Το απόλυτο «destination hotel» της χώρας μας βρίσκεται με διαφορά στην καλύτερη του φάση

Νέλλη Καλαμαρά
Το απόλυτο «destination hotel» της χώρας μας βρίσκεται με διαφορά στην καλύτερη του φάση

Το Mandarin Oriental, Costa Navarino σβήνει σε λίγες ημέρες το πρώτο του κεράκι, και μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο έχει «ανθίσει», κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε κάθε επίπεδο.

Είχαμε τη χαρά και την τύχη να είμαστε μεταξύ των πρώτων που επισκέφθηκαν το Mandarin Oriental, Costa Navarino, το πρώτο -και επί του παρόντος το μοναδικό- ξενοδοχείο του ultra-luxury hotel brand στη χώρα μας, σχεδόν μόλις είχε ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2023. Και ήταν μαγικό από την πρώτη στιγμή, με το επίπεδο των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων του, να βρίσκεται σε δυσθεώρητα μεγάλα ύψη από τότε.

Κορυφαίες εμπειρίες αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας με φόντο τα κρυστάλλινα νερά της Ζακύνθου

20240719_160335.jpg

Όμως τα ξενοδοχεία, το πιστεύεις ή όχι, είναι ζωντανοί οργανισμοί κατά μία έννοια, μεγαλώνουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται. Φέτος λοιπόν, λίγες ημέρες πριν κλείσει τον πρώτο του χρόνο σε μία συγκλονιστικά όμορφη γωνιά της Πελοποννήσου, ξαναβρεθήκαμε εκεί, και το βρήκαμε ακόμη πιο δυνατό, ακόμη πιο ώριμο, ακόμη πιο ανθισμένο και ακόμη πιο έτοιμο να διεκδικήσει τον τίτλο του απόλυτου destination hotel της χώρας μας, αλλά και μία αιώνια θέση στην καρδιά κάθε κοσμογυρισμένου ταξιδευτή του κόσμου.

Μία «Βασίλισσα» χαρίζει μοναδικές εμπειρίες σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Κύπρου

Mandarin-Oriental-Costa-Navarino-Ormos-Beach-Club-Pool-Sunbeds.jpg

Θέλω λίγο να το εξηγήσω αυτό που λέω, χωρίς να θέλω να σε κουράσω. Όπως και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, έτσι και τα ξενοδοχεία χρειάζονται «τριβή» για να βγάλουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα, για να δώσουν όσα έχουν να δώσουν. Φυσικά και όταν ανοίγουν είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο, και ειδικά σε brand αυτού του βεληνεκούς, όμως δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει την «ψυχή» τους. Μπορεί να το βρίσκεις αστείο, αλλά ναι και τα ξενοδοχεία έχουν ψυχή.

Η ψυχή τους είναι η αίσθηση, οι εμπειρίες, τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις που δημιουργούν στους επισκέπτες τους. Και φέτος το ανθισμένο και καταπράσινο πλέον ultra-luxury resort βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στην καλύτερή του φάση, με τους ανθρώπους του να αποτελούν το πυρήνα της «ψυχής» του.

https://www.instagram.com/p/C9sUliGI6DS/

Για να μην πλατειάζω όμως -κάτι που όπως ξέρεις συνηθίζω- θέλω να επικεντρωθώ στα νέα πράγματα και στις νέες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς εδώ, είτε ως διαμένων είτε ως επισκέπτης της περιοχής, και μετά φυσικά θα περάσουμε και στη δική μας εμπειρία πιο αναλυτικά. Λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι καταρχάς ξεκίνησαν τα world-class events σε επίπεδο γαστρονομίας και μπαρ.

Πρόκειται για μία σειρά guests με τον τίτλο «Stirring Stars», μέρος των οποίων είναι και τα «Starry Nights» δείπνα με Michelin-starred chefs να φιλοξενούνται στην κουζίνα The [Private] Kitchen -το νέο πολύ προσωπικό εστιατόριο του εξαιρετικού Executive Chef του resort Bertrand Valegeas. Ένα 4-hands δείπνο με τον 2άστερο σεφ Φίλιππο Χρονόπουλο από το Παρίσι, ήταν και η βασική αφορμή της δικής μας επίσκεψης, αλλά αυτά θα τα πούμε λίγο πιο κάτω.

