Υπάρχουν εξωγήινοι; Η ζωή εκτός Γης έγινε trend και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει

 Άρτεμις Σκούφου
Υπάρχουν εξωγήινοι; Η ζωή εκτός Γης έγινε trend και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει
Pexels

Στο αν υπάρχουν εξωγήινοι, οι επιστήμονες απαντούν με σιγουριά «ναι» κι ένα φεγγάρι πέντε φορές λαμπρότερο από το δικό μας περιμένει να το ανακαλύψουμε. 

Οι ειδικοί λένε «τους βρήκαμε» και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από ομάδα επιστημόνων που ερεύνησε το θέμα και σύμφωνα με τον βρετανό ακαδημαϊκό Simon Holland έχει την πρώτη επιβεβαιωμένη απόδειξη ύπαρξης εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.

Όμως αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί δεν είναι μόνο η δήλωση του Simon Holland για τους εξωγήινους. Τι καινούργιου υπάρχει εκτός Γης που δεν του έχουμε δώσει αρκετή σημασία;

Αντίστροφη μέτρηση για την εύρεση εξωγήινης ζωής

Ένα διαστημόπλοιο πρόκειται να εκτοξευθεί από τη Φλόριντα για το «κυνήγι» ενδείξεων εξωγήινης ζωής. Ο προορισμός του είναι το Europa, ένα μυστηριώδες φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον Δία. Κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του θα μπορούσε να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός με διπλάσια ποσότητα νερού από τη Γη.

Το διαστημόπλοιο Europa Clipper θα προσπαθήσει να αλλάξει τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη ζωή στο ηλιακό σύστημα, αλλά αυτό δε θα γίνει πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τη NASA, το Europa Clipper είναι η πρώτη αποστολή που σχεδιάστηκε για τη λεπτομερή μελέτη του φεγγαριού Europa του Δία. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα συστατικά για τη ζωή μπορεί να υπάρχουν εκεί αυτή τη στιγμή. Το διαστημικό σκάφος θα διανύσει 1,8 δισεκατομμύρια μίλια (2,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) για να φτάσει στον Δία τον Απρίλιο του 2030. Θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία και θα πραγματοποιήσει 49 προσπάθειες να πλησιάσει και να φτάσει στο Europa.

5 + 1 ταινίες για εξωγήινους που θα θέλαμε να δούμε παρέα με τον διοικητή της NASA

Ένα φεγγάρι πέντε φορές λαμπρότερο από το δικό μας

Η προετοιμασία αυτής της αποστολής γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά το Europa Clipper καθυστέρησε την εκκίνησή του την τελευταία στιγμή λόγω του τυφώνα Milton που έπληξε τη Φλόριντα την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε εσωτερικό χώρο για να προστατευτεί, αλλά αφού έλεγξαν την εξέδρα εκτόξευσης, οι μηχανικοί έδωσαν το πράσινο φως για την απογείωση στις 14 Οκτωβρίου.

«Αν ανακαλύψουμε ζωή τόσο μακριά από τον Ήλιο, αυτό θα υποδηλώνει μια ξεχωριστή προέλευση της ζωής από τη Γη», λέει ο Mark Fox-Powell, πλανητικός μικροβιολόγος στο Open University.

Σε απόσταση 628 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, το Europa είναι λίγο μεγαλύτερο από το φεγγάρι μας, αλλά εκεί τελειώνει η ομοιότητα.

Αν βρισκόταν στον ουρανό μας, θα έλαμπε πέντε φορές πιο έντονα, επειδή ο πάγος του νερού θα αντανακλούσε πολύ περισσότερο το ηλιακό φως.

Ο παγωμένος φλοιός του έχει πάχος έως και 25 χιλιόμετρα και κάτω από αυτόν θα μπορούσε να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού. Μπορεί επίσης να υπάρχουν χημικές ουσίες που είναι τα συστατικά για τη δημιουργία ζωής.

Κι αν οι εξωγήινοι κόσμοι είναι διαφορετικοί, αυτό τι αλλάζει;

Έχουμε συνηθίσει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτός ο διαχωρισμός με βάση τον ήλιο και τις ώρες, έχει βοηθήσει στο να ανθίσει ζωή στη Γη. Όμως, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως θα ισχύει και στον κόσμο που ζουν εξωγήινοι.

Κοιμούνται οι εξωγήινοι; Μπορεί να θεωρείς τον ύπνο δεδομένο, αλλά η έρευνα δείχνει ότι πολλοί πλανήτες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν ζωή δεν έχουν κύκλο ημέρας-νύχτας. Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά υπάρχουν οργανισμοί που ζουν στους βιότοπους της Γης χωρίς φως, βαθιά στο υπέδαφος ή στον πυθμένα της θάλασσας, οι οποίοι μας δίνουν μια ιδέα για το πώς μπορεί να είναι η εξωγήινη ζωή χωρίς ημερήσιο κύκλο.

Άλλωστε, υπάρχουν δισεκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες στον γαλαξία μας, ο οποίος έχει μεταξύ 100 και 400 δισεκατομμυρίων άστρων. Επίσης, υπάρχουν πλανήτες που έχουν μόνο τη δυνατότητα να φιλοξενούν υγρό νερό. Δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν κάποιος από αυτούς έχει όντως νερό, πόσο μάλλον ζωή.

Αυτή η συνειδητοποίηση για τη ζωή που μπορεί να υπάρχει εκεί έξω, εκτός δηλαδή του πλανήτη μας, σημαίνει μόνο ένα πράγμα σίγουρα, ότι θα μας εκπλήξει.

Οκτώ μήνες «εγκλωβισμένοι» στο διάστημα. Τύχη ή ατυχία;

Η εξωγήινη ζωή έχει γίνει trend πριν καν αποδειχθεί επίσημα

Τις τελευταίες ώρες στη Google και το Χ, οι εξωγήινοι έχουν γίνει trend χωρίς να το θέλουν και χωρίς στην πραγματικότητα να το επεδίωξαν οι ίδιοι.

sxolio-x.jpg
x.jpg
DPG Network