1686658113671-933744097-image005.jpg

Κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα, πάνω από όλα, οφείλει να προσέχει τον εαυτό της και να διατηρεί την ηρεμία της. Εάν βρίσκεσαι στη διαδικασία να αποκτήσεις μωρό αλλά δυσκολεύεσαι, τότε όσο πιο άμεσα απευθυνθείς σε ειδικό γυναικολόγο, τότε τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ό,τι συμβαίνει και να αποκτήσεις το παιδάκι που τόσο επιθυμείς!