Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία - Δεν θα φύγει ποτέ από τη ζωή μας
Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή, όμως, με τα έργα του και τη σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε θα είναι πάντα στην ψυχή μας.
Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη.
Μίκης Θεοδωράκης: 96 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας- Οι επιτυχίες του που πάντα σιγοτραγουδάμε
Η μυθιστορηματική ζωή του Μίκη Θεοδωράκη
Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς, σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, που έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη μουσικής και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην κουλτούρα και τα ακούσματα που καθόρισαν γενιές και γενιές.
Ο πατέρας του ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, γι' αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, το Αργοστόλι, την Πάτρα, τον Πύργο και την Τρίπολη.
Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν οι ψαλμωδίες της ορθόδοξης εκκλησίας, στις οποίες έπαιρνε μέρος σαν ψάλτης.
Τη διετία 1937-1939 άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα βιολιού στο Ωδείο Πατρών και δημιούργησε τα πρώτα του τραγούδια, συνθέσεις που βασίστηκαν σε στίχους των Σολωμού, Παλαμά, Δροσίνη και Βαλαωρίτη, τους οποίους έβρισκε άλλοτε στα σχολικά βιβλία και άλλοτε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του.
Η πρώτη του συναυλία δεν άργησε. Σε ηλικία 17 ετών, ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε το έργο του «Κασσιανή» στην Τρίπολη με τη μετακόμισή του στην Αθήνα να ακολουθεί.
Εκεί, ξεκινάει μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και έρχεται σε επαφή με την έντεχνη ευρωπαϊκή μουσική. Ως εκείνη την εποχή, είχε επηρεαστεί από τη βυζαντινή μουσική, είχε σχηματίσει χορωδία και είχε συνθέσει τραγούδια και κομμάτια για βιολί και πιάνο.
Από το 1954 μέχρι το 1957 σπούδασε στο Παρίσι, ενώ το 1960, που επέστρεψε στην Ελλάδα, είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του για τη μουσική πορεία του.
27 Ιανουαρίου 1968 ο Μίκης Θεοδωράκης στην αγκαλιά των παιδιών του (Μαργαρίτα και Γιώργος)
Τα πρώτα ποιήματα και οι πρώτες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη
Λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μίκης Θεοδωράκης ανακάλυψε τη μεγάλη αγάπη του για τη μουσική και ξεκίνησε σιγά-σιγά να συνθέτει.
Το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) εξορίστηκε πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις, όμως, δεν ήταν ικανές να σταματήσουν τον δημιουργικό του οίστρο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθετε έργα κλασικής μουσικής και στην εξορία με το πρώτο του έργο να παρουσιάζεται σε αθηναϊκό θέατρο τον Μάρτιο του 1950.
Τα τραγούδια που μας σημάδεψαν
Στην 60χρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και φυσικά μουσική για τον κινηματογράφο.
Είναι ο άνθρωπος πίσω από το συρτάκι του Ζορμπά, που έκανε την Ελλάδα γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και εκείνος που το 2000 προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης.
Το 1958, ενώ περιμένει τη σύζυγό του στο αυτοκίνητο, διαβάζει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου κι επί τόπου μελοποιεί τα πρώτα οκτώ ποιήματα. Το 1960 έγινε ηχογράφηση για πρώτη φορά με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, τότε, αποφάσισε με τη μουσική του να πειραματιστεί με τους λαϊκούς ρυθμούς, τα λαϊκά όργανα, τους λαϊκούς τραγουδιστές και την ποίηση των κορυφαίων εκπροσώπων της γενιάς του '30. Μουσικά έργα, όπως τα «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Επιφάνεια», «Μαουτχάουζεν», «Άξιον Εστί» είναι που έκαναν τον Μίκη τον συνθέτη του λαού.
Στην Αθήνα, 21 Αυγούστου 1974
Βραβεία και διακρίσεις
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων και με πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο ειρήνης «Λένιν» της Σοβιετικής Ένωσης (1983), το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος που του απονεμήθηκε στις 24 Ιουλίου 1995 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, καθώς και το παράσημο του αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μάρτιος 1996).
Στις 27 Μαΐου 1996 το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αναγόρευσε «ομοθύμως» επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και τον Μάρτιο του 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Τον Ιούλιο του 2002 τιμήθηκε με το γερμανικό μουσικό βραβείο «Έριχ Κόρνγκολντ» και τον Μάιο του 2005 με το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και την UNESCO.
Ακόμη, τον Μάρτιο του 2007 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2013 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον εξέλεξε επίτιμο μέλος της και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης παντρεύτηκε το 1953 τη γιατρό, Μυρτώ Αλτίνογλου, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαργαρίτα και τον Γιώργο.
Photos: AP Images