Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά;
Τα παιδιά έχουν ένα χάρισμα μοναδικό: μπορούν να ονειρευτούν.
Τα παιδιά κουβαλούν έναν κόσμο ισχυρό μα αδιαμόρφωτο, έναν κόσμο φανταστικό γεμάτο έντονα συναισθήματα και αληθινές επιθυμίες. Καθώς, όμως, τα χρόνια περνούν, αναπτύσσεται και καλλιεργείται έντονα η πεποίθηση πως οι γνώσεις είναι σημαντικότερες από τη φαντασία.
Μπορείς όμως να αναλογιστείς έναν κόσμο χωρίς φαντασία;
Οι άνθρωποι θα ήμασταν καταδικασμένοι να κάνουμε διαρκώς τα ίδια πράγματα, χωρίς καμία εξέλιξη, χωρίς καμία ανακάλυψη, χωρίς καμία πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο, που όταν κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν τι πρέπει να κάνει για να το βοηθήσει το παιδί της να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας, της απάντησε απλά:
«Να του λέτε παραμύθια!»
«Κι όταν μεγαλώσει κι άλλο; Ύστερα;» τον επέμεινε.
Κι ενώ ήταν σίγουρη πως θα της παρέθετε μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους επιστημονικών βιβλίων προσαρμοσμένων για παιδιά, εκείνος επέμεινε: «Κι άλλα παραμύθια!»
Ο Αϊνστάιν δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να επισημαίνει πως το δώρο της φαντασίας έπαιξε πολύ σπουδαιότερο στην εξέλιξή του από την ίδια τη γνώση και τη θετικιστική σκέψη. Του άρεσε να μιλά για την ευεργετική επίδραση που είχαν πάνω του τα παραμύθια που του διάβαζε η μητέρα του όταν ήταν μικρός και δεν παρέλειπε να συμπληρώνει πως της ήταν ευγνώμων γι’ αυτό.
Όσο για το τι προσφέρουν τα παραμύθια, η συγγραφέας Λιάνα Δανεζάκη μας εξηγεί ότι τα παραμύθια:
• Εμπεριέχουν ήρωες με τους οποίους το παιδί μπορεί να ταυτιστεί.
• Το βοηθούν να διαχειριστεί ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού του.
• Καλλιεργούν την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στον ενήλικο και το παιδί.
• Λειτουργούν θεραπευτικά.
• Το καλό που θριαμβεύει, ο ήρωας που στο τέλος νικά τους δράκους, το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», προσφέρει σε κάθε παιδί την υπόσχεση πως κι εκείνο με τη σειρά του μπορεί να υπερνικήσει προβλήματα κι εμπόδια που στα μάτια του φαντάζουν άλυτα κι ανυπέρβλητα.
• Είναι παράγοντες εξέλιξης των λαών, ενω κουβαλούν παραδόσεις.
Τόλμησε να βουτήξεις στην παραδοξότητα των θρύλων και των παραμυθιών. Τα παραμύθια, άλλωστε, δεν είναι μόνο για παιδιά. Ωφελούν κι εμάς τους μεγάλους. Αν έχεις ξεχάσει πώς να ονειρεύεσαι θα στο θυμίσουν κι αν για καλή σου τύχη, είσαι από αυτούς που δεν ξέχασαν ποτέ τον τρόπο, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για να το μάθεις κι εσύ στα παιδιά σου.
Δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η ανάγνωση ιστοριών να γίνει μια ευχάριστη συνήθεια, που θα ξεκουράσει κι εσένα και τα παιδιά σου από τις πιέσεις της καθημερινότητας και μην κολλάτε οικογενειακώς στο tablet ή το κινητό!
«Θυμήσου πως η δύναμη των παραμυθιών είναι αυτή που μας δείχνει δρόμους, εκεί που πρώτα βλέπαμε μονάχα αδιέξοδα», τονίζει η ειδικός!
Eυχαριστούμε την Λιάνα Δενεζάκη, Συγγραφέας- Εικονογράφος, συνεργάτης στο Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης (www.aiecollege.gr).