Ιρανή φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της ενάντια στο καθεστώς κι έγινε σύμβολο κατά της καταπίεσης

Άρτεμις Σκούφου
Ιρανή φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της ενάντια στο καθεστώς κι έγινε σύμβολο κατά της καταπίεσης
Unsplash

Ιρανή φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περιφερόταν με τα εσώρουχα στην πανεπιστημιούπολη, καθώς νωρίτερα παρενοχλήθηκε από πολιτοφυλακή του καθεστώτος. Από τότε αγνοείται. Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος λέγεται ότι φοβούνται νέο γύρο διαδηλώσεων όπως το 2022 μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini. 

Μια Ιρανή φοιτήτρια γδύθηκε, αφήνοντας πάνω της μόνο τα εσώρουχά της στην πανεπιστημιούπολη του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθεί για μια επίθεση εναντίον της από την παραστρατιωτική πολιτοφυλακή του IRGC, γνωστή ως Basij, επειδή φέρεται να φορούσε ακατάλληλα το υποχρεωτικό χιτζάμπ.

Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την Ιρανή φοιτήτρια να κάθεται δίπλα σε μια σκάλα σε υπαίθριο χώρο του πανεπιστημίου, αργότερα να περπατάει στο πεζοδρόμιο και να διασχίζει το δρόμο πριν περικυκλωθεί από δυνάμεις ασφαλείας και φαίνεται να σπρώχνεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Ιnterview: Ένας Ιρανός φωτογράφος απαθανατίζει τη βιαιότητα του καθεστώτος με κίνδυνο της ζωής του

Ιρανή φοιτήτρια έμεινε με τα εσώρουχά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η μη χρήση χιτζάμπ αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με βάση τον νόμο του ιρανικού καθεστώτος που βασίζεται στη Σαρία. Ο νόμος εποπτεύεται από μια ομάδα κρούσης γνωστή ως αστυνομία ηθικής, η οποία περιπολεί γύρω από τις πόλεις. Στα πανεπιστήμια, οι φοιτήτριες παρακολουθούνται για το υποχρεωτικό χιτζάμπ από δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται μέσα στις σχολές.

Η Ιρανή φοιτήτρια που ακούει στο όνομα Ahoo Daryaei επικρίθηκε ότι δε φορούσε το χιτζάμπ της όπως θα έπρεπε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νόμους έβγαλε τα ρούχα και έμεινε με τα εσώρουχα.

Το βίντεο με την άγνωστη γυναίκα να περπατάει με τα εσώρουχα έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας αξιωματούχος του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε τη σύλληψη της φοιτήτριας, η οποία έκτοτε αγνοείται.

«Μετά από μια άσεμνη πράξη από μια φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης επενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το κανάλι Telegram της ιρανικής εφημερίδας Farhikhtegan, η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό κέντρο.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος ζητά απαντήσεις για το τι συνέβη στην Ιρανή γυναίκα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι και οι ακτιβιστές που την επαινούν για το «θάρρος» και την «αντίστασή» της, κοινοποιώντας το βίντεο με το hashtag «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», ένα σύνθημα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν.

Αντιδρώντας στην απόφαση του καθεστώτος να μεταφέρει τη γυναίκα σε ψυχιατρική κλινική, ένας λογαριασμός στο Χ έγραψε ότι η γυναίκα «δεν είναι τρελή», γράφοντας: «Το κορίτσι δεν είναι τρελό. Δεν είχε κανένα όπλο για να αντισταθεί εκτός από το σώμα της».

Όλο και περισσότερες γυναίκες αντιδρούν

Οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια αντιδρούν όλο και περισσότερο στους νόμους που επιβάλλουν τη χρήση μαντίλας, ειδικά έπειτα από τις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα τον Σεπτέμβρη του 2022.

Τότε, οι διαμαρτυρίες ήρθαν σε συνέχεια του τραγικού θανάτου της Mahsa Amini, μιας νεαρής Ιρανής, η οποία τέθηκε υπό ηθική κράτηση από την αστυνομία επειδή φέρεται να μην συμμορφώθηκε πλήρως με τους κανόνες του χιτζάμπ. Ο θάνατος της 22χρονης κοπέλας προκάλεσε τις μακροβιότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Iran ProtestsΔιαμαρτυρία για τον θάνατο της Mahsa Amini. AP Photo/Markus Schreiber

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις αυτές και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πάνω από 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Από τότε, από τον θάνατο της Amini, έχει πυροδοτηθεί το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», προκαλώντας διαμαρτυρίες και συσπειρώνοντας όλες τις γενιές και τα φύλα στους δρόμους να αγωνίζονται για την απελευθέρωση από ένα βίαιο καθεστώς.