Κι όμως πρέπει να πλένεις τις μπανάνες αμέσως μόλις μπουν σπίτι και υπάρχει λόγος
Πριν δαγκώσεις ένα μήλο ή πασπαλίσεις μερικά μούρα στα δημητριακά σου, πιθανότατα θα ξεπλύνεις καλά τα φρούτα. Όσον αφορά τις μπανάνεςόλοι παραλείπουμε το βήμα αυτό.
Τελικά, η φλούδα της μπανάνας είναι τόσο προστατευτική ή μήπως κάνεις λάθος που δεν πλένεις και τις μπανάνες;
Γιατί να πλένεις τις μπανάνες;
Εάν η μπανάνα που αγοράζεις τακτικά δεν γνώρισε ποτέ τον νεροχύτη της κουζίνας, μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας ορισμένα Tik Tok βιντεάκια που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πλένουν και τις μπανάνες μετά την αγορά.
Τα βίντεο υποστηρίζουν ότι οι μύγες των φρούτων γεννούν αυγά πάνω στιςε μπανάνες, φέρνοντας ένα σμήνος από μυγάκια στην κουζίνα.
Αρχικά, οι ειδικοί εξηγούν πως υπάρχει αλήθεια στο θέμα μυγάκια. Αν και οι μπανάνες δεν πιο ελκυστικές για τα έντομα από άλλα είδη φρούτων, έχουν μερικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες.
Επειδή είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν έξω από ένα περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας όπως το ψυγείο, οι μύγες έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Οι μπανάνες δεν είναι απλώς μια πηγή τροφής για τα έντομα αλλά χρησιμεύουν επίσης για τα αυγά τους. Μέσα σε περίπου 24 ώρες από το ζευγάρωμα, οι θηλυκές μύγες μπορούν να γεννήσουν έως και 500 μικροσκοπικά αυγά σε επιφάνειες όπως η φλούδα μιας μπανάνας.
Αλλά όταν αυτά τα αυγά εκκολάπτονται, παράγουν προνύμφες (γνωστές και ως σκουλήκια), οι οποίες, με τη σειρά τους, γίνονται καφέ, επιμήκεις νύμφες που τελικά θα γίνουν ενήλικες μύγες.
Εάν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, μπορεί να έχεις μια βόμβα στην κουζίνα.
Λόγω του μικρού μεγέθους των αυγών, δεν θα είσαι σε θέση να τις διακρίνεις πάνω στις μπανάνες έτσι όποτε αγοράζεις μπανάνες μπορεί να αγοράζεις και αυτά τα παράσιτα.
Το ίδιο ισχύει και με κάθε φρούτο πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ειδικά όμως με την μπανάνα την οποία τρως χωρίς να ξεπλύνεις.
Γι' αυτό πρόσεξε εξτρά τις μπανάνες με κάποιο σχίσιμο ή σκάσιμο στη φλούδα.
Αν προτιμάς να μην πολλαπλασιάζονται τα αυγά στην κουζίνα, το πλύσιμο είναι μια λύση εν μέρει.
Αν πάλι θέλεις να έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο, το πλύσιμο και η τοποθέτηση στο ψυγείο θα ήταν μια ακόμα πιο ασφαλής λύση.
Ένας άλλος λόγος που δεν θέλεις τα φρούτα σας να μένουν πολύ καιρό στον πάγκο είναι ότι τα σκουλήκια και μυγάκια θα φθείρουν το φρούτο γρηγορότερα.
Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τα μυγάκια πάνω στα φρούτα είναι η πρόληψη. Να έχεις μια καθαρή κουζίνα, για να καταστείλεις τις συνθήκες που οι μύγες των φρούτων μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα ελκυστικές. Για παράδειγμα, πέταξε τα υπολείμματα άλλων τροφών αμέσως.
Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει σημεία που συνήθως παραβλέπεις, όπως το κάτω συρτάρι του ψυγείου, το χείλος του νεροχύτη και μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές στο ντουλάπι και χρησιμοποίησε τα τρόφιμα νωρίς ή αλλιώς αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.
Τέλος, μην παραπλανηθείς με το φράσξη «μυγάκι φρούτων». Πολλές φορές, μια άλλη πηγή - είτε πρόκειται για την αποχέτευση, μια ανεπαίσθητη διαρροή κάτω από το πλυντήριο πιάτων, ένας υγρός λεκές στον κάδο απορριμμάτων ή μια σακούλα με πατάτες στο ντουλάπι, μπορεί να είναι ο ένοχος για τα μυγάκια.