Το hack με το μαξιλάρι και μερικά ακόμα top tips για να παραμείνεις δροσερή στις υψηλές θερμοκρασίες

Το hack με το μαξιλάρι και μερικά ακόμα top tips για να παραμείνεις δροσερή στις υψηλές θερμοκρασίες

Καθώς οι θερμοκρασίες είναι σταθερά στα ύψη πολλοί από εμάς παλεύουμε να κοιμηθούμε καλά και ποιοτικά. Δύσκολο project. 

Από τον Απρίλιο, η Ελλάδα βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα. Δυστυχώς, πολλά ελληνικά σπίτια δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι εσωτερικοί χώροι να γίνονται αποπνικτικοί. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό στην κρεβατοκάμαρα, όπου η υπερβολική ζέστη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να επηρεάσει την ευεξία μας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα:

Κοιμήσου γυμνή:

Απαλλάξου από τις πιτζάμες και κοιμήσου γυμνή, αν είναι δυνατόν. Αν έχεις την τάση να ιδρώνεις, σκέψου να στρώσεις μια πετσέτα θαλάσσης πάνω από το κρεβάτι και τα μαξιλάρια σου για να προστατέψεις τα κλινοσκεπάσματά σου.

Άνοιξε τα παράθυρά σου:

Αν είναι δυνατόν, άνοιξε πολλά παράθυρα σε διαφορετικές πλευρές του σπιτιού σου για να επιτρέψεις στον αέρα να κυκλοφορήσει. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι σκόπιμο αν ζεις σε ένα ισόγειο διαμέρισμα ή υπόγειο λόγω αυξημένου κινδύνου διάρρηξης. Αν ο θόρυβος από τον δρόμο είναι ανησυχητικός, σκέψου να φορέσεις ωτοασπίδες - απλά βεβαιώσου ότι μπορείς ακόμα να ακούσεις το ξυπνητήρι σου το πρωί.

Κάνε ένα χλιαρό ντους πριν τον ύπνο:

Ένα χλιαρό ντους πριν πέσεις στο κρεβάτι μπορεί να σε βοηθήσει να δροσιστείς. Είναι καλύτερο να αποφύγεις ένα παγωμένο ντους, καθώς το σώμα σου θα αντισταθμίσει στη συνέχεια αυξάνοντας τη θερμοκρασία σου. Ξεκίνα με ένα ντους που έχει ρυθμιστεί στη φυσιολογική σου θερμοκρασία, ώστε να μην είναι πολύ σοκ, και στη συνέχεια χαμήλωσέ τη σταδιακά μέχρι να είναι χλιαρό ή δροσερό, αλλά μην το κάνεις παγωμένο.

Αγόρασε έναν ανεμιστήρα:

Σκέψου να αγοράσεις έναν ανεμιστήρα. Ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας στο δωμάτιο μπορεί να φυσήξει δροσερό αέρα πάνω σου. Ενώ αυτοί οι ανεμιστήρες σπάνια είναι αθόρυβοι, θα συνηθίσεις τον θόρυβο μετά από λίγο. Οι επιστήμονες του ύπνου έχουν πει ότι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας είναι η πιο λογική επιλογή για να κοιμηθείς μια ζεστή νύχτα.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα μπορούσες να εξετάσεις την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα οροφής.

Το κλαμπ των 5 π.μ. που αποτελεί συνήθεια των influencers της Gen Z μπορεί να βλάψει την υγεία

Μην χρησιμοποιείς πολύ ζεστό νερό:

Αποφύγε την υπερβολική χρήση του διακόπτη ζεστού νερού. Αν δεν έχεις ήδη έναν συνδυασμένο λέβητα που θερμαίνει το νερό όπως το χρειάζεσαι, μείωσε το χρόνο που λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης νερού σου. Μια δεξαμενή ζεστού νερού στον επάνω όροφο θα εκπέμπει θερμότητα, ακόμη και με καλή μόνωση, και θα ζεστάνει ακόμη περισσότερο αυτό το μέρος του σπιτιού. Τα χλιαρά ντους θα πρέπει να σημαίνουν ότι χρειάζεσαι πολύ λιγότερο ζεστό νερό από το συνηθισμένο, οπότε προσαρμόστε το χρονοδιακόπτη σου ανάλογα.

Με αυτόν τον καιρό, ένα άτομο δεν θα πρέπει να χρειάζεται να έχει το ζεστό νερό ανοιχτό για περισσότερο από μία ώρα τη νύχτα - πιθανότατα θα είναι ακόμα ζεστό το πρωί όταν σηκωθείς.

Χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ πάπλωμα - ή καθόλου:

Χρησιμοποίησε ένα καλοκαιρινό πάπλωμα με χαμηλότερη βαθμολογία tog ή εγκατάλειψε το πάπλωμα εντελώς και επέλεξε ένα λεπτό βαμβακερό σεντόνι, το οποίο θα απορροφήσει τον ιδρώτα. Στρώσε το σεντόνι πάνω από το κρεβάτι και κοιμήσου από πάνω - μπορείς πάντα να το τυλίξεις γύρω σου κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών, πιο δροσερών τμημάτων της νύχτας.

Αναποδογύρισε το μαξιλάρι σου:

Κάθε τόσο, αναποδογύρισε το μαξιλάρι σου, ώστε να ακουμπάς το κεφάλι σου στην πιο δροσερή πλευρά.

Μπλόκαρε τον ήλιο:

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κράτα τα στόρια, τις κουρτίνες ή τα παντζούρια κλειστά στην πλευρά του σπιτιού όπου λάμπει ο ήλιος.

Έχε παγωμένο νερό πρόχειρο:

Τοποθέτησε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό κοντά στο κρεβάτι σου, ώστε να μπορείς να πιεις μια γουλιά αν ξυπνήσεις νιώθοντας ζέστη ή αφυδατωμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χρησιμοποίησε ένα κρύο πανί:

Σε ακραίες θερμοκρασίες, ή για όσους υπερθερμαίνονται πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν, αντικείμενα εμποτισμένα σε κρύο νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς.

Βούτηξε ένα πανί (πετσέτα προσώπου) σε κρύο νερό, στράγγιξέ το και στη συνέχεια άπλωσέ το στο εκτεθειμένο δέρμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν παραδεχτεί ακόμη και ότι φορούν βρεγμένες κάλτσες ή ένα βρεγμένο μπλουζάκι στο κρεβάτι - στράγγιξέ τα πρώτα, φυσικά. Μια άλλη επιλογή είναι να βουτήξεις ένα σεντόνι σε κρύο νερό, να στραγγίξεις το επιπλέον νερό και να το απλώσεις πάνω σου, ενώ άλλοι συνιστούν να βάλεις τις μαξιλαροθήκες και το σεντόνι στην κατάψυξη όλη την ημέρα.

Ψέκασε τον εαυτό σου:

Γέμισε ένα μπουκάλι ψεκασμού με κρύο νερό για να ψεκάζεις τον εαυτό σου ενώ είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι.

Φέρε μια παγοκύστη στο κρεβάτι:

Πάρε μια παγοκύστη στο κρεβάτι, τυλιγμένη σε μια μαξιλαροθήκη, και βάλε τα πόδια ή το σώμα σου πάνω της με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσες ένα μπουκάλι ζεστού νερού.

Άνοιξε την πόρτα της σοφίτας:

Μια άλλη συμβουλή για να διατηρήσεις τους επάνω ορόφους δροσερούς είναι να ανοίξεις την πόρτα της σοφίτας, επιτρέποντας στη θερμότητα να ανέβει και να διαφύγει από το σπίτι.

Σκέψου να κοιμηθείς στον κάτω όροφο:

Αν ο επάνω όροφος παραμένει πολύ ζεστός, παρά τις άλλες προτάσεις μας, ίσως να θέλεις να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κοιμηθείς προσωρινά στον κάτω όροφο σε ένα πτυσσόμενο κρεβάτι ή σε μια ξαπλώστρα (που επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα γύρω σου). Είναι καλύτερο να τοποθετήσεις το κρεβάτι σε ένα δροσερό, πλακόστρωτο πάτωμα.

Βύθισε τους καρπούς σου σε κρύο νερό:

Βύθισε και τους δύο καρπούς σου σε ένα βαθύ μπολ με πολύ κρύο νερό και κράτησέ τους εκεί μέχρι να κρυώσει το σώμα σου ή βάλε τους κάτω από την κρύα βρύση για λίγα δευτερόλεπτα. Οι πρώτες τέσσερις ή πέντε επιλογές θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά. Αν έχεις άλλες συμβουλές, μη διστάσεις να τις μοιραστείς στην ενότητα σχολίων μας παρακάτω.

Το είδος σαπουνιού που επιλέγουμε μπορεί να προσελκύει κουνούπια, λένε οι ειδικοί

people-2570927_1280.jpg