20240720_105934.jpg

Επίσης φέτος είναι πλήρως ολοκληρωμένο το Spa του ξενοδοχείου, και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και καλύτερα spa που θα συναντήσεις ποτέ. Με όλη μου τη βεβαιότητα λέω πως διαθέτει τις ωραιότερες couples’ spa suites στην Ελλάδα, ενώ η 25 μέτρων πισίνα του ξεκινά από τον εσωτερικό χώρο και φτάνει μέχρι τον εξωτερικό, προσφέροντας πανοραμική θέα σε όλο το resort, τη θάλασσα και την περιοχή γενικότερα.

MOCNA_-Spa_-External-View.jpg

Το να δεις το ηλιοβασίλεμα μέσα από αυτήν την πισίνα είναι εμπειρία ζωής, όχι αστεία. Οι θεραπείες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα καλύτερα spa brands στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι εξαιρετικές 111 Skin και Oskia, και φυσικά τα πρωτόκολλα έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το συγκεκριμένο resort. Εκτός από την τεράστια πισίνα, τα εσωτερικά και εξωτερικά γυμναστήρια με απίστευτη θέα, τις πανέμορφες καμπίνες θεραπείας, τους μαγικούς χώρους χαλάρωσης, εδώ θα βρεις και έναν ολόκληρο όροφο αφιερωμένο στην αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος, με σάουνες, steam baths, ice pools, hot tubs και ό,τι άλλο βάλει ο νους.

20240720_121744.jpg

Να σημειώσουμε πως μόλις άνοιξε και το Hammam, ολόκληρο από μαύρο μάρμαρο, όπου πραγματοποιούνται αυθεντικά πρωτόκολλα bathing, scrubbing and cleansing, όπως ακριβώς θα απολάμβανες σε κάποια κρυμμένη γωνιά της Ανατολής. Εγώ δοκίμασα ένα signature relaxation massage με τη θεραπεύτρια να κάνει τικ σε όλα τα σωστά κουτάκια και τα επίπεδα χαλάρωσης να φτάνουν μέχρι ύπνωσης! Προσωπικά νομίζω πάντως ότι το συγκεκριμένο spa & wellness χρειάζεται να του αφιερώσεις μία ολόκληρη μέρα για να πεις πως το χόρτασες, και πάλι δεν είμαι σίγουρη πως όντως θα το χορτάσεις.

20240720_132905.jpg

Τέλος να μην ξεχάσω να σου πω πως φέτος λειτουργεί πλήρως και το ονειρεμένο Kids’ & Teens Club, δίπλα ακριβώς στην τεράστια παραθαλάσσια πισίνα του resort, με εγκαταστάσεις που θα σε κάνουν να θες και εσύ να ξαναγίνεις παιδί και να συμμετάσχεις στις αμέτρητες δημιουργικές και fun δραστηριότητες για κάθε ηλικία. Η θέση του Kids’ Club είναι ιδανική -στο λέω ως μητέρα- γιατί μπορείς εσύ να χαλαρώνεις στην παραλία ή την πισίνα και τα παιδιά σου να βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πιο κει, οπότε νιώθεις συγκλονιστική ασφάλεια.

1722345024449-513342561-20240720_230216.jpg

Bertrand Valegeas και Filipp Chronopoulos

Πάμε τώρα λίγο στον βασικό λόγο για τον οποίο βρεθήκαμε στο resort, ή μάλλον στην αφορμή. Τα Starry Nights, όπως είπαμε και πιο πάνω, φέρνουν διάσημους σεφ βραβευμένους με αστέρι Michelin από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να πάρουν θέση δίπλα στον αεικίνητο Bertrand Valegeas και να δημιουργήσουν συναρπαστικές γαστρονομικές βραδιές στο ολοκαίνουριο The [Private] Kitchen. Κατά τη δική μου επίσκεψη, προσκεκλημένος ήταν ο μοναδικός 2άστερος σεφ του Παρισιού, ο προσηνής και γλυκύτατος Φίλιππος Χρονόπουλος.

Mandarin-Oriental-Costa-Navarino-Private-Kitchen.jpg

Το The [Private] Kitchen είναι το νέο «παιχνιδάκι» του Executive Chef Bertrand Valegeas, που μου το περιέγραφε από πέρσι, αλλά ειλικρινά το αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμη και τις υψηλότερες των προσδοκιών μου. Πρόκειται για έναν πανέμορφο και ζεστό χώρο, μόλις 16 θέσεων, στον οποίο οι επισκέπτες απολαμβάνουν μία πολύ προσωπική γαστρονομική εμπειρία. Και λέω «προσωπική», γιατί νιώθεις λίγο πως δειπνίζεις στο σαλόνι του Valegeas, μπροστά στην ανοικτή κουζίνα του, που το πρωί ο ίδιος έχει βγει στον «κήπο» του, το φανταστικό Chef’s Garden εν προκειμένω, και έχει μαζέψει τα υλικά (τα οποία πάνε κατευθείαν από το χώμα στην κατσαρόλα, δεν περνούν καν μισή ώρα στο ψυγείο!) για να σου ετοιμάσει το δείπνο σου.

20240720_223138.jpg

Τα καρότα της φωτογραφίες είχαν μαζευτεί 5 ώρες πριν το δείπνο, κυριολεκτικά! Η αίσθηση που αποκομίζεις εδώ είναι μαγική, και προσωπικά θα σου πω πως το συγκεκριμένο 4-hands δείπνο αποτελεί ένα από τα top 5 της ζωής μου, και έχω δοκιμάσει πολλά εξαιρετικά δείπνα, ας μην κρυβόμαστε. Δεν είναι μόνο το φαγητό, φυσικά και οι βραβευμένοι με αστέρια Michelin σεφ ωραία θα μαγειρέψουν, και με φανταστικά υλικά και με δημιουργικές ιδέες. Είναι το feeling, το συναίσθημα αυτό της απόλυτης οικειότητας, της μηδενικής έπαρσης και αυθεντίας, της γαστρονομικής αριστείας στην πιο αυθεντική και αληθινή εκδοχή της.

20240720_211516.jpg

Ο Φίλιππος Χρονόπουλος λοιπόν μπήκε πίσω από τον πάγκο μαζί με τον Executive Chef Bertrand Valegeas και δημιούργησαν ένα μενού με πιάτα και των δύο. Το εικονιζόμενο “My Tagliatelle Bolognese” του Valegeas είναι ουσιαστικά ταλιατέλες από καλαμάρι με χταπόδι ραγού και καπνισμένο χαβιάρι Oscietre και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο σχεδόν comfort νοστιμιάς, που κάπως μαγικά θυμίζει όντως Bolognese αλλά οι ριπές φινέτσας και κομψότητας σε κάνουν να καταλαβαίνεις το πραγματικό μεγαλείο του fine dining.

20240720_220101.jpg

Αντίστοιχα ο εικονιζόμενος Αστακός με καλαμπόκι και λεμόνι του Χρονόπουλου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένου του πιάτα, ενώνει γη και θάλασσα με τις γεύσεις να είναι ξεκάθαρες και συνάμα μπλεγμένες σε έναν γαστρονομικό «χορό» που κάνει τον ουρανίσκο σου να συναρπάζεται σε κάθε μπουκιά. Δεν ξέρω αν ήταν το λεμόνι -το αγαπημένο συστατικό του Χρονόπουλου όπως μου είπε- αυτό το κάτι που έκανε το πιάτο τόσο συγκλονιστικό, αλλά πραγματικά νομίζω πως δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

20240720_222232.jpg

Με guest chef ή χωρίς και σε κάθε περίπτωση, το ολοκαίνουριο The [Private] Kitchen είναι εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσει κάθε λάτρης της γαστρονομίας έστω και μία φορά (και μπορεί αφού αρκεί μία κράτηση στο εστιατόριο για να τη ζήσεις), όχι μόνο για το φαγητό, αλλά για την αίσθηση. Κάπου εδώ να συμπληρώσω, πως το pairing των κρασιών φτάνει σε άλλα επίπεδα, με το κελάρι του ξενοδοχείου να κρύβει πραγματικά διαμάντια και τους sommelier να ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και να αγαπούν ειλικρινά το αντικείμενό τους.

20240721_001731.jpg

Στο τέλος κάθε δείπνου, η ομάδα σου υπογράφει το μενού και στο δίνει σε έναν φάκελο μαζί με ένα μυρωδικό από τον κήπο του σεφ και μία polaroid φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της βραδιάς με τον διπλανό σου. Εδώ βλέπεις εμένα περιχαρέστατη, δίπλα στον GM του resort, τον συναρπαστικό ως άνθρωπο και ως διευθυντή ξενοδοχείου, Raul Levis.

1722345520960-476447575-20240719_134252.jpg

Θα μείνω λίγο ακόμη στο κομμάτι του φαγητού στο μαγικό Mandarin Oriental, Costa Navarino, καταρχάς γιατί όπως ξέρεις λατρεύω το φαγητό και δεύτερον γιατί ο απανταχού παρών και τα πάντα επιβλέπων Bertrand Valegeas και η ομάδα του έχουν κάνει φανταστική δουλειά. Με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα και το εντοπιότητα, ο σεφ φροντίζει να αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους του ίδιου του resort (όπως τα δικά τους μελίσσια και το μποστάνι και η φάρμα τους κλπ) αλλά και τους τοπικούς παραγωγούς.

20240719_203608.jpg

Στο εστιατόριο Oliviera, με την απίστευτη θέα και την ελληνική κουζίνα, ή μάλλον για να το θέσω με τα λόγια του σεφ «θέλουμε να δίνουμε απόλυτα ελληνικό γευστικό αποτέλεσμα, με σχεδόν 100% τοπικά προϊόντα, αλλά οι τεχνικές και η δημιουργική μας διάθεση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παραδοσιακές», και εγώ επιβεβαιώνω και εγώ: τα πιάτα εκπροσωπούν επάξια την ελληνική τοπική κουζίνα, με όλη της τη νοστιμιά και την αλήθεια, αλλά στην πιο φινετσάτη και δημιουργική εκδοχή της.

20240719_211252.jpg

Πιάτα όπως ο εικονιζόμενος τόνος «λακέρδα» με φύκια μαζεμένα από τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά στο resort και κρύα σούπα από τα βότανα του κήπου, ή το λαβράκι «μπουρδέτο» (δεν νομίζω ότι έχω φάει ωραιότερο πειραγμένο μπουρδέτο ποτέ, και έχουμε δοκιμάσει πολλά τελευταία) με λεμόνι του κήπου κονφί.

20240719_222658.jpg

Ή το χταπόδι στιφάδο κλεισμένο σε χειροποίητο κανελόνι με καπνιστό τοπικό τυρί, ή ο εικονιζόμενος ελληνικός αστακός με χειροποίητο κριθαράκι με τομάτες και μυρωδικά από τον κήπο, εκφράζουν την πιο όμορφη πλευρά μίας ελληνικής κουζίνας, έτοιμης να κατακτήσει τον κόσμο.

20240721_100829.jpg

Στο ίδιο κλίμα και το απίστευτο πρωινό, που σερβίρεται στον ίδιο πανοραμικό χώρο, που έρχεται σε «παραμάνα», όπως στις παλιές ελληνικές ταβέρνες, και πάνω έχει ό,τι μπορείς να φανταστείς, όλα φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα. Κάθε μέρα αλλάζει η παραμάνα, ανάλογα με τα συστατικά και τη διάθεση της κουζίνας, αλλά κάθε μέρα είναι συναρπαστική, με τις πίτες, και τα κανελέ της, τα φρεσκοκομμένα φρούτα και τα τοπικά τυριά και αλλαντικά της. Εάν υπήρχε boutique, bespoke πρωινός «μπουφές», ε αυτός είναι!

