Έτσι μείωσα τα έξοδα ενόψει Χριστουγέννων χωρίς να γίνω Σκρουτζ -Αφού τα κατάφερα εγώ μπορείς κι εσύ
Οι γιορτές σε βρίσκουν κι εσένα χωρίς χρήματα στην άκρη και περιμένοντας τον επόμενο μισθό; Άλλαξα mindset και τρία πρακτικά πράγματα και κατάφερα να τα βγάλω πέρα με τα έξοδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Όσα μπορείς να κάνεις για να μένεις πάντα εντός budget.
Η περίοδος αυτή συχνά μας βρίσκει με άδειο πορτοφόλι και μπορεί να υπάρχει κάτι που λέγεται δώρο Χριστουγέννων, αλλά τα δώρα για τους αγαπημένους μας είναι πολύ πιο πάνω από οποιονδήποτε μισθό ή χρηματικό ποσό μπει στον λογαριασμό μας. Αν με νιώθεις έστω και λίγο αυτές τις μέρες και αν δυσκολεύεσαι κι εσύ να διαχειριστείς τα οικονομικά σου ενόψει γιορτών, ίσως η δική μου ιστορία σε βοηθήσει λίγο.
Ο viral κανόνας 50/30/20 για να βάλεις (επιτέλους) χρήματα στην άκρη και να «σώσεις» το budget σου
Πώς να τα βγάλεις πέρα με τόσα έξοδα πριν τα Χριστούγεννα;
Είναι πράγματι δύσκολο να θες να δημιουργήσεις τα Χριστούγεννα των ονείρων σου, να κάνεις τους δικούς σου ανθρώπους χαρούμενους, να τους αγοράσεις όμορφα δώρα, να φτιάξεις ένα νόστιμο και πλούσιο δείπνο και να στολίσεις όπως επιθυμείς το σπίτι σου κι όλα αυτά χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα.
Θυμάμαι πολλά Χριστούγεννα στο παρελθόν να έρχονται και να με βρίσκουν χωρίς χρήματα στο πορτοφόλι, έχοντας ξοδέψει μεγάλα ποσά σε δώρα, διακόσμηση και festive ρούχα και αξεσουάρ. Οι γιορτές είναι όντως μια παγίδα υπερκαταναλωτισμού.
Ωστόσο, όπως ο καιρός αλλάζει, έτσι κι εγώ επιλέγω να διαφοροποιήσω τον τρόπο που ξοδεύω χρήματα πριν τις γιορτές. Αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό και να μην googlάρω κάθε χρόνο «πώς να περάσεις τα Χριστούγεννα χωρίς χρήματα». Αργά ή γρήγορα, όμως, τα πράγματα όντως άλλαξαν και πρώτα απόλα χάρη στο mindset μου που επίσης άλλαξε.
Δεν σταμάτησα ποτέ να θέλω να αγοράζω δώρα, να φτιάχνω νόστιμα φαγητά και να φοράω ωραία ρούχα αυτή την περίοδο του χρόνου. Ωστόσο, υπήρχαν μερικές μικρές κινήσεις που έκαναν και με βοήθησαν να διαχειρίζομαι καλύτερα τα οικονομικά μου, χωρίς να γίνομαι Σκρουτζ.
Τι έκανα και με βοήθησε και ίσως βοηθήσει κι εσένα;
Χαρτί και μολύβι και όλα υπολογίστηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια
Μπορεί πάνω κάτω όλοι να ξέρουμε πόσα είναι τα έσοδα και πόσα τα έξοδά μας και να νομίζουμε πως καταφέρνουμε να τα ελέγχουμε όλα. Στην πραγματικότητα, όμως, καταλήγουμε να τα βγάζουμε πέρα με δυσκολία πολλές φορές και να περιμένουμε πώς και πώς να μπει ο επόμενος μισθός στην τράπεζα.
Έχεις σκεφτεί να κάνεις μια αναλυτική λίστα με τα έσοδα και τα έξοδά σου; Πάντα νόμιζα πως είναι υπερβολή και ότι το κάνουν μόνο οι ψυχαναγκαστικοί με την τάξη και το πρόγραμμα, όμως όταν το δοκίμασα με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσα πραγματικά περιττά έξοδα έκανα.
Ο προϋπολογισμός μπορεί να σε κάνει να βάλεις την άκρη χρήματα και να μειώσεις άσκοπα έξοδα. Στην τελική, και τι έγινε αν δεν πιείς καφέ απέξω και φτιάξεις τον δικό σου;
Είναι το FTMO η θλιβερή πραγματικότητα των Millennials και Gen Zers;
Christmas liste
Παρόλο που είχα συνηθίσει να ξοδεύω κάθε χρόνο τα διπλάσια, κάθισα με αυτόν τον προϋπολογισμό και έφτιαξα τρεις λίστες. Η πρώτη ήταν τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους ήθελα να αγοράσω δώρα. Η δεύτερη κάλυπτε όλες τις δραστηριότητες, τα πάρτι ή τα δείπνα που θα απαιτούσαν έξοδα. Ο τελευταίος κατάλογος ήταν όλα τα «ίσως», όπως εκδηλώσεις στις οποίες δεν είχα δεσμευτεί ακόμη ότι θα πήγαινα και άτομα για τα οποία θα μπορούσα ενδεχομένως να αγοράσω δώρα, όπως και άλλα έξοδα του σπιτιού που δεν ήταν επείγον να τα κάνω.
Κάπως έτσι, έβαλα σε προτεραιότητα τα έξοδα που θα έκανα ούτως ή άλλως και επέλεξα από τα προαιρετικά ποια ήταν πιο σημαντικά για εμένα, ώστε να μην καταλήξω να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά πριν τις γιορτές.
Αποκατάσταση των οικονομικών μεταξύ καλοκαιριού και Χριστουγέννων
Όπως τα Χριστούγεννα είναι μια κάπως ακριβή περίοδος, το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι. Όμως, ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιόδους υπάρχουν τρεις μήνες που κάθε χρόνο επιλέγω να κάνω οικονομία, αποταμίευση και ουσιαστικά να αποκαθιστώ τα οικονομικά μου και να κλείνω υποχρεώσεις, ώστε να μη μαζευτούν όλες στο τέλος του έτους. Μπορεί το φθινόπωρο να επηρεαζόμαστε και να θέλουμε να κάνουμε ψώνια, να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας και να ξεκινήσουμε ένα σωρό δραστηριότητες, αλλά όλα μπορούν να γίνουν με μέτρο.
Στην αρχή όλα αυτά θα σου φανούν ίσως πιεστικά, γιατί θα πρέπει να σκεφτείς αληθινά τις προτεραιότητές σου, αλλά στο τέλος του χρόνου θα χαίρεσαι που κατάφερες να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη.