7 οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» τα Χριστούγεννα…
Πώς να μην παχύνουμε αυτές τις γιορτές.
Ο Δεκέμβριος αποτελεί μήνα με ιδιαίτερο θρησκευτικό νόημα και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας είναι σίγουρο πως «αρώματα» γιορτής, χαράς και ευθυμίας θα αναδυθούν και πάλι.
Για πολλούς, οι συγκεκριμένες γιορτές είναι αναμφίβολα συνυφασμένες με την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος και σάκχαρα, ενώ συγκεκριμένα γλυκίσματα, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, αποτελούν σήματα κατατεθέντα των ημερών, σε σημείο μάλιστα που να μη νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς τα εν λόγω εδέσματα!
Στο πλαίσιο λοιπόν της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, σε καμία περίπτωση η απόλυτη αποχή από την κατανάλωση γιορτινών «πειρασμών» δεν αποτελεί λύση για ένα σωστό διατροφικό προγραμματισμό. Η σύνεση και το μέτρο στην κατανάλωση, αποτελούν χρυσή τομή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στη διατροφή τους. Η έμφαση στην ποσότητα αλλά και η συνειδητοποιημένη κατανάλωση τροφής, αποτελούν αρωγοί για την υγεία μας αλλά και για ένα καλλίγραμμο σώμα.
Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να μην υποβαθμίσουμε τη διατροφή μας την εορταστική περίοδο:
1.Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ, προσδίδει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό. Μην αυταπατάστε ότι το λευκό κρασί είναι πιο «light» από το κόκκινο. Επίσης μην λησμονείτε ότι η μπίρα αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη ποσότητα κρασιού!!
Συγκεκριμένα:
1 ποτηράκι (145 ml) κρασί κόκκινο αποδίδει κατά μέσο όρο 125 θερμίδες και εμπεριέχει 15,6 γρ. αλκοόλ
1 ποτηράκι (145 ml) κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 122 θερμίδες και εμπεριέχει 15,1 γρ. αλκοόλ
Βλέπουμε δηλαδή ότι η θερμιδική διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού είναι ανύπαρκτη και θα πρέπει κάποιοι να πάψουν να προτείνουν το λευκό κρασί σαν πιο “light”
- Προτιμήστε μελομακάρονο από κουραμπιέ. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες (110 Kcalέναντι 155 ενός μέτριου κουραμπιέ) και έχει υψηλότερη διαθρεπτική αξία αφού εμπεριέχει ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη !!
- Εφόσον ετοιμάζετε εσείς γιορτινό τραπέζι, επιλέξτε πρώτες ύλες για τις παρασκευές σας που να εξυπηρετούν την τέρψη αλλά και να συνάδουν με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Για παράδειγμα αξιοποιώντας την μαργαρίνη, ένα τρόφιμο 100% φυτικής προελεύσεως στις εορταστικές παρασκευές σας (κέικ, μπισκότα, κουλουράκια, donuts, pancakes, κλπ), απολαμβάνετε γεύση, θρέψη με μια σειρά βιταμινών (A,D,E) και ευεργετικών ω-6 και ω-3 λιπαρών, ενώ παράλληλα αποφεύγετε σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που θα προσλαμβάνατε εφόσον χρησιμοποιούσατε βούτυρο.
- Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκλωβισθείτε σε σκέψεις του τύπου «δεν θα πάω στο κάλεσμα» ή «παρακαλώ για εμένα μόνο σαλάτα». Απωθημένα και ενδογενείς πιέσεις, θα σας οδηγήσουν την επόμενη στο να παραδοθείτε αμαχητί στα λαχταριστά εδέσματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον σας. Η σύνεση στο μέτρο κατανάλωσης και η συνειδητοποίηση πως η χαρά της συνεύρεσης με την αγαπημένη μας παρέα είναι το ζητούμενο, αρκούν να προφυλάξουν τον καθένα από υπερβολές με αντίκτυπο στην υγεία του και το βάρος του.
- Πείτε ναι στη ρίγανη, το θυμάρι και τα μυρωδικά της Ελληνικής Γης, που όχι μόνο αντικαθιστούν επάξια το αλάτι προσδίδοντας εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση, αλλά και είναι πλούσια σε σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
- 6. Προσέξτε ιδιαίτερα τις κρυμμένες πηγές αλατιού στα εορταστικά εδέσματα, όπως τα διαφόρων λογής τουρσιά, τις «πικάντικες» ελιές, τη κάπαρη. Καλό είναι αν οπωσδήποτε πρέπει να «στολίσετε» το εορταστικό σας τραπέζι με κάποιο από τα παραπάνω, ξαρμυρίσετε τα πρώτα.
- Για όσους είναι επιρρεπείς και ενδίδουν στις γιορτινές διατροφικές παρασπονδίες, η τήρηση ακραίων διατροφικών σχημάτων ή νηστείας την επόμενη ημέρα, αντενδείκνυται.
Ας αναλογιστούμε ότι οι αυστηρές μονοδίαιτες και «φρουτοθεραπείες» και αποσυντονίζουν εντελώς το μεταβολικό ρολόι του οργανισμού μας, αλλά και μας οδηγούν σε απώλεια κυρίως υγρών και γλυκογόνου και άρα σε μια εικονική απώλεια, αφού η μείωση του σωματικού λίπους που είναι το ζητούμενο, δεν επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα θέλαμε.
Όσο λοιπόν παράδοξο και αν ακούγεται, μετά από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία, η ένταξή μας σε ένα ισορροπημένο διατροφικά διαιτολόγιο πρέπει να αποτελεί μονόδρομο, ασχέτως ενδείξεως της ζυγαριάς.
Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc. Ph.D.