20240721_105902.jpg

Φυσικά υπάρχει και a la carte μενού, για να μην αγιάσεις ποτέ, με αυγά σε πολλές και διαφορετικές παρασκευές και ζεστά πιάτα, όλα όμως με την ελληνική τους πινελιά, όπως τα Greek pancakes με μαστίχα, τα eggs Florentine με γέμιση από σπανακόπιτα, αλλά και το ελληνικό “porridge” με τραχανά, που βλέπεις στη φωτό. Σταματώ όμως γιατί για το φαγητό μπορώ να γράφω για πάντα, ειδικά για αυτό το φαγητό.

https://www.instagram.com/p/C974qW1Ij2N/

Να κλείσω -που καθόλου δεν θέλω- με την εμπειρία διαμονής, που όμοιά της σε μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ξενοδοχεία στην Ελλάδα μπορείς να βιώσεις. Οι βίλες είναι από τα ομορφότερα πράγματα που έχω δει στη ζωή μου, με ενοποιημένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκπληκτικά amenities και ανέσεις και μία αίσθηση κάπως «σπιτική», εάν μπορώ να το ορίσω σωστά. Αυτή η αίσθηση οφείλεται σε δύο πράγματα.

1722346283052-492883167-20240719_134625.jpg

Αφενός στο γεγονός πως μέσα τους έχει προβλεφθεί και καλυφθεί εκ των προτέρων κάθε πιθανή ανάγκη και απαίτηση, δεν υπάρχει τίποτα, μα τίποτα, που δεν έχει υπολογιστεί στην εντέλεια. Από τα bathroom amenities που έχουν μέχρι και βούρτσα για τα μαλλιά και ολόκληρο σετ καθαρισμού παπουτσιών μέχρι την απλή και πρακτική λειτουργία της ντουζιέρας (ξέρεις πόσες φορές έχω φάει ατελείωτη ώρα να δω πως λειτουργεί το ντους για να κάνω λάθος τελικά και να ανοίξει το οροφής και να γίνω μούσκεμα με τα ρούχα!) και από τη θέση των πραγμάτων και των επίπλων μέχρι τα καπέλα για τον ήλιο, τις σαγιονάρες και τα αέρινα κιμονό, όλα εδώ αφηγούνται ιστορίες εργονομίας και σωστής πολυτέλειας.

_133946.jpg

Ο δεύτερος λόγος είναι και πάλι η προσωποποίηση της διαμονής. Τα welcome treats με τοπικά προϊόντα και χειρόγραφα σημειώματα (πόσο λατρεύω τα χειρόγραφα σημειώματα!), οι σοκολάτες με το όνομα του ξενοδοχείου ανάγλυφο πάνω τους, οι σελιδοδείκτες που θα βρεις στο βιβλίο σου για να μη χάνεις τις σελίδες, τα straps που θα σου δέσουν τα καλώδια του laptop σου για να μη γίνουν πάλι κόμπος, το πάντα κρύο νερό που θα υπάρχει γύρω σου, ο τρόπος που θα σου διπλώσουν τις πιτζάμες σου για να τις βρεις τέλειες πριν πέσεις στα συννεφένια τους στρώματα για να απολαύσεις τα πιο γλυκά όνειρα.

1722346334618-491319752-Mandarin-Oriental-Costa-Navarino-Ormos-Beach-Club-Hero-View.jpg

Αν η νέα πολυτέλεια, που όλοι εμείς στον τομέα του luxury hospitality συζητούμε διαρκώς, είναι οι ολιστικές εμπειρίες προσωποποιημένης διαμονής, που δεν σε κάνουν απλώς να περνάς καλά, αλλά σου χαρίζουν αναμνήσεις ουσιαστικές και βαθιά συναισθήματα που θα σε συντροφεύουν όλο το χειμώνα, υπάρχει στην πιο ιδανική της μορφή, θα τη βρεις εδώ, στο Mandarin Oriental, Costa Navarino.